Szomszédos országok felé nyithat a szlovák Extraliga

 

Richard Lintner, a szlovák Extraliga nemrég megválasztott vezetője új stratégiát alkotna, kis számban beengedné a környező országok arra érdemes csapatait. Konkrét jelölt is van már, de a csatlakozni vágyó külföldi csapatot és nemzetiségét egyelőre nem nevezte meg.

“A Tipsport Extraliga új szezonjának indulása pozitív folyamatokat indított el és nagyon jó jelzéseket küldött külföldre ? mondta Lintner, aki a SITA szlovák hírügynökségnek adott interjújában beszélt erről. ? Van néhány potenciális jelentkezőnk külföldről, akik a következő idényben indulni szeretnének a legmagasabb ligánkban. Egyelőre még nem nevezném meg sem a klubot, sem az országot. Szomszédos országról van szó, így csak pár lehetőség marad. Lehet, hogy soha nem lesz nyilvános, ki a jelölt, ha a tárgyalások nem járnak sikerrel. Az elsődleges cél az, hogy csak a mi bajnokságunkban játsszanak.

Print

Ha túlnyúlunk Szlovákia határán, az megnöveli a marketingpotenciált. Ennek a következményei lehetnek gazdasági előnyök, például drágább játékosokat lehet igazolni, ez pedig növelheti a klubok vonzerejét. El tudom képzelni, hogy a bajnokságunk akár három, négy klubbal is kiegészüljön. Elviekben ez is lehetséges, de meglátjuk, mit hoz a jövő, mi lesz a valóság mindebből. A körülöttünk levő bajnokságok egyre inkább összekapcsolódnak, nagyon nem szeretném azt látni, hogy öt vagy tíz év múlva a szlovákok egymagukban maradnak.

Először is napirendre kell vegyük ezt a kérdést és meg kell tárgyaljuk. A következő hétvégén lesznek az első megbeszélések, és meglátjuk, milyen irányban haladhatunk. A múltban olyan jelzések voltak, hogy a klubjaink minket akarnak elhagyni. Most az ellenkezőjét tapasztaljuk, azt hiszem, hogy ez nagyon jó jel.”

Szlovákia szomszédai: Magyarország, Ausztria, Csehország, Lengyelország és Ukrajna. Aligha valószínű, hogy osztrák vagy cseh csapat Szlovákiába vágyna. Az ukrán helyzet, valamint a csapatok távolsága sem predesztinál az Extraliga-csatlakozásra. Lengyelországból korábban komoly érdeklődés volt az együttműködésre, de ők egy tömbben szerettek volna közös bajnokságot alapítani a szlovák csapatokkal, amire nem volt fogadókészség és aligha lesz egyhamar. A Jégkorongblog lengyelországi partneroldala, a hokej.net szerkesztői nem tudnak arról, hogy aktuálisan lenne olyan klub, amelyik tervezi, hogy szólóban csatlakozik az Extraligához.

Nyáron megírtuk, hogy a Miskolc menedzsmentje keresi a csapat számára legelőnyösebb bajnokságot, ezért felvette a kapcsolatot az EBEL-lel és az Extraligával is. A DVTK tulajdonosa, a Jegesmedvék kisebbségi tulajdonosa, Leisztinger Tamás ezt követően kijelentette: “A Macik Európába tartanak, még jobb, még színvonalasabb pontvadászatba vágynak”.

Egri Gergely klubmenedzser is megerősítette a Jégkorongblognak adott interjúban, hogy csapata számára a legjobb versenyzési lehetőséget kutatja. Most úgy látszik, hogy a távozási szándék alternatíváját jelentő komoly 10 csapatos magyar liga 1-2 éven belül nem valósulhat meg. Az EBEL nehezen jöhet össze, hiszen az osztrákok korábban kerek perec kijelentették, őket csak Budapest érdekli. Adja magát a harmadik lehetőség, és úgy tűnik, az Extraliga most kínálja is magát. Lintner nyilatkozata azt sejteti, hogy a vártnál sokkal könnyebben valósággá válhat ez a fikció.

Az MJSZ sem gördít akadályt, a jelenlegi vezetése engedélyezi, sőt pártolja csapataink külföldre áramlását. A Volán EBEL-ezése precedenst teremtett, ezután másnak nemigen parancsolhat megálljt a sportági vezetés.

Mindez persze egyelőre nem több találgatásnál, ne szaladjunk előre. Egyáltalán nem biztos, hogy a Miskolc még mindig érdeklődik a szlovák élvonal iránt, mint ahogy azt sem tudjuk, hogy Lintner elnök a Jegesmedvékre utalt-e az interjúban. Egy valami azonban fix: itt van az ideje, hogy kedvenc sportágunk feje reagáljon a kialakult helyzetre, és kidolgozza ? vagy az élet állította kihívásokhoz igazítsa ? a felnőttek és az utánpótlás versenyeztetéséről szóló stratégiáját, mert a jelenleg zajló folyamatok rövid távon is veszélyeztethetik a MOL Liga stabil működését.

szlovak extraliga

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum