Miért változott az All Star-gála lebonyolítása?

 

A válasz egyszerű: mert nem volt más lehetőség, az érintettek pedig az egyetlen logikus lépést választották a 3-3 elleni mini mérkőzésekkel.

A tavalyi All Star-meccset a Jonathan Toews vezette nyugati csapat nyerte a Foligno kapitánysága alatt játszó keletiekkel szemben. Az eredmény 17-12 lett, amivel ez lett minden idők legtöbb gólját hozó ilyen összecsapása. Talán van olyan sportág, amelyben a 17-12 egy élvezetes meccs végeredménye, de a hoki semmiképpen sem tartozik ezek közé. Hosszú évek óta tartó folyamat eredménye volt ez, A nézők unták, a játékosok egy része nem igazán találta a helyét, ők jégkorongosok, nem pedig egy televíziós showműsor szórakoztatóipari munkásai. Az All Star-tagság láthatóan sokat veszített presztízséből, egyre többen mondták le.

Ilyen körülmények között tényleg ideje volt kitalálni valamit, hiszen a sportág népszerűsítését szolgáló gála egyre kevésbé volt alkalmas erre a népszerűsítésre. Érthető volt tehát, hogy a szakszervezet és a liga leült egymással tárgyalni a folytatáshoz elengedhetetlen változtatásokról. Ennek legjobban Tom Cigarran, a Nashville Predators tulajdonosa örült, aki a következő gálát rendezi, amelyért hatalmas költségekbe verte magát.

Amikor pedig kialakult a konszenzus a változások elkerülhetetlenségéről, a leglogikusabb lépést választották. Az NHL-ben évről évre történnek kisebb-nagyobb szabálymódosítások, de az utóbbi időben egy sem járt akkora változással, mint a hosszabbítás lebonyolítási rendjének átalakítása. A 3-3 elleni játék maximálisan beváltotta a hozzá fűzött reményeket, drasztikusan csökkent a szétlövések száma. Tette mindezt úgy, hogy közben a show-t sem lopták el a nézőktől, akiknek egy része érthető módon rajongott ezekért a feszült pillanatokért. A húzás bejött, tetszett a nézőknek, a tulajdonosoknak, az általános igazgatóknak, az edzőknek és a játékosok többségének is. Hasonló egyetértés korábban csak az All Star negatív megítélését illetően bontakozott ki. A döntés tehát megszületett, az új lebonyolítási rendszer lényege, hogy a játékosokból két-két keleti és két-két nyugati gárdát állítanak össze, 11-11 játékossal, amelyben hat csatár, három hátvéd és két kapus kap majd helyet. A keleti és a nyugati elődöntő után a két győztes találkozik a döntőben, a mérkőzések 20 percig tartanak.

NHL All Star 2015

Az igazsághoz hozzátartozik ugyanakkor, hogy az All Star-meccsek még fénykorukban sem adták vissza a hoki lényegét. Hiányzott a feszültség, a tét, a fizikai része a játéknak. Nagy kérdés, hogy a 3-3 elleni formula vajon változtat-e ezen. Hiszen 3-3 ellen is lehet ugyanolyan lazán játszani, mint 5-5-ben. További kérdés, hogy nem lesz-e ez túl megterhelő a játékosoknak? A döntőbe kerülő két csapatnak 40 percet kell játszania ilyen feszített tempó mellett, vajon tudják-e őket motiválni annyira, hogy az amúgy is telített szezonban egy tét nélküli meccsen kihajtsák magukat. E kérdésekre több válasz is adható.

Egyrészt, amint azt David Poile, a házigazda Nashville általános igazgatója nyilatkozott a Puck Daddynek, ha a számok mögé nézünk, nem is olyan nagy ez a megterhelés. A 20 perces mini-mérkőzés három egyenlően erős sor között oszlik meg, tehát egy játékosra 6,5 perc jégidő jut, ha döntőt is játszik, akkor 13. Ez inkább egy pörgős sprintnek tűnik olyan játékosok számára, akik jellemzően 15 perc jégidő felett átlagolnak egyetlen mérkőzés alatt. Másrészt a liga feldobott egymillió dollárt a nyertes csapatnak, ami két meccsért vagy 13 perc játékért nem is olyan kevés.

De a pénzen kívül is van még egy dolog, ami elősegítheti, hogy tényleg élvezetes meccset produkáljanak a csapatok. A 3-3 elleni játék sokkal nagyobb elkötelezettséget igényel a játékosoktól, mint az 5-5 elleni. Kevesebb játékos, a felelősség nagyobb és láthatóbb, a játékosok hajlamosabbak jobban küzdeni egymásért. Van tehát rá esély, hogy szakítsunk az All Star-meccsek tétnélküliségből fakadó unalmával. Valószínűleg sosem lehet mással imitálni egy NHL-meccs keménységet, de az új formátum egy próbát mindenképpen megér, márpedig egyelőre egy szezonra egyeztek meg a játékosok és a liga, az üzletnek pedig része volt egy ötnapos extra-szünet a következő szezonra.

nhl allstar nashville

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA ÉLŐ
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 ITAKOR 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum