Így lehet hibátlan védekezéssel gólt kapni

   

Az NHL vasárnapi játéknapján a Rangers 4-1-re nyert a Flames ellen. A meccset eldöntő gólt érdemes alaposabban kielemezni.

A thescore.com felkérésére éppen ezt tette Justin Bourne, az egykori játékos, aki ECHL-ig, sőt, 16 meccs erejéig AHL-ig jutott, most pedig ír a hokiról. Mint mondja, egykor a szélsők védekező munkája kimerült abban, hogy kifújhatták magukat egy kicsit, míg mozdulatlan hátvédjükre ügyeltek és igyekeztek mindeközben nem megfázni. Ezek az idők azonban elmúltak és hogy milyen irányban változtak a dolgok, azt jól mutatja Josh Jooris esete vasárnap estéről.

Nézzük meg először a helyzetet, aminek végén Jooris embere, Dan Girardi jobbhátvéd meccset eldöntő gólt szerez.

A pakkot Dominic Moore viszi be a támadóharmadba, és ugyan van egy kis kavarodás, de a Flames alapvetően rendben van. Mindenki visszaért, a két hátvéd hátul, akárcsak Sam Bennett, aki szintén biztosít, nincs esély létszámfölényes helyzet kialakítására.

d1

A korong Jarret Stollhoz kerül, aki harmadik csatárként kíséri és segíti a támadást, de ebből sincs baj, kint van egészen a palánk mellett, veszélytelen zónában, a Flames továbbra is öt emberrel védekezik. A védekezés legnagyobb részben azon múlik, hogy mindenki megtalálja, ki kit védekezik, míg a támadók célja káosz okozása, hiszen általános felfordulásban képtelenség hiba nélkül védekezni, egy játékos elvész a szem elől, mást ketten is fognak. Itt a felfordulás alig pár másodpercig tart, hamar világossá válik minden. Miután a Rangersből két csatár van a zóna mélyén, Bennetnek Stoll jut, akire fel is lép.

d2

Stoll felfele passzol Keith Yandle-hoz, Bennett zárja Stoll legveszélyesebb passzsávjait, míg Hamilton felveszi Etemet, Smid pedig Moore-t. Amint a pakk felkerül a kék vonalhoz, elérkezik a védekező szélsők ideje. Bár a Flames számára nyilván az lett volna az ideális, ha Grant le tud csapni Stoll passzára, de tulajdonképpen nagyon jól csinálja, hogy fedi a kiváló hátvéd lövési lehetőségeit. Ez arra kényszeríti Yandle-t, hogy visszaadja a korongot Stollnak. A gyenge oldalon Jooris tökéletesen helyezkedik, eddig csillagos ötös a teljesítménye.

d3

Jooris a pálya közepére helyezkedik, Girardit is szemmel tartja a kéken, de ha valaki tőle jobbra a veszélyes területre érne, akkor oda is be tud segíteni. Yandle visszaadja a korongot Stollnak, és ekkor Jooris szélsőtársa, Grant döntésre szánja el magát, teljesen lezárja a visszapassz lehetőségét Yandle felé, ezzel arra kényszerítve Stollt, hogy a kapu felé vegye az irányt. Néhány edző ugyan jobb szereti ilyenkor, ha Grant teljesen elzárja a lövés lehetőségét Yandle-től és Bennett kimozdul Stollra, de a végeredmény ellenére tulajdonképpen ezzel a helyezkedéssel sincsen semmi probléma. Stoll jól kezeli a korongot, így ha Bennett túl közel merészkedik hozzá, az nagy kockázatot jelentene, míg Grant jól zárja a passzsávot Yandle felé.

d4

Miután Stoll nem passzolhat Yandle-hoz, ezzel Jooris dolga is azonnal izgalmasabbá válik, olvasnia kell a játékot, nem maradhat kint egészen a szélen Girardin, aki időközben különben is teljesen kihúzódott a szélre és kicsit közelebb is merészkedett a kapuhoz. Ráadásul Yandle is középre húzódott. Jooris dolga ekkor a Stoll-Yandle-Girardi háromszög lezárása volt: Yandle nem lőhetett tisztán, ha esetleg megkapná a korongot, Girardi esetében pedig a passzsávot kellett lezárni Stoll irányából. Mint látható mindkét feladatot ismét csillagos ötösre végezte el.

d5

Ráadásul Jooris, miközben elveszi a potenciális lövés lehetőségét Yandle-től és a passz lehetőségét Girarditól, a kapu előtti veszélyes zónához is elérhető közelségben marad. Ha a két mélységben helyezkedő támadó közül az egyik netán feltűnne ott egy kapáslövésre, hamar be tud segíteni. Emerson Etem fel is lép, nyakában Dougie Hamiltonnal.

d6

Meg is kapja a korongot, Jooris újabb jó döntéssel kilép rá, hogy segítsen Hamiltonnak, ami újabb csillagos ötös mozdulat.

d7

Igazán gyönyörű védekezés egy szélsőtől! De a francba, mi történik?

d8

Ez tényleg nagyon kemény. Jooris kisegíti Hamilton, felszedi Etem ütőjét, azonban a korong így akadálytalanul jut el a másik oldalon a veszélyes zónába érő Girardihoz, aki teljesen üresen maradt.

d9

Mint egykori szélső csak annyit tudok mondani, hogy onnantól, hogy Grant meghozta döntését, mely szerint mindenképpen megakadályozza, hogy Stoll másodszor is felpasszolja a korongot Yandle-höz, Jooris többé-kevésbé hibátlanul védekezett, akárcsak az egész csapat. Azonban néha ez is kevés ahhoz, megvédjék kapujukat a góltól, a balszerencsétől ez sem véd meg.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR INFO
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA INFO
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum