Az MJSZ aligha veszi fel a Galacot

   

Csütörtökön a magyar szövetség elnöksége ülésezik és dönt, a román szövetség pedig elnökséget választ az elnök alá.

A Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) csütörtökön 10 órakor kezdődő összejövetelén a legnagyobb érdeklődésre számot tartó döntés nyilvánvalóan a MOL Liga-bővítéssel kapcsolatos. (Sajnos korábban több helyen is rosszul jelentek meg az időpontok, a bevezetőben olvasható mindkét aktusra csütörtökön kerül sor.) A kérdés ezúttal is egyszerű: a MOL Liga-tagfelvételi kérdéseiben illetékes MJSZ elfogadja-e a MOL Liga javaslatát, és nem hosszabbítja meg a jelentkezési határidőt, vagy meghosszabbítja és ezáltal lehetőséget ad a Galacnak és a Steauának a felvételre.

A magyar elnökség emellett több fontos és érdekes kérdésről is tárgyal, majd szavaz: a MOL Liga versenyszabályzatáról, külföldi csapatok magyar utánpótlás-bajnokságban való indulásáról, a TAO-bizottság javaslatairól, az MJSZ kommunikációs tervéről, valamint a divízió 1-es női U18 vb helyszínéről.

Aligha kétséges, az MJSZ akaratából nem bővül a MOL Liga jelenleg 9 csapatos mezőnye. A pillanatnyilag héttagú elnökség túlnyomó többsége ? Kolbenheyer Zsuzsanna kivétellel mindenki ? klubképviselő, s mivel ezek a klubok a MOL Ligában két hete elutasították a román partner kérelmét, aligha várható, hogy ezúttal saját döntésükkel ellentétesen szavaznak.

Mint írtuk, a mostani állapotok szerint ütközik a MOL Liga és a román bajnokság versenynaptára, ez jelentősen nehezíti a két erdélyi csapat, a HSC Csíkszereda és a Brassó helyzetét. Meg kell azonban említeni, hogy a tapasztalatok szerint a sorsolások ilyenkor még képlékenyek ? tavaly is jelentős átfedések voltak nyár közepén, de sikerült kompromisszumos alapon változtatni rajta. A helyzetet nem egyszerűsíti, hogy az MJSZ váratlan kommunikációs lépést alkalmazva már napokkal a csütörtökön esedékes végleges döntés előtt nyilvánosságra hozta a MOL Liga sorsolását. Külön érdekesség, hogy az MJSZ sorsolásában 9 csapat szerepel. Ez ugyancsak azt az érzetet erősíti, hogy a romániai csapatoknak nincs miben reménykedniük.

Mint ismeretes, Mihai Covaliu, az RJSZ új elnöke megválasztása után az első adandó alkalommal eljött Budapestre, hogy bemutatkozzon és az aktuális ügyekről tárgyaljon. Az MJSZ új elnökével, Kovács Csabával egyikre sem volt módja, de a MOL Liga-ülésen jelezte, a román szövetség célja, hogy a magyar partnerhez hasonlóan ők is két új csapatot indíthassanak a ligában, és a HSC, valamint a Brassó mellett már idén felvegyék a MOL Ligában a Steauát és a Galacot. Mivel a MOL Liga 2015/16-os szezonjára két héttel korábban lejárt a nevezési határidő, így a román elnök “kérése arra irányult, a liga abban döntsön, hajlandó-e két héttel meghosszabbítani a nevezési időszakot. A tagok többsége viszont a 2015/16-os szezon közelsége miatt ellene szavazott, javasolván, hogy erre a kérdésre a jövő idényben térjenek vissza”.

kovacscovaliu ok

Kovács Csaba (balra) és Mihai Covaliu

Az elnök hazament, és másnapi nyilatkozata ezzel a mondatával jellemezhető: “jelenleg nyilvánvalóan nincs egyenrangú helyzet a két szövetség között, amelyet megpróbálunk orvosolni”. Azóta kiderült, hogy a Steaua indulása nem annyira fontos jelenleg Bukarestben, a Dunarea Galati viszont mindent megtenne, hogy csatlakozhasson a MOL Ligához. A csapat első embere ? nem tudni, mire alapozva ? úgy látja, jó esélyük van a erre.

A MOL Liga vezetése passzív szereplő az ügyben, a minél gyorsabb megoldásban bízik, és tiszta lappal szeretné kezdeni a szezont.

Az ügynek annyiféle megoldása lehet, hogy ezeket végigvenni nem is érdemes, ráadásul egyik szövetség sem teregeti ki a lapjait, így stratégiájuk és szándékaik nem világosak. Egy dolog biztosnak látszik: a ligát szervező mindkét szövetség eldöntötte, a dolgok nem abban a mederben folynak majd tovább, mint eddig folytak.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum