Meg kell haladnunk a határainkat

   

Az egyik legnehezebb feladat vár vasárnap a Fehérvárra az EBEL-ben. Majdnem mindenki által győztesnek elkönyvelt meccset kellene megnyerni a névsort nézve nagyon meggyengült, ám rendkívül becsvágyó Olimpija Ljubljana otthonában.

Az éves rendes pénzügyi válság már rég elérte a szlovén csapatot, az események a jól ismert koreográfia szerint zajlanak. A légiósok túlnyomó része már eligazolt, a helyüket pedig szlovén juniorok töltik be. Egyszerű feladat legyőzni őket, gondolhatná az egyszeri szurkoló, ám legyünk óvatos duhajok, mi már tudjuk, hogy az Olimpija olyankor szokott győzni a Fehérvár ellen, amikor a legjobban kellene a Volánnak a győzelem. Márpedig most nagyon kell az a fránya győzelem, hiszen hat csapat, köztük a magyar válogatott játékosok igen jelentős hányadát foglalkoztató Fehérvár verseng 2 kiadó helyért a rájátszásban. Egy forduló elteltével a Fehérvár egy helyet előre lépve máris továbbjutó helyre került az Innsbruck ellen nagyon nagyot égő Klagenfurt rovására. Figyelmeztető jel, hogy a jelenleg az alsóházat vezető, hat bónuszponttal rajtoló és Greg Holst érkezése óta igen jó formába lendülő Villach pénteken este túlórában kikapott az Olimpija Ljubljana vendégeként.

A nyerőemberek az 50 lövést hárító légiós kapus, Oliver Roy és a kétgólos Andrej Tavzelj voltak. A szlovén csapat fiatal játékosai is rengeteget dolgoztak a győzelemért, ők a jövendő hokis karrierjükért hajtanak. Ha a légiósok távozásával megnyílt lehetőséggel élni tudnak, akár jó szerződést is tudhatnak majd kötni a holtidényben valamilyen külföldi egyesülettel, ez pedig megéri a rossz anyagi kondíciók melletti játékot az Olimpijában. Ezt akár a jövőbe való befektetésként is fel lehet fogni.

Szóval, a Fehérvár–Olimpija párharcok eddigi története és az előző forduló eredményei is óvatosságra intenek szurkolót, szakembert egyaránt. Természetesen verhető csapat a Ljubljana, és aki a rájátszásba akar jutni, annak vernie is kell, de semmiképpen sem evidencia a három pont megszerzése, azért nagyon keményen meg kell dolgoznia mindenkinek a jégen. Esetleges ljubljanai győzelemmel az Olimpija a Volán elé kerülhetne, ezt pedig senki nem szeretné Fehérváron. Egy szemernyi lazítás, az ellenfél bármilyen fokú lebecsülése sem engedhető meg, mert annak keserű következményei lesznek. Megalkuvás nélküli, fegyelmezett játékot várunk a Tivoli csarnokban Hannu Jarvenpaa legényeitől, annak pedig emberi számítás szerint elegendőnek kellene lennie a győzelemhez.

“A srácok nagyon keményen harcoltak és Oliver Roy csúcsformában védett – nyilatkozta a magyarokat beugró edzőként néhány éve már megviccelő Bojan Zajc másodedző. – A csapat jutalma a győzelem volt az erőfeszítésekért. Ráadásul a lehető legjobb pillanatban jött a siker. Ezzel a győzelemmel versenyben vagyunk a rájátszásért. Szeretnénk a lendületünket a Fehérvár elleni meccsre is továbbvinni. Jó csapatuk van, de már vertük meg őket, és most újra szeretnénk győzni ellenük.”

“Sikerült a startunk a középszakaszban – mondta Hannu Jarvenpaa, a Volán edzője. – Ez megfelelő önbizalmat adott a srácoknak. De a Ljubljana is nyert. A Hala Tivoliban megint az első pillanattól kezdve készen kell állnunk a csatára, és képeseknek kell lennünk meghaladnunk a határainkat.”

OLLAVS

Olimpija Ljubljana–Fehérvár 0-4

   

Rajna kapus, a védelem és a csatársor is kiváló teljesítményt nyújtott, így a Volán a szezonban negyedszer is legyőzte a szlovén EBEL-csapatot.

Az alsóház első két helyéért folyó harc szempontjából létfontosságú volt, hogy a Graz ellen elvesztett pont után a másik leggyengébb csapat ellen ne hullajtsunk újabbakat. A feladat ehhez mérten nem volt könnyű és magától értetődő, de szerencsére Hannu Jarvenpaa csapata megoldotta.

Sarauer Andrew betegsége a múlté, visszatért az első sorba, így az a nagyon ritka eset fordult elő, hogy négy teljes sorral és hiányzó nélkül állhatott fel a magyar EBEL-csapat az Olimpija otthonában.

Lehet mondani, hogy a góllövés továbbra sem megy nagy kanállal, de azért szépen alakul ez, az utóbbi meccseken háromgólos átlagra állt be a Fehérvár, miközben – és ez még sokkal fontosabb – a védekezés is kezd alakulni.

Minden harmadra jutott egy gól ezúttal, sőt a végére még egy üres kapus is. A 4. percben Kóger Dániel adta meg az alaphangot, a második harmad elején Francis emberelőnyből duplázta meg az előnyt, szögről lőtt, Roy hibázott, máris 0-2 állt a táblán. A Volánt jóval többször sújtották kiállítással, ennek ellenére a magyar csapat irányította a meccset, lőtt többet kapura és ami még fontosabb, a kapuba.

A győzelmet az 53. percben Sikorcin Ladislav biztosította be, aki a kapuhoz közel kapott jó pakkot, nem is hibázott. Két perccel a vége előtt – ki tudja, miért – lehozta a kapusát a szlovén csapat, ezt a lehetőséget Kovács Csaba révén viszonylag gyorsan kihasználtuk, 0-4-re alakítottuk az állást az 59. percben.

Rajna Miklós ismét megbízhatóan védett, mind a 31 lövést megfogta, ennél többet nem tehetett csapata magabiztos sikeréért.

A sokszor átkozott Hala Tivoliban másodszor nyert a szezonban a Volán, a Ljubljanát ötből négyszer megvertük ebben a szezonban.

OLLAVS

Nem volt ez olyan könnyű mérkőzés

   

Kemény meccsen szerzett három pontot a Jarvenpaa-csapat.

Hannu Jarvenpaa (vezetőedző, Fehérvár): Egyáltalán nem volt ez olyan könnyű mérkőzés, mint azt az eredmény sugallja. A Ljubljana pénteken legyőzte a Villachot és nekünk is kemény ellenfelünk volt, a mi dolgunkat is alaposan megnehezítette. Nagyon tetszett, amit ma védekezésben mutattunk, és ki kell emelnem Rajna Miklós teljesítményét is, aki kiválóan védett és kapott gól nélkül zárt. A mérkőzés előtt azt kértem a játékosaimtól, hogy türelmesen játsszanak, hiszen nem lesz minden lövésünkből gól, és hogy próbálják meg sokat birtokolni a korongot. Mindkettőt maradéktalanul végrehajtották.

Forrás: Fehérvár AV19

EBEL, 1402 néző. Játékvezetők: Kellner, Siegel, Nothegger, Smeibidlo.
Roy: 92,9% (Trelc)
K
Rajna: 100% (Hetényi)
Logar M., Cepon, Koblar, Music, Pesut
1
Martinelli, Brocklehurst, Banham, Sarauer, Kóger
Batic, Tavzelj, Nagtzaam, Pem, Koren
2
Szirányi, Wehrs, Sikorcin, Bartalis, Kovács
Kraigher, Selan, Uduc, Hocevar, Hadzic
3
Manavian, Varga, Bodó, Francis, Nagy
Sotlar, Sitar
4
Sárpátki, Orbán, Vincze, Benk, Orban
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 03:54 FHA Kóger Wehrs Szirányi
0-2 22:21 FHA PP Francis Brocklehurst Bodó
0-3 52:11 FHA Sikorcin Kovács Varga
0-4 58:29 FHA Kovács Manavian Bartalis
31 Kapura lövések száma 43
8 Kiállításpercek 16

A Ljubljana–Fehérvár videó-összefoglalója

   

Benne négy tökéletes magyar gól.

A vizuális élményért csak ide kell kattintani.

Cimkék: , , , ,

Te mit gondolsz?

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 15., szerda
VB 16:20 CZEDEN 7-4VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:20 GERLAT 8-1VÉGE
VB 20:20 SUIGBR 3-0VÉGE
VB 20:20 SVKPOL 4-0VÉGE
május 16., csütörtök
VB 16:20 FINAUT 2-3VÉGE
VB 16:20 KAZSWE 1-3VÉGE
VB 20:20 CANNOR 4-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 20:20 USAFRA 5-0VÉGE
május 17., péntek
VB 16:20 GBRDEN 3-4VÉGE
VB 16:20 GERKAZ 8-2VÉGE
VB 20:20 CZEAUT 4-0VÉGE
VB 20:20 POLUSA 1-4VÉGE
    • SPORT 2
május 18., szombat
VB 12:20 DENSUI 0-8VÉGE
VB 12:20 LATSWE 2-7VÉGE
VB 16:20 CANFIN 5-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 16:20 GERPOL 4-2VÉGE
VB 20:20 CZEGBR 4-1VÉGE
VB 20:20 FRASVK 2-4VÉGE
május 19., vasárnap
VB 16:20 NORAUT 
VB 16:20 USAKAZ 
VB 20:20 SUICAN 
VB 20:20 SVKLAT 
május 20., hétfő
VB 16:20 GBRNOR 
VB 16:20 SWEFRA 
VB 20:20 FINDEN 
    • SPORT 1
VB 20:20 KAZPOL 
május 21., kedd
VB 12:20 AUTGBR 
    • SPORT 1
VB 12:20 FRAGER 
VB 16:20 CANCZE 
    • SPORT 1
VB 16:20 LATUSA 
VB 20:20 FINSUI 
VB 20:20 SWESVK 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum