80 ezer frankra büntették az oroszokat

   

Az IIHF fegyelmi bizottsága döntött a vb eredményhirdetéséről levonuló orosz válogatott ügyében.

Mint a nemzetközi szövetség illetékes bizottsága a rendelkezésre álló videofelvételek alapján megállapította, az orosz csapatkapitány beszélt a stábtagokkal, majd a csapat tagjaival, miközben fejével többször is a nyitott kijárat felé mutatott. A kapu a ceremónia kezdetétől fogva nyitva állt. A csapat nagy része és a stáb tagjai azonnal elhagyták a pályát, amint a kanadai csapat tagjai megkapták az aranyérmet. Csak néhányan maradtak, ők később hagyták el a jeget. A díjátadás további része az orosz csapat távollétében zajlott le.

Ez kivételes eset volt, hiszen ? mint az IIHF indoklása írja ? soha egyetlen csapat nem hagyta még el a jeget azelőtt, hogy a díjátadás hivatalosan befejeződött volna. Az ügyben pénteken meghallgatták az orosz szövetség képviseletében Andrej Szafronov általános igazgatót, aki kifejezte sajnálatát és elnézést kért a játékosok és a stáb tettéért. Mint elmondta, az eset egy szerencsétlen félreértés volt, a nyitott ajtót a gyakorlat alapján úgy értelmezték, mint egy jelet arra, hogy a jeget el lehet hagyni.

RUSCAN donto

A fegyelmi bizottság álláspontja, hogy az IIHF szabályait minden körülmények között be kell tartani, és minden IIHF-tagszervezet felelős a versenyeken regisztrált csapatai, játékosai és hivatalos személyei cselekedeteiért. Ugyancsak felelősek azért, hogy a csapatok tagjai és a hivatalos személyek minden esetben megfelelő információval rendelkezzenek a jogaikról és a kötelességeikről.

A bizottság véleménye szerint az orosz válogatott viselkedése nem szerencsétlen félreértés eredménye. Erre utal, hogy a levonulást közvetlenül a csapatkapitány és a stábtagok, valamint a játékosok közötti megbeszélés előzte meg, és erre utalnak a csapatkapitány félreérthetetlen fejmozdulatai is. Az orosz csapatnak tisztában kellett volna lennie a mérkőzéseket követő, illetve a díjátadó ceremóniák rendjével, annál is inkább, mert óriási tapasztalatuk van ebben. Hogy az ajtó nyitva volt-e, vagy sem, az éppen ezért nem releváns az ügy megítélése szempontjából.

Éppen ezért a bizottság úgy döntött, hogy pénzbüntetéssel kell sújtani az előírások megsértését. A pénzbüntetés mértékének kiszabásánál a bizottság figyelembe vette az esemény ? a világbajnokság és annak záróünnepsége ? fontosságát, továbbá hogy az orosz válogatott a világ egyik vezető jégkorongcsapata, és az orosz szövetség a következő világbajnokság házigazdája. Enyhítő körülményként azt is figyelembe vették, hogy az orosz csapat kezet fogott a győztes kanadaiakkal, illetve hogy az orosz szövetség sajnálatát fejezte ki a történtek miatt az IIHF-nél és a kanadai szövetségnél.

Az fb mindezeket mérlegelve 80 ezer svájci frankos (mintegy 23-24 millió forintos) büntetést szabott ki az orosz szövetségre, amelynek 7 nap áll rendelkezésére a fellebbezéshez az ítélet kézhez vételétől számítva.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum