A Fehérvár az Olimpija ellen maradna hibátlan

   

Két forduló után a Znojmo és a Dornbirn mellett csak a Fehérvár hibátlan még az EBEL-ben. Pénteken a jó sorozat folytatása a tét.

Aligha okozhat egymásnak meglepetést az EBEL-ben a két forduló után pontveszteség nélkül álló Fehérvár és az eddig két hazai meccsén mindössze egyetlen pontocskát gyűjtött Olimpija Ljubljana. A két csapat úgy ismeri egymást, mint a tenyerét, hiszen a kötelező, alapszakaszbeli összecsapásokon felül voltak már egymás ellenfelei rájátszásban is, illetve a felkészülések során. Nincs két hete, hogy a Fehérvár és az Olimpija legutóbb megmérkőzött egymással, az Ocskay-emléktorna első napján a fehérváriak biztos győzelmet arattak. Jó passzban van a Volán a ljubljanaiak ellen, a legutóbbi két hazai EBEL-meccsükön 11 gólt szerzett, és egyet sem kapott.

Tudjuk persze, hogy a felkészülés mindig más, mint a bajnokság, de eddig úgy tűnik, Rob Pallin csapata remekül állt bele az éles szezonba is. A korábbi mumus, a Klagenfurt ellen 3-1-es győzelem született idegenben, míg az éppen Ljubljanából érkező és ott győzelmet arató Innsbruck ellen 1-0-ra sikerült nyerni. Az Olimpija eddig kétszer játszott otthon, az Innsbruck 2-0-ra, a Villach szétlövésekkel 2-1-re nyert. Nem esik tehát sok gól egyik csapat meccsein sem, érdekes, pont egymás tükörképe a gólkülönbség, a Volán 4 lőtt és 1 kapott gólnál tart, az Olimpija viszont 1 lőtt és 4 kapott gólnál. Két ilyen gólszegény mérkőzést követően nehéz sok okosat mondani a csapatok védekező és támadópotenciáljáról, annyi bizonyos, hogy az Olimpija eddig még nem lőtt gólt előnyben, a Fehérvár pedig nem kapott gólt az eddigi 8 emberhátrányos helyzetben. A szlovénok mindkét meccsükön jelentősen kevesebbet lőttek kapura ellenfelüknél, a Fehérvár Klagenfurtban ellenfelénél jóval kevesebb lövésből tudott több gólt szerezni, az Innsbruck ellen viszont Sikorcinék voltak valamivel aktívabbak.

AVSOLL

Ha már Sikorcin: a hosszú sérülése után visszatérő csatár eddig nagyszerűen játszik, a 4 fehérvári találatból 3 is az ő nevéhez fűződik. Ha tehát egyszer összeáll az EBEL statisztikai rendszere, és hihető adatok jelennek majd meg ott, akkor minden valószínűség szerint előkelő helyre kerülhet a kanadai táblázaton. Nemcsak a felvidéki születésű csatár produkciója szolgálhat a szurkolók örömére, hanem például a kapusoké is. Rajna nagyszerűen tartotta hátul a csapatot Klagenfurtban, Hetényi Zoltán pedig másfél év után shutouttal tért vissza az EBEL-be, és ennél nem is kell többet mondani.

“A védekezésünk nagyon jól működött – mondja Rob Pallin az EBEL előzetesében. – Hetényi Zoltánnak pedig az Innsbruck ellen a másfél év utáni első tétmeccsén rögtön hibátlanul sikerült védenie. Van mit javulnunk azért, az emberelőnyöket jobban kell megjátszanunk, és a kapu előtti veszélyes területeken még több lehetőséget kell teremtenünk a magunk számára.”

“Mindig nyerni akarunk – mondja a Ljubljana osztrák védője, Fabian Scholz. – Biztosak vagyunk abban, hogy az ellenfelünk keményen nekünk támad, fel vagyunk készülve a nagy küzdelemre. Okosan kell játszanunk, és a biztos védekezésnek nagyon nagy szerepe lesz.”

Fehérvár–Olimpija 4-3

   

Az átlagnál gyengébb ellenféllel szemben magának tette nehézzé a győzelmet a Fehérvár. A magyar csapat elvesztette kétgólos előnyét, de dicséretes módon kirángatta magát a völgyből és nagyot küzdve a hosszabbításban megszerezte a két pontot. 3 meccs után 8 pontos a Volán az EBEL-ben.

Bartalis és Sarauer után Brocklehurst is kidőlt a sorból. Mivel Reiter Attilát a MOL Liga-csapat elvitte Budapestre, ezért Rob Pallin együttese öt hátvéddel állt ki a Ljubljana elleni meccsre. Ez még csak a harmadik forduló, de már másodszor fordul elő ez, a rajton Klagenfurt felé Varga lázasodott be, akkor emiatt nem volt meg a három bekkpár. A korábbi évek rossz tapasztalatait feledtetve, úgy várhattuk a Ljubljana elleni meccset, hogy a két csapat legutóbbi három fehérvári mérkőzését a magyar csapat nyerte.

Első nagy helyzet Varga Arnold előtt adódott a 3. percben de nem találta el jól a pattogó korongot. Francis tesztelte Roy-t, uralta a meccset a Volán. A Ljubljana nem nagyon jött be a Volán harmadába, míg a másik oldalon záporoztak a lövések. Ez a fölény teljesen megérdemelten érett góllá a 9. percben. Connolly első gólját és a szezon első légiósgólját szerezte a Fehérvár színeiben. Sajnos nagyjából a 13. perctől több látványos hiba is becsúszott hátul, elsősorban helyezkedési problémák volt ezek, majdnem egyenlítettek a szlovénok, de megúsztuk azt a két-három szituációt, amit meg kellett. A másik oldalon Banham vasa jelezte a 17. percben, hogy maradt bennünk szufla a szünet előtti hajrára is. A játék képének megfelelő volt a statisztika is, 17:5 a kapura lövések aránya 20 perc alatt.

A második harmad nagyon lassú ritmusban kezdődött, sajnos a Fehérvár alkalmazkodott a vendégcsapat játékához. Egy erőtlen, életlen szlovén csapat mutatkozott a jégen, és az első harmadban erős magyar csapat visszavett a hajtásból. De semmi gond nem volt ebből, hiszen Vincze Péter csodálatos akciója gólt eredményezett, egy agy csel után ügyes passzt adott Connollynak, aki tökéletes lövéssel vette be Roy kapuját, duplázott, 2-0-ra vezettünk a 27. percben. De hátul továbbra sem voltunk elég figyelmesek a 13-14. perc óta, és a 3-4. komolyabb lehetőséget Hebar révén belőtték, 2-1 a 30. percben. Összekuszálódtak a szálak, és perceken belül leromboltuk azt, amit másfél harmad alatt felépítettünk, ugyanaz a forgatókönyv került elő, amit a Graz ellen láthattunk az emléktorna döntőjében, sokáig túl könnyűnek tűnt a meccs, aztán egyszer csak egyenlített az ellenfél. Ráadásul könnyen lőtték ezeket, ajándék volt, főleg a második, Ropreté a 31. percben. Kapu előtti csatavesztés volt az összes kapott találat. A második harmadban az EBEL-hez képest kifejezetten alacsony színvonalú hoki zajlott. Az első kiállítás a 39. percben érkezett, Groznik mehetett ki, de nem használta ki Rob Pallin csapata a lehetőséget.

Válságjeleket mutatott a Volán, Connolly beszédért kapott 2 perc kiállítást a támadóharmadban. Nem okozott gondot ezt kivédekezni, majd a Fehérvár fórja is gyenge volt. De játékban nagyot lépett előre a magyar csapat az előző periódushoz képest, az első harmadhoz hasonlóan ismét folyamatosan sikerült benyomni őket a harmadukba. Dicséretesen nagyot küzdött a magyar társaság, Kóger Dániel igen pontos keresztpassza után a középre belépő Varga Arnold lőtte ki tanárian a bal felsőt. 3-2-re vezettünk, és közelinek látszott az újabb hárompontos siker, tíz perc sem volt vissza ekkor. Ráadásul a Ljubljana nem tudott jönni, sőt a Volánnak voltak további lehetőségei, újra egyértelműen látszott a nagy különbség a jégen a javunkra, Blackwater lezárhatta volna a meccset, de a szlovénok kapusa kifejezetten jól védett. És 2:04-gyel a vége előtt harmadszor is gólt érően hagytuk ott őket a kapunk előtt, Kaspitz Kovács Csaba ölelésében bekotorta a szabad korongot. Sőt az utolsó percben megint ziccerbe kerültek a vendégek, Rajna bravúrosan fogott egymás után kettőt is, így jöhetett a hosszabbítás. Ne bánkódjunk azon, hogy a harmadik meccsen elvesztettünk egy pontot a szezonban.

A hosszabbításba előnnyel mentünk, majd egy újabb Olimpija-kiállítás következett volna, de erre már nem maradt idő, a mérkőzésen magához képest színtelenül játszó Banham szétlőtte a kapu jobb oldalát. A 61. percben megnyerte a Volán a meccset, 4-3 a vége.

A végjátékot figyelembe véve örüljünk a két pontnak, három meccsen szerzett nyolc pont, az egyszerűen tökéletes teljesítmény, nincs mese. A Ljubljana jól harcolt, ennyi volt bennük, maximálisan elégedett lehet az egy ponttal.

Néhányan nem hajlandóak a munka kemény részét elvégezni

   

A Fehérvár vezetőedzője keményen fogalmazott a hazai győzelem után, élesen bírálta a csatárok egy részét.

Rob Pallin (vezetőedző, Fehérvár AV19): Kilenc megszerezhető pontból nyolcat begyűjtöttünk, ennek örülök. Tettük mindezt úgy, hogy igen meleg volt a csarnokban, és csak öt hadra fogható hátvéd állt rendelkezésre. Azzal azonban nem vagyok elégedett, hogy a nagyjából 40 lövésünkből ismét ennyire kevésszer tudtunk gólt szerezni. Hiányzott a megfelelő kapu előtti határozottság. Néhány játékos a jelek szerint nem hajlandó a munka kemény részét elvégezni az ellenfél kapuja előtt, ez azonban nem mehet így tovább. Több csatárunk van, akiknek kulcsszerepet kellene betölteniük, de ez egyelőre egyáltalán nem így van. Számottevő előrelépést várok el több támadónk játékában.

Fabian Dahlem (vezetőedző, Olimpija): Nagyon büszke vagyok a csapatomra, hiszen kétgólos hátrányból sikerült felállnunk, majd harmadszor is egyenlítettünk. A harmadik harmad végén megítélt kiállítással nem értettem egyet, nem volt jogos a Volán emberelőnye. Ezzel együtt elégedett vagyok, a liga egyik élcsapatának otthonában szereztünk értékes pontot, jó szájízzel utazhatunk haza.

Fotó: Mudra László - http://www.mudralaszlo.hu

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

Az interjú forrása: fehervarav19.hu

EBEL, 3175 néző. Játékvezetők: Siegel, Trilar, Nagy, Rakovic.
Rajna: 82,4% (Hetényi)
K
Roy: 91,1% (Trelc)
Varga, Orbán, #3883, Francis, Vincze
1
Tavzelj, Planko, Desbiens, Music, Chaput
Szirányi, Wehrs, Nagy, Kovács, Sárpátki
2
Logar M., Reinthaler, Pesut, Kaspitz, Ropret
Martinelli, Kóger, #2268, Banham
3
Groznik, Selan, Hebar, Kalan, Koblar
Benk, Becze, Sikorcin
4
Sotlar, Scholz, Hadzic, Hocevar, Pem
Rob Pallin, Sille Tamás
E
Fabian Dahlem
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 08:51 FHA #63 Francis Vincze
2-0 26:34 FHA #63 Vincze Szirányi
2-1 29:03 OLL Hebar Selan Kalan
2-2 30:31 OLL Ropret Pesut Planko
3-2 50:25 FHA Varga Kóger Sárpátki
3-3 57:56 OLL Kaspitz Ropret Pesut
4-3 60:51 FHA PP Banham Nagy Francis
42 Kapura lövések száma 17
4 Kiállításpercek 8

A Fehérvár–Ljubljana képes összefoglalója

 

A teljes galéria itt tekinthető meg.

A Volán–Ljubljana góljai

   

Az osztrák összefoglalót itt tekinthetik meg.

Cimkék: , , , ,

Te mit gondolsz?

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 15., szerda
VB 16:20 CZEDEN 7-4VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:20 GERLAT 8-1VÉGE
VB 20:20 SUIGBR 3-0VÉGE
VB 20:20 SVKPOL 4-0VÉGE
május 16., csütörtök
VB 16:20 FINAUT INFO
VB 16:20 KAZSWE INFO
VB 20:20 CANNOR INFO
    • SPORT 2
VB 20:20 USAFRA INFO
május 17., péntek
VB 16:20 GBRDEN 
VB 16:20 GERKAZ 
VB 20:20 CZEAUT 
VB 20:20 POLUSA 
    • SPORT 2
május 18., szombat
VB 12:20 DENSUI 
VB 12:20 LATSWE 
VB 16:20 CANFIN 
    • SPORT 2
VB 16:20 GERPOL 
VB 20:20 CZEGBR 
VB 20:20 FRASVK 
Partnerünk
Archívum