2016 októberében Toronto rendezi a világkupát

   

Hivatalosan is bejelentették, hogy 2004 után visszatér az NHL nem hivatalos világbajnoksága. Az IIHF belement a durva kompromisszumba, csak az amerikaiak által kiválasztott 6 ország indulhat a 8 csapatos rendezvényen, amit az NHL máris a világ legjobb és legversenyképesebb jégkorongtornájaként hirdet.

Gary Bettman NHL-komisszár a columbusi All Star-gála helyszínén kürtölte világgá, hogy hosszú hónapok egyeztetése után megszületett a megállapodás, így 12 év után ismét megrendezik a világkupát. A helyszín az Air Canada Centre Torontóban, az időpont 2016. szeptember 17. és október 1. között. Nagyon komoly győzelem ez az NHL számára, a nemzetközi szövetség gyakorlatilag elvesztette a világbajnokságok szervezésének privilégiumát, ráadásul a tengerentúlon egy koncentrált eseményre kerül sor, ahol nyilvánvalóan ott lesznek az NHL-sztárok. Így az IIHF szervezte vb-k az olimpia és a VK mögött a harmadik számú sorozattá degradálódnak. De sebaj, ez az egyik ára az NHL-játékosok olimpiai szereplésének.

A világkupán az előzetes híreknek megfelelően 8 csapat vesz részt, de ebből csak 6 nemzeti válogatott: Kanada, USA, Oroszország, Csehország, Finnország és Svédország, valamint két vegyes válogatott. Az egyikbe kerülnek a liga legjobbjai, akiknek a hazájuk nem került be az elit hatosba, ez lesz a Team Europe, a másodikba pedig a legjobb U23-as kanadai és a amerikai játékosok. A Team Europe reprezentánsai valószínűleg olyan sztárok lesznek, mint Kopitar Szlovéniából, Gáborík Szlovákiából, Zuccarello Norvégiából vagy Nielsen Dániából. A hét válogatott mintegy 150 NHL-játékost delegál majd a kéthetes rendezvényre, ami azt jelenti, hogy várhatóan a játékosok mintegy 90%-a az NHL-ből érkezik majd.

vilagkupa

A lebonyolításról és a csoportok beosztásáról még nincs végleges döntés. Egyelőre annyit tudni, hogy a két négyes csoport első két helyezettje játszik majd keresztbe az elődöntőben, ez a kör még csak egy, de a döntő két nyert mérkőzésig fog tartani. A csapatoknak 2016. március 16-ig kell leadniuk egy 16 nevet tartalmazó listát, ebben 2 kapusnak is szerepelnie kell. Június 1-jére kell összeállítani a végleges keretet, összesen 23 játékossal, benne 3 hálóőrrel. A Team Europe és az U23-as keretet az NHL és az NHLPA közösen állítja majd össze.

Donald Fehr, az NHL ügyvezető igazgatója a bejelentés után visszafogottan csak annyit mondott, hogy ezzel létrehozták a világ legjobb és legversenyképesebb tornáját. Ha csak a hokira értjük az egészet, akkor aligha lehet ezzel vitatkozni. A bevételeket több mint 100 millió dollárra taksálják már most, amiből fele-fele arányban részesül a liga és a szakszervezet. Fehr továbbment és kitért a világkupa utáni szezonra, a téli olimpiára is. Elmondta, hogy a torna nem akadályozza meg a csapatokat a felkészülésben és az edzőtáborokban mindenkinek lesz ideje az összetartásra az október 12-én induló 2016/17-es NHL-szezonra. Az ötkarikás játékokról csak annyit jegyzett meg Fehr, hogy folynak a tárgyalások, de még nincs eldöntve, hogy a legjobbak ott lesznek-e Pjongcsangban.

A legutolsó világkupát egyébként 2004-ben Kanada nyerte, a döntőben Finnországot legyőzve. Tegyük félre a sportdiplomáciai anomáliákat, a jégkorongszurkolókra újabb torna, még több óriási mérkőzés vár 2016 őszétől.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum