A világkupa új korszakot jelent a nemzetközi jégkorong fejlődésében

   

Kétévente csúcseseményt rendez az elit, ezért a világbajnoki rendszert is felülvizsgálhatja az IIHF. Ezt nem a szakértők, hanem a hoki legfontosabb döntéshozói állítják, akiknek olyan terveik vannak a következő tíz évre, amilyenekre gondolni sem mertünk volna korábban.

Horst Lichtner, a nemzetközi szövetség főtitkára beszélt ezekről Torontóban, egy világkupával kapcsolatos sajtótájékoztatón: “A vancouveri olimpia óta próbálunk egy tízéves fejlesztési tervet kidolgozni. Ezeket azonban mindig azzal söpörték le az NHL és a játékos-szakszervezet képviselői, hogy számukra a világkupa az elsődleges prioritás. Most, hogy ez megvan, végre elkezdhetünk komolyan beszélni a további tervekről.”

Gary Bettman és Donald Fehr, az NHL és az NHLPA vezetői megerősítették, hogy a világkupa és az olimpia lesz a nemzetközi jégkorongélet két sarokköve. Mindkét tornát négyévente rendezik, így a mostani gyakorlattal ellentétben nem négy, hanem kétévente lenne egy nemzetközi csúcsesemény.

Lichtner szerint a tárgyalások fókuszában az NHL-es játékosok olimpia részvétele áll, melyet ismét hosszabb távra szeretnének biztosítani. Emellett azonban a világbajnokságok lebonyolítási rendjét is felülvizsgálhatják, és újabb események kidolgozása és naptárba történő felvétele is napirenden van, amellyel világszerte népszerűsíthetik a jégkorongot. Ennek végleges formáját még ki kell kalapálni, de szóba került bajnokságok vagy nemzetek közötti Winter Classicok szervezése, illetve a golfban rendkívül népszerű Ryder Kupa átültetése a hokiba. Ezen Európa és Észak-Amerika legjobb golfozói mérik össze erejüket. Ezek a tervek eddig is léteztek, de a világkupa kialakulatlansága miatt komolyan nem beszéltek róla.

Ezt megerősítette Gary Bettman ligaelnök is: “Igen, ezek az ügyek folyamatban vannak. Elsőként a világkupát akarjuk rendszeressé tenni, de vannak más programok is, amelyeket létre akarunk hozni. Bemutató mérkőzések, felkészülési és szezon közbeni meccsek, Észak-Amerikán kívüli játékok, általában a nemzetközi jelenlétünket a világban szeretnénk erősebbé és rendszeresebbé tenni. Azt hiszem, ez egy jó módszer arra, hogy a hokit népszerűsítsük, jó a játékosoknak és a szurkolóknak is.”

Habár a világkupát sok kritika éri a lebonyolítási rendszere miatt, Lichtner nem osztja ezeket a véleményeket: “Nagyon szeretjük ezt a lebonyolítási formát, elsősorban mert minden mástól különbözik. Nem arról van szó, hogy lemásoljuk az olimpiát vagy a világbajnokságot. Egy teljesen új lökést ad a játéknak, ami mindenképpen érdekes lesz. Európa válogatottjába 10-12 országból érkezhetnek majd játékosok, csak a legjobbak jöhetnek szóba, egyáltalán nem lesz egyszerű legyőzni őket. Az U23-as válogatott koncepcióját is nagyon szeretem, bár meglepődtem, hogy Kanada és az USA belementek az ötletbe. Ma már egyre fiatalabb korban kerülnek egyre magasabb szintre a játékosok, ezek a fiatalok roppant motiváltak, hogy megmutassák, mire képesek. Ez is új elemmel gazdagítja a tornát, amilyennel egy IIHF-rendezvényen biztosan nem találkozhatunk. Mégsem egy All Star-gáláról beszélünk, szerintem nagyon kiegyensúlyozottak az erőviszonyok, nagyon izgalmas lesz ez a torna mindenki számára, legyen szó a nemzetközi szövetségről, a médiáról vagy a szurkolókról.”

Ezen a véleményen van Donald Fehr, a szakszervezet vezetője is: “Mindegy, hogyan csűrjük, csavarjuk a dolgot, ha össze tudod rántani a világ legjobb játékosait egy tornára, abból csak jó dolgok születhetnek. Ha azt nézzük, hogy milyen erős keretekkel készülnek a csapatok, mennyire tisztelik egymást az azokban megforduló játékosok, elég nehéz más következtetésre jutni, mint hogy ezen a tornán valóban a világ legjobb játékosai lesznek ott.”

Két dologban nem volt vita a felek között a világkupa kapcsán. Az első, hogy négyévente kell azt megrendezni, a másik hogy első helyszínként csakis a hokivilág fővárosa, Toronto jöhet szóba. Arról még nincs döntés, hogy 2020-ban hova viszik a rendezvényt, de nincs kizárva, hogy Észak-Amerikán kívüli helyszín kapja.

vilagkupa NHL

Lichtner így fogalmazta meg a lényeget: “A világkupa visszatért és mi, az NHL és az IIHF újra együtt dolgozunk szerződéses partnerekként, ami azt hiszem, mindenképpen jó jel. Ezt újabb jó jeleknek kell követniük, és elmondhatom, hogy készen állunk arra, ezen dolgozunk. Hamarosan ismét jelentkezni fogunk újabb tervekkel, ötletekkel. Nagyon hamar. Izgalmas és érdekes idők ezek a jégkorong számára.”

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR INFO
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA INFO
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum