Sok újdonság vár a MOL Ligára

 

Néhány tabu ledőlt a múlt héten. A viharok után hétfőn a csapatok tettek egy lépést a konszolidáció felé. Nyilvánvaló, hogy az MJSZ nélkül ez nem megy. Az események alapján rögzítjük a jelenlegi status quót, és már a jövőről is szót ejtünk.

Az MJSZ elnökségének múlt szerdai döntése nyomán mindenki számára kiderült, önálló MOL Liga nem létezik. A MOL Liga egy olyan nemzetközi bajnokság, amelyet a magyar és a román jégkorong-szövetség közösen szervez, és mint ahogy az ausztriai szervezésű nyílt liga az osztrák, úgy a magyar irányítású a magyar jégkorongsport szempontjait tartja szem előtt. Jelentős különbség, hogy Ausztriában a szövetség megkötötte a szerződést az EBEL-lel, de nem érdekli a többi ország szövetségének véleménye, Magyarországon viszont 7 év alatt sem született megállapodás a szövetség és a liga között, de a magyar és a román szövetség közötti viszonyok írásban rögzítettek.

A szövetség ezen mulasztása megágyazott a múlt heti eseményeknek. Az MJSZ által korábban elfogadott gyakorlat alapján nem csak a laikusok, de a liga csapatai is úgy gondolták, ők döntenek új ligatagok felvételéről. A szerdai elnökségi döntés megmutatta, ez nem így van. Egy újabb ehhez hasonló esemény nem csak a sportág megítélését, de a jövőjét is befolyásolná. A hatáskörök szabályozatlansága, a világos státus- és működésleírás hiánya vezetett ide. A sportág érdeke az, hogy mihamarabb kristálytiszta és publikus szabályozást alkossanak és működtessenek a döntéshozók.

A legfőbb döntések az MJSZ elnökségében születnek, de legalábbis az elnökség áldásával. A MOL Liga magyarországi csapatai az MJSZ-hez vannak bekötve, és ahogy az előző, úgy a jelenlegi vezetés sem akarja, hogy önállósodjanak, kiváltképp nem, hogy kiváljanak. A MOL Liga elnöksége gyakorlatilag egy ügyvezetésre kijelölt testület, amely nagyjából bizottsági jogosítványokkal rendelkezik, javaslatait, előterjesztéseit az elnökség megtárgyalja, vagy elfogadja, vagy elutasítja.

Az MJSZ-elnökség csütörtöki határozata értelmében a MOL Ligának jelenleg 10 tagja van. 7 magyarországi – DAB, Debrecen, Fehérvár, FTC, MAC, Miskolc, UTE –, 2 romániai – HSC Csíkszereda, Brassó és 1 szlovákiai, az Érsekújvár.

molliga

Fotó: Mudra László (MJSZ)

Eddig tartott a jelenlegi állapot rögzítése. Térjünk át arra, mik lehetnek a legfontosabb feladatok, mit hozhat a jövő.

Hogy a 10 MOL Liga-tag közül ki vesz részt a 2015/16-os szezonban, azt biztosan még nem lehet tudni. A határontúli csapatokkal még egyeztetni kell a magyarországiak bővítéspárti álláspontját, az első 9 csapat minden bizonnyal ott lesz a szeptemberi MOL Liga-nyitányon. A HC Nové Zámky ügye továbbra is nyitott. Bár Sucharda Ferenc elnök arról tájékoztatta a ligatagokat, hogy a MOL Ligában mindenképpen részt venne, ehhez a szlovák szövetség engedélyére van szükség. Északi szomszédunknál viszont június végén választanak új elnököt, s csak ezen aktus után dől el, hogy az egyébként a szlovák második vonalba is jelentkező újváriakat elengedik-e. Szlovákiai hírforrások szerint a régi elnök újraválasztása esetén kevés esélyük van Suchardáéknak az engedély megszerzésére, ha az új jelölt fut be, akkor sokkal jobbak a kilátások. A másik kérdés, hogy ha jöhetnek, akkor milyen csapattal jönnének. Indulnának-e párhuzamosan a szlovák 1. ligában? A két keret között lenne-e átjárás? Ezekre a válaszokra még jó sokat kell várnunk. Mindezek figyelembe vételével 9 vagy 10 csapatos ligát vizionálunk.

A MOL Nyrt.-vel új megállapodást kell kötni, mert bővült a liga. Azt a kérdést se kerüljük meg, hogy változik az elnök személye. Kerey Péter és alelnökei lemondása után az lehet a cél, hogy minél gyorsabban végbemenjen az átadás-átvétel, ezt követően legyen újra egy vezető, mert a csapatok munkáját valakinek irányítania és a ligát képviselnie kell. Információink szerint van esély arra, hogy egy olyan multinacionális vállalat magyarországi menedzsere vállalja el ezt a feladatot, amely cég fontos szereplője a nemzetközi jégkorongéletnek. Nyilvánvaló az is, hogy a leköszönt elnökség számos területen kiváló és komoly munkát végzett, számos javaslatot készített elő, dolgozott ki, kár lenne ezeket a kukába dobni, reméljük, a racionalitás győz, és e tekintetben lesz némi folytonosság.

Szintén változás lehet a liga életében az új állami sporttelevízió. A július 1-jén induló M4 Sport vezetői nyilatkozataikban arról beszélnek, hogy jelentős szerepet szánnak a kiemelt és látványsportok hazai bajnokságainak. Mivel a jégkorong, ezen belül is a MOL Liga ilyen, logikus lépés lenne, ha erre a sportadóra kerülnének át a mérkőzések. Remélhetőleg az utóbbi évnél nagyobb számban közvetítenének MOL Ligát. Az M4 kétségkívüli előnye, hogy mindenki által szabadon fogható, országos lefedettségű csatorna.

molliga 2

Ne feledkezzünk el arról sem, hogy jelenleg a szövetségnek sincs elnöke. Az alapszabály szerint július közepéig ki kéne nevezni Németh Miklós utódját. Az utóbbi napok megnyilatkozásaiból az olvasható ki, hogy az elnökcasting nem áll fényesen. Ocskay Gábor nyilatkozata szerint a csapatoknak nincs közös jelöltjük, tovább keresik a megoldást. Azt is elárulta, az eddig felmerült nevek közül Cser-Palkovics András nem ambicionálja az MJSZ-elnökséget, míg információink szerint  Soltész Miklós sem szeretne ilyen pozíciót vállalni. A sportág következő néhány éve szempontjából kulcskérdés, sikerül-e gazdaságilag és ne kerteljünk, politikailag megfelelően erős, jó menedzserképességekkel rendelkező elnököt találni. A kérdéssel természetesen a jövő heti elnökségi ülés is foglalkozik majd.

Hétfőn a nyugodt légkörű, nyílt beszélgetésen a hét magyarországi MOL Liga-csapat mellett meghívottként a Vasas is jelen volt Székesfehérváron. A Jégpalotában az utóbbi években kiváló utánpótlás-nevelő munkába kezdő klub minden bizonnyal mint következő potenciális csatlakozó lehetett ott. Szuper Levente egyesülete ezüstérmet szerzett az ifjúsági bajnokságban, ez azt vetíti előre, hogy megfelelő előkészítés esetén nagyjából 2 év múlva jöhet el az ideje a piros-kék felnőtt csapat felállásának. A részvevők megállapodtak abban, hogy a jövőben félévente összeülnek egy hasonló nagy beszélgetésre. A jelenlegi helyzetben ennél sűrűbb találkozásra van szükség, ezért a MOL Ligával kapcsolatos akut kérdések tisztázását a következő héten folytatják, akkor majd Újpesten gyűlnek össze az elöljárók.

A MAC felvételével egy hosszú és minőségi utánpótlás-nevelő munkát ismert el az MJSZ. A MAC korosztályos csapatai és az onnan kikerülő játékosok évek óta alapemberei a különböző válogatottaknak. Az A csoportba jutott felnőtt válogatottban Nagy Krisztián és Sebők Balázs bátran alapembernek nevezhető. Az eddig jobbára szabad téren, majd az utóbbi évben már a sátras Kisstadionban fedett pályán edző klub felnőtt csapattal gazdagodik, és ha a tervek szerződéssé válnak, a MAC MOL Liga-csapata a Tüskecsarnokba költözik. Ezáltal ez az impozáns és kiváló hangulatú multicsarnok jelentős mértékben a jégkorongsportot szolgálná, ami nagyon fontos lépés kedvenc sportágunk számára.

Cimkék: , ,

Összes (18)

Utolsó hozzászólások

 1. Szoljanka
    #13
  Szoljanka,   

  @gretzky99: És nem ez volt az első ( gyanítom nem is az utolsó ) ilyen írás, mely higgadtan értékleve megnyugtatta ezt a kis közösséget, hogy messze még a magyar hoki, Volán, Mol Liga, stb... Mohácsa.

 2. uteapu
    #14
  uteapu,   

  @Szoljanka: Nem emlegetett senki mohácsot. Egy szakasz lezárult, kérdés, hogyan oldják meg korrektül.

 3. veghist
    #15
  veghist,   

  @Skyblue: Sajnos hasonló a benyomásunk. A MJSZ a LJSZ-hez képest NHL szervezettségű olajozott gépezet.

 4. Bujdy
    #16
  Bujdy,   

  Kedvelem Kapusnak azokat a diplomatikus szurkapiszkáit, ami a mostani cikkben is van.
  Szépen méltatva vannak a MAC érdemei, amik alapján megérdemlik a csatlakozást, a Volánról meg egy szó sem...

 5. F. Kapus
    #17
  F. Kapus,   

  @Bujdy: Volán felnőttcsapatáról majd mindennap van cikk, nem gondoltam arra, hogy bemutassam őket ebben a cikkben.

 6. Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit
    #18
  Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit,   

  @Bujdy: a kisVolanrol, a csatlalkozas elott, kb 3 mondat hangzott el osszesen Ocskay szajabol. nem tudom mit varsz, ha a vezetoseg is ennyire titkolozik

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 17., hétfő
ROM 10:00 GALSST 21-2VÉGE
MOL 18:00 DABFTC 8-1VÉGE
  • M4 SPORT
október 18., kedd
MOL 17:00 GALSSC 8-4VÉGE
ROM 17:30 BRAPRO 4-2VÉGE
U20 18:40 VASMIS 5-2VÉGE
EBEL 19:15 AVSZNO 3-4 HVÉGE
október 19., szerda
ROM 17:30 BRAPRO 13-1VÉGE
ROM 17:30 GALSCC 4-3VÉGE
MK 18:00 DABAVS 3-1VÉGE
MK 18:00 UTEMAC 2-3 HVÉGE
U20 18:40 AVSZEG 15-0VÉGE
U20 18:40 KMHDHK 1-4VÉGE
EBYSL 19:00 VICMAC 2-5VÉGE
MK 19:00 FTCMIS 4-3 HVÉGE
október 20., csütörtök
U18 16:30 PEFMAC 1-10VÉGE
SVK3 17:00 RUZHKB 2-1VÉGE
U18 17:30 AVSTVS 21-0VÉGE
U18 17:45 UTEDHK 3-2VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 6-0VÉGE
U18 18:30 MISETO 3-2 BVÉGE
október 21., péntek
NHL 01:30 PITSJS 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 VANBUF 
  • SPÍLER TV
KHL 14:00 KUNTRA 
  • SPORT 1
KK 15:30 MISJES 
MOL 18:00 DHKFTC 
MOL 18:30 BRASCC 
MOL 18:30 TITBEO 
KK 19:00 GALTYC 
október 22., szombat
EBJL   EHLHKB 
EBYSL   TRKMAC 
NHL 01:00 CBJCHI 
  • SPÍLER TV
EBYSL 13:10 OHCHKB 
EBJL 14:30 RBSAVS 
KK 14:30 MISGAL 
EBJL 16:00 KACVAS 
EBJL 16:00 MARMAC 
EBJL 16:10 VSVETO 
EBYSL 16:10 VASZNO 
EBJL 16:25 OHCUTE 
EBEL 17:30 AVSHCB 
EBJL 18:00 VICDMJ 
EBYSL 18:00 RBSAVS 
KK 18:00 TYCJES 
MOL 18:30 DABMAC 
október 23., vasárnap
EBYSL   HCIAVS 
EBYSL   SLLHKB 
NHL 01:00 BOSMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 CGYSTL 
  • SPÍLER TV
EBJL 10:45 ZESAVS 
EBJL 12:40 OHCDMJ 
EBJL 13:30 RBSVAS 
EBYSL 13:45 OLLMAC 
EBJL 14:00 KACETO 
EBJL 14:00 MARHKB 
KK 14:30 JESGAL 
MOL 17:00 SCCBRA 
EBJL 18:00 VICUTE 
KK 18:00 TYCMIS 
október 24., hétfő
NHL 00:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
EBYSL   VASEHL 
U18 17:00 ETOVAS 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
EBYSL   AVSOLL 
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk