Csalódtunk az oroszokban

 

Nem kisebb személyiség, mint René Fasel IIHF-elnök mondta ezt a prágai világbajnokság döntője után, azt követően, hogy az orosz válogatott levonult a jégről a kanadai himnusz előtt. A kármentésbe a Kreml is bekapcsolódott.

A csalódottság oka, hogy az orosz játékosok többsége még azelőtt elhagyta a jeget, hogy a világbajnok Kanada tiszteletére eljátszották volna a himnuszt. “Mélységesen csalódott voltam az eset láttán ? nyilatkozta René Fasel IIHF-elnök a TASSZ orosz hírügynökségnek. ? Ez volt az első ilyen eset 29 év óta, amióta rendszeresen részt veszek a világbajnokságokon.”

“Mindenekelőtt el kell mondjam, hogy ez teljességgel elfogadhatatlan ? idézi Faselt az rsport.ru. ? Ez tiszteletlenség az ellenféllel szemben. Nagyon csalódott és dühös voltam emiatt. Nem fogadok el ilyen viselkedést. Nagyon tisztelem Oroszországot és az orosz hokit, ezért különösen nehéz volt megélni mindezt. Kedden visszatérek az IIHF irodájába és megtárgyaljuk az esetet, aztán megbüntetjük az orosz jégkorongszövetséget ezért. Meglátjuk, mit tehetünk, és személyesen fogok utánajárni, hogy mik a lehetőségek a szabályaink szerint. Aztán megnézzük, miért történt mindez, és hogy kik a felelősök.

Vasárnap éjjel beszéltem az orosz szövetség elnökével, Vlagyiszlav Tretyakkal. Ő is meglepődött a történteken. Éremátadó volt, nem tudott mit tenni, így a csapatvezető és a szövetségi kapitány feladata lett volna, hogy ránézzenek a csapatukra. Csak Alekszandr Ovecskin és Jevgenyij Malkin próbálta visszatartani a társakat, nekik nem kell mentséget keresniük, hogy nyitva volt az ajtó, vagy hogy nem voltak megfelelően tájékoztatva. Egyébként is, minden játékos tudja, hogy kell viselkedni a díjátadó ceremónia alkalmával.”

Először fordult elő a világbajnokságok történetében, hogy az ezüstérmes elhagyta a jeget az érmei átvételét követően, idézi fel az eseményeket az F-sport. Ilja Bjakin olimpiai bajnok és háromszoros világbajnok orosz játékos így beszélt erről: “Nem is emlékszem hasonló esetre, szerintem még sosem történt ilyen. Még ha valaki el is fáradt idegileg, ezt akkor sem lehet megértéssel fogadni. Ez egy játék, amelynek megvannak a maga szabályai. Nehéz, vagy nem nehéz, be kell tartani azokat. Két győztes sosincs egy meccsen.”

Megszólalt az ügyben az orosz sportminiszter, Vitalij Mutko is. “Az IIHF úgy tekint erre az esetre, mint az ellenféllel szembeni tisztelet hiányára. Ha van ilyen szabály, és erről mindenki tud, akkor mindenkinek be kell tartania ezt, nincs mit csinálni. A sportszerűség azt kívánja, hogy mindenkinek tisztelnie kell az ellenfelét. Nem hiszem, hogy szándékos volt, ami történt. Az biztos, hogy nem volt szerencsés. De ha jól tudom, akkor köszöntöttük a győztest. Kezet fogtunk a kanadaiakkal. Gratuláltunk a győzelmükhöz. A levonulást őszintén szólva nem láttam. Ha jól értettem, szervezési hiba történt. Nagyon szerencsétlen, hogy elhagytuk a jeget, bár nem az egész csapat, de egy része, amikor a szervezők kinyitották az ajtót a palánkon. A csapatvezetésnek kellett volna megakadályoznia, hogy ez megtörténjen. De kell legyen egy világos időrend és időhatár. Kinyitották az ajtót, a fiúk meg azt hitték, vége van. A szervezőknek akkor kellett volna kinyitniuk az ajtót, amikor vége volt a ceremóniának” ? mondta a miniszter.

Hasonlóan nyilatkozott Tretyak szövetségi elnök és a játékosok is. “A csapatunk gratulál a kanadai válogatottnak a győzelemhez, kezet is rázott a játékosokkal ? áll az orosz szövetség elnökének nyilatkozatában, amely az orosz szövetség, az FHR honlapján olvasható. ? Az orosz válogatott tiszteli a kanadai csapatot, amelyik remekül játszott és megérdemelten nyert. A szabályok szerint a ceremóniákat a szervezők felügyelik, de ezúttal kicsit zavaros volt a helyzet.”

“A fiúk egyszerűen nem tudták, hogy ott kell maradjanak és várjanak ? mondta az egyik érintett orosz játékos, Nyikolaj Kuljomin. ? Mindenki csalódott volt, és azt hitte, vége a ceremóniának. Semmi rosszindulat nem volt abban, hogy az öltözőbe mentünk, csupán félreértés volt.”

“Semmi szándékot nem kell belelátni abba, hogy lementünk a jégről ? nyilatkozta Jegor Jakovlev hátvéd. ? Semmi tiszteletlenség nem volt. Egyszerűen nem értettük, mi történik. Csak néztük egymást, nem tudtuk, nem értettük, mi következik, így hát bementünk az öltözőbe.”

RUSCAN donto

Megkérdezték Putyin elnök szóvivőjét is. “Az elnök, ahogy a többi szurkoló is, természetesen követte a mérkőzést. Arról, hogy nem voltak a jégen a kanadai himnusz idején, az elnöknek nem volt tudomása” ? mondta Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője.

Közben a rossz értelemben vett jogászkodás is megindult, az rsport.ru szerint nincs is olyan szabály, ami lehetővé tenné az IIHF-nek, hogy megbüntesse az orosz szövetséget a válogatott magatartása miatt. “Az IIHF szabályai csak arról rendelkeznek, hogy a mérkőzés után el kell játszani a győztes csapat himnuszát és a játékosoknak le kell venniük a sisakjaikat ? írják. ? Továbbá a csapatoknak kezet kell fogniuk az ellenféllel és a játékvezetőkkel. Azt azonban nem mondja ki a szabály, hogy a vesztes csapatnak is végig kell hallgatnia a győztes himnuszát. A sisak levételére és a kézfogásra vonatkozó követelményeknek pedig az orosz csapat a meccs után eleget tett” ? véli a nem túl erős lábakon álló érvelés szerzője.

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum