Kötelező, de kemény feladat vár a Fehérvárra

   

Nem nyújthatják hosszúra az újév köszöntését a fehérvári játékosok, január elsején kora este dologidő van, Ljubljanában kell pontokat gyűjteni jégkorongmeccs keretében.

Az alapszakasz lassan a végéhez közeledik, 7 fordulóval a befejezés előtt a Fehérvár 9 pontos hátrányban van az utolsó, még felsőházat érő helyhez képest. Feladni azonban nem szabad a harcot, hiszen az alapszakaszvégi helyezéseknek akkor is jelentőségük van, ha nem sikerül a legjobb hatba jutni, ez alapján osztják ugyanis a bónuszpontokat a középszakasz előtt az alsóházban is, ahol összesen két kiadó helyért megy majd a küzdelem.

Így vagy úgy tehát, de mindenképpen fontos megszerzendő pontok várnak a csapatra Ljubljanában, ahol a tök utolsó Olimpija várja Kógerékat. Bár a szlovén csapat mindössze 3 rendes játékidős győzelemnél tart a szezonban, 19 ponttal van lemaradva az őt közvetlenül megelőző Graztól, játékoskerete folyamatosan változik, légiósok mennek, hazaiak jönnek a csapatba, és időnként óriási veréseket kap ellenfeleitől, integritását mégsem illendő megkérdőjelezni, hiszen jó napjain bárkit képes lehet megizzasztani. Ezt legutóbb a Linz tapasztalhatta meg, amely december 30-án óriási mázlival egyenlített 24 másodperccel a meccs rendes játékidejének letelte előtt, hogy aztán a szétlövésekben nyerni tudjon, miközben a mérkőzés során egyetlen pillanatig nem vezetett, és a Ljubljana sokkal többször is lőtt kapura.

A Fehérvár is rendre megizzadt Ropretékkel, egyszer csak túlórában nyert, egyszer egyetlen góllal, és csak egyszer volt 3 gól a különbség a két csapat között. Nem lehet azt mondani tehát, hogy a kötelező feladat egyszersmind könnyű is lenne. Keményen oda kell tenni a csontot a vágyott-remélt győzelemhez, és több játékelemben is jelentős javulást kellene mutatni az elmúlt mérkőzések formájához képest. A legkritikusabb játékelem az emberelőnyök kihasználása, amelyben rengeteget romlott a csapat statisztikája. A szezon elején még a jobbak között volt a Volán, most azonban az egész mezőny végére esett vissza ebben a mutatóban. Ezzel szemben nincs gond a hátrányokkal, azokat a mezőny harmadik legjobb mutatójával védekezi ki. Továbbra is igaz, hogy nagyon keveset lő kapura a csapat, összesen csak a Ljubljana és az Innsbruck rosszabb ebben a fehérváriaknál.

Mint a Linz elleni győzelem alkalmával láttuk, az aktivitás pedig kifizetődik, remélhetőleg újév napján aktív, összeszedett és eredményes Fehérvárt láthatunk, amely 3 ponttal gazdagabban tér haza a Tivoli csarnokból. A légiósai egy részének távozása miatt amúgy is tartalékos Ljubljana sok sérültje miatt még hiányosabb lesz a megszokottnál, hiszen Bostjan Groznik, Roland Kaspitz, Nik Pem, Anze Ropret, Olivier Roy, Fabian Scholz, Maks Selan és Aljaz Uduc sem léphet pályára a hírek szerint, de ismerjük már azt a szokásukat, hogy ők ilyenkor is keserű tréfát tudnak űzni az ellenfelekkel.

“A liga nagyon erős, Ljubljanában ismét egy nehéz mérkőzés vár ránk.  Még ha az utóbbi időben vannak is problémáik, ellenünk mindig nagyon jól játszanak – mondta Rob Pallin, a Fehérvár edzője. – A Vienna Capitals elleni vereség után 3 ponttal gazdagabban kell hazatérnünk.”

“Jó teljesítménnyel búcsúztattuk 2015-öt – mondta az Olimpija sérült játékosa, Anze Ropret. – Reméljük, ugyanígy tudjuk folytatni az új évben is. Egymás után a második alkalommal játsszuk az újévi mérkőzésünket a Fehérvár ellen, ezúttal nekik kell hozzánk látogatniuk. Revánsot akarunk venni az eddigi vereségekért, és így jól akarjuk kezdeni az új évet.”

Olimpija Ljubljana–Fehérvár 2-1

   

15 mérkőzés után nyert újra rendes játékidőben az Olimpija, a szezonban negyedszer. A Volán zsinórban hatodszor kapott ki idegenben. Tovább mélyült EBEL-csapatunk válsága.

Az előrejelzett rengeteg Olimpija-sérültből csak Maks Selan vállalta a játékot, így a Volán ellen hiányzott Bostjan Groznik, Roland Kaspitz, Nik Pem, Anze Ropret, Olivier Roy, Fabian Scholz és Aljaz Uduc. Ezért minden idők egyik leggyengébb Ljubljanája várt a magyar EBEL-csapatra újév napján a Hala Tivoliban. Mindössze három sort tudott nevezni Dahlem vezetőedző, csapatában egy légiós maradt, a nem túl ponterős holland csatára. Egy 20 éves kapus, Trelc kezdett, Luka Ulamec személyében pedig egy 18 éves EBEL-újoncot is avatott a zöld-fehér csapat.

A Fehérvár vezetőedzője átszervezte sorait, Nagy Gergő és Kóger centere Bartalis lett, Sarauert, Sárpárkit és Brocklehurstöt nevezte a negyedik egységbe, Connollyt pedig kihagyta a keretből.

Az első harmadban nem esett gól. Előbb a Fehérvár majd kétszer a Ljubljana került előnybe, 8:7-re a hazaiak nyerték a kapura lövést. Ljubljanában sosem könnyű győzni, de már ez a kezdés sem sejtetett sok jót. Érezhető volt, az első találat nagyon fontos lehet. Sajnos a Ljubljanának sikerült ez a 28. percben. Koblar talált be, az újonc csatár, Ulamec pontot szerzett az akciónál. A második harmad végén életjelet adott a Volán. Előbb kivédekezett egy kétperces kettős hátrányt – nekünk is volt korábban egy 40 másodperces hasonló lehetőségünk, és eddigre már három fórt hagytunk ki –, majd Kóger Dániel révén egyenlített.

OLLAVS

A harmadik harmadra 1-1-gyel korcsolyáztak ki a csapatok. A Volán nem tudta ellenfelére erőltetni akaratát, és továbbra is keveset lőtt kapura. Az Olimpija sem tudott dominálni, viszont arra volt ereje, hogy a 45. percben újra vezetést szerezzen. Sotlar talált Hetényi Zoltán kapujába. A folytatásban kevés igazán nagy helyzetet alakított ki Rob Pallin csapata, aki egy huzamban harmadszor maradt pont nélkül.

Így már nem csak a felsőházba jutás esélye szállt el, de a 3 alsóházi bónuszpontot jelentő 8. hely is nagyon távol került a magyar EBEL-csapattól. Még hat meccs van hátra az alapszakaszból, sok mindennek változnia kell ahhoz, hogy a Fehérvárnak legyen esélye a középszakaszban az első két hely megszerzésére. Alig több mint két hét múlva kezdődik a második etap.

A legjobb játékosainknak el kellene kezdeniük gólokat lőni

   

Jól játszottunk, jól védekeztünk, mondta a Fehérvár edzője a ljubljanai vereség után, a góllövésen kell dolgozni.

Rob Pallin (vezetőedző, Fehérvár): A legjobb játékosainknak el kellene kezdeniük gólokat lőni, például Bartalisnak és Sarauernek is eredményesnek kell lennie, mert egy lőtt góllal nem nyerhetünk meccset. Az volt a terv mára, hogy nagy nyomást helyezünk rájuk, miközben a védelmünk is jól működik, nekik ugrunk és megszerezzük a vezetést. Jól játszottunk, jól védekeztünk, a gólokat kellene elkezdenünk lőni, ez a legfontosabb most, ezen kell dolgoznunk.

EBEL, 810 néző. Játékvezetők: Gruber, Siegel, Loicht, Zgonc.
Trelc: 96,0% (Marinsek)
K
Hetényi: 91,7% (Rajna)
Cepon, Selan, Hocevar, Koren, Nagtzaam
1
Martinelli, Wehrs, Kóger, Bartalis, Nagy
Logar M., Tavzelj, Koblar, Kalan, Pesut
2
Szirányi, Orbán, Bodó, Francis, Kovács
Planko, Batic, Sotlar, Music, Hadzic
3
Manavian, Varga, Vincze, Sikorcin, Benk
Ulamec
4
Brocklehurst, Sárpátki, Sarauer
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 27:22 OLL Koblar Cepon Ulamec
1-1 38:29 FHA Kóger Nagy Manavian
2-1 44:47 OLL Sotlar Selan
24 Kapura lövések száma 25
6 Kiállításpercek 10

A Ljubljana–Fehérvár góljai

 

Így győzte le az Olimpija a Volánt újév napján.

Cimkék: , , ,

Te mit gondolsz?

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 15., szerda
VB 16:20 CZEDEN 7-4VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:20 GERLAT 8-1VÉGE
VB 20:20 SUIGBR 3-0VÉGE
VB 20:20 SVKPOL 4-0VÉGE
május 16., csütörtök
VB 16:20 FINAUT 2-3VÉGE
VB 16:20 KAZSWE 1-3VÉGE
VB 20:20 CANNOR 4-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 20:20 USAFRA 5-0VÉGE
május 17., péntek
VB 16:20 GBRDEN 3-4VÉGE
VB 16:20 GERKAZ 8-2VÉGE
VB 20:20 CZEAUT 4-0VÉGE
VB 20:20 POLUSA 1-4VÉGE
    • SPORT 2
május 18., szombat
VB 12:20 DENSUI 
VB 12:20 LATSWE 
VB 16:20 CANFIN 
    • SPORT 2
VB 16:20 GERPOL 
VB 20:20 CZEGBR 
VB 20:20 FRASVK 
május 19., vasárnap
VB 16:20 NORAUT 
VB 16:20 USAKAZ 
VB 20:20 SUICAN 
VB 20:20 SVKLAT 
május 20., hétfő
VB 16:20 GBRNOR 
VB 16:20 SWEFRA 
VB 20:20 FINDEN 
    • SPORT 1
VB 20:20 KAZPOL 
május 21., kedd
VB 12:20 AUTGBR 
    • SPORT 1
VB 12:20 FRAGER 
VB 16:20 CANCZE 
    • SPORT 1
VB 16:20 LATUSA 
VB 20:20 FINSUI 
VB 20:20 SWESVK 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum