Sok újdonság vár a MOL Ligára

 

Néhány tabu ledőlt a múlt héten. A viharok után hétfőn a csapatok tettek egy lépést a konszolidáció felé. Nyilvánvaló, hogy az MJSZ nélkül ez nem megy. Az események alapján rögzítjük a jelenlegi status quót, és már a jövőről is szót ejtünk.

Az MJSZ elnökségének múlt szerdai döntése nyomán mindenki számára kiderült, önálló MOL Liga nem létezik. A MOL Liga egy olyan nemzetközi bajnokság, amelyet a magyar és a román jégkorong-szövetség közösen szervez, és mint ahogy az ausztriai szervezésű nyílt liga az osztrák, úgy a magyar irányítású a magyar jégkorongsport szempontjait tartja szem előtt. Jelentős különbség, hogy Ausztriában a szövetség megkötötte a szerződést az EBEL-lel, de nem érdekli a többi ország szövetségének véleménye, Magyarországon viszont 7 év alatt sem született megállapodás a szövetség és a liga között, de a magyar és a román szövetség közötti viszonyok írásban rögzítettek.

A szövetség ezen mulasztása megágyazott a múlt heti eseményeknek. Az MJSZ által korábban elfogadott gyakorlat alapján nem csak a laikusok, de a liga csapatai is úgy gondolták, ők döntenek új ligatagok felvételéről. A szerdai elnökségi döntés megmutatta, ez nem így van. Egy újabb ehhez hasonló esemény nem csak a sportág megítélését, de a jövőjét is befolyásolná. A hatáskörök szabályozatlansága, a világos státus- és működésleírás hiánya vezetett ide. A sportág érdeke az, hogy mihamarabb kristálytiszta és publikus szabályozást alkossanak és működtessenek a döntéshozók.

A legfőbb döntések az MJSZ elnökségében születnek, de legalábbis az elnökség áldásával. A MOL Liga magyarországi csapatai az MJSZ-hez vannak bekötve, és ahogy az előző, úgy a jelenlegi vezetés sem akarja, hogy önállósodjanak, kiváltképp nem, hogy kiváljanak. A MOL Liga elnöksége gyakorlatilag egy ügyvezetésre kijelölt testület, amely nagyjából bizottsági jogosítványokkal rendelkezik, javaslatait, előterjesztéseit az elnökség megtárgyalja, vagy elfogadja, vagy elutasítja.

Az MJSZ-elnökség csütörtöki határozata értelmében a MOL Ligának jelenleg 10 tagja van. 7 magyarországi – DAB, Debrecen, Fehérvár, FTC, MAC, Miskolc, UTE –, 2 romániai – HSC Csíkszereda, Brassó és 1 szlovákiai, az Érsekújvár.

molliga

Fotó: Mudra László (MJSZ)

Eddig tartott a jelenlegi állapot rögzítése. Térjünk át arra, mik lehetnek a legfontosabb feladatok, mit hozhat a jövő.

Hogy a 10 MOL Liga-tag közül ki vesz részt a 2015/16-os szezonban, azt biztosan még nem lehet tudni. A határontúli csapatokkal még egyeztetni kell a magyarországiak bővítéspárti álláspontját, az első 9 csapat minden bizonnyal ott lesz a szeptemberi MOL Liga-nyitányon. A HC Nové Zámky ügye továbbra is nyitott. Bár Sucharda Ferenc elnök arról tájékoztatta a ligatagokat, hogy a MOL Ligában mindenképpen részt venne, ehhez a szlovák szövetség engedélyére van szükség. Északi szomszédunknál viszont június végén választanak új elnököt, s csak ezen aktus után dől el, hogy az egyébként a szlovák második vonalba is jelentkező újváriakat elengedik-e. Szlovákiai hírforrások szerint a régi elnök újraválasztása esetén kevés esélyük van Suchardáéknak az engedély megszerzésére, ha az új jelölt fut be, akkor sokkal jobbak a kilátások. A másik kérdés, hogy ha jöhetnek, akkor milyen csapattal jönnének. Indulnának-e párhuzamosan a szlovák 1. ligában? A két keret között lenne-e átjárás? Ezekre a válaszokra még jó sokat kell várnunk. Mindezek figyelembe vételével 9 vagy 10 csapatos ligát vizionálunk.

A MOL Nyrt.-vel új megállapodást kell kötni, mert bővült a liga. Azt a kérdést se kerüljük meg, hogy változik az elnök személye. Kerey Péter és alelnökei lemondása után az lehet a cél, hogy minél gyorsabban végbemenjen az átadás-átvétel, ezt követően legyen újra egy vezető, mert a csapatok munkáját valakinek irányítania és a ligát képviselnie kell. Információink szerint van esély arra, hogy egy olyan multinacionális vállalat magyarországi menedzsere vállalja el ezt a feladatot, amely cég fontos szereplője a nemzetközi jégkorongéletnek. Nyilvánvaló az is, hogy a leköszönt elnökség számos területen kiváló és komoly munkát végzett, számos javaslatot készített elő, dolgozott ki, kár lenne ezeket a kukába dobni, reméljük, a racionalitás győz, és e tekintetben lesz némi folytonosság.

Szintén változás lehet a liga életében az új állami sporttelevízió. A július 1-jén induló M4 Sport vezetői nyilatkozataikban arról beszélnek, hogy jelentős szerepet szánnak a kiemelt és látványsportok hazai bajnokságainak. Mivel a jégkorong, ezen belül is a MOL Liga ilyen, logikus lépés lenne, ha erre a sportadóra kerülnének át a mérkőzések. Remélhetőleg az utóbbi évnél nagyobb számban közvetítenének MOL Ligát. Az M4 kétségkívüli előnye, hogy mindenki által szabadon fogható, országos lefedettségű csatorna.

molliga 2

Ne feledkezzünk el arról sem, hogy jelenleg a szövetségnek sincs elnöke. Az alapszabály szerint július közepéig ki kéne nevezni Németh Miklós utódját. Az utóbbi napok megnyilatkozásaiból az olvasható ki, hogy az elnökcasting nem áll fényesen. Ocskay Gábor nyilatkozata szerint a csapatoknak nincs közös jelöltjük, tovább keresik a megoldást. Azt is elárulta, az eddig felmerült nevek közül Cser-Palkovics András nem ambicionálja az MJSZ-elnökséget, míg információink szerint  Soltész Miklós sem szeretne ilyen pozíciót vállalni. A sportág következő néhány éve szempontjából kulcskérdés, sikerül-e gazdaságilag és ne kerteljünk, politikailag megfelelően erős, jó menedzserképességekkel rendelkező elnököt találni. A kérdéssel természetesen a jövő heti elnökségi ülés is foglalkozik majd.

Hétfőn a nyugodt légkörű, nyílt beszélgetésen a hét magyarországi MOL Liga-csapat mellett meghívottként a Vasas is jelen volt Székesfehérváron. A Jégpalotában az utóbbi években kiváló utánpótlás-nevelő munkába kezdő klub minden bizonnyal mint következő potenciális csatlakozó lehetett ott. Szuper Levente egyesülete ezüstérmet szerzett az ifjúsági bajnokságban, ez azt vetíti előre, hogy megfelelő előkészítés esetén nagyjából 2 év múlva jöhet el az ideje a piros-kék felnőtt csapat felállásának. A részvevők megállapodtak abban, hogy a jövőben félévente összeülnek egy hasonló nagy beszélgetésre. A jelenlegi helyzetben ennél sűrűbb találkozásra van szükség, ezért a MOL Ligával kapcsolatos akut kérdések tisztázását a következő héten folytatják, akkor majd Újpesten gyűlnek össze az elöljárók.

A MAC felvételével egy hosszú és minőségi utánpótlás-nevelő munkát ismert el az MJSZ. A MAC korosztályos csapatai és az onnan kikerülő játékosok évek óta alapemberei a különböző válogatottaknak. Az A csoportba jutott felnőtt válogatottban Nagy Krisztián és Sebők Balázs bátran alapembernek nevezhető. Az eddig jobbára szabad téren, majd az utóbbi évben már a sátras Kisstadionban fedett pályán edző klub felnőtt csapattal gazdagodik, és ha a tervek szerződéssé válnak, a MAC MOL Liga-csapata a Tüskecsarnokba költözik. Ezáltal ez az impozáns és kiváló hangulatú multicsarnok jelentős mértékben a jégkorongsportot szolgálná, ami nagyon fontos lépés kedvenc sportágunk számára.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
február 13., szerda
U20 15:30 ETOSAP 3-0VÉGE
EXL 17:00 LMIMIS 0-2VÉGE
EL 17:30 BRAUTE 1-3VÉGE
U18 18:00 EHCFTC 10-1VÉGE
EXL 19:00 MACNIT 4-7VÉGE
    • DIGI SPORT 2
U18 19:00 ETOVSV 2-3VÉGE
U18 19:30 MACDHK 2-3VÉGE
február 14., csütörtök
U18 14:30 VASVSV 4-0VÉGE
U18 15:50 PEFSCC 1-6VÉGE
ELA 17:30 GYEHKB 2-5VÉGE
ELA 17:50 VC2DAB 4-2VÉGE
U20 18:00 UTEVIC 5-1VÉGE
U20 18:15 EASMAC 3-2VÉGE
U18 18:20 OHADAB 4-10VÉGE
ELA 18:30 TITVAS 3-1VÉGE
ELF 19:00 DEBFTC 6-2VÉGE
február 15., péntek
ELF 17:30 SCCUTE 2-3VÉGE
EXL 17:30 ZILMAC 3-2VÉGE
U18 17:30 ETOSCC 5-6 HVÉGE
EBEL 18:00 AVSKAC 1-4VÉGE
    • DIGI SPORT 2
EXL 18:30 MISNZÁ 1-2 BVÉGE
U20 19:05 KMHSAP INFO
február 16., szombat
U18 12:00 ETOVIC 
U18 12:40 DHKKAC 
U18 13:20 FTCOKW 
U18 15:00 UTEEHC 
U20 16:20 KMHSAP 
U18 17:15 VSVVAS 
ELA 17:30 GYETIT 
ELA 17:40 VASVC2 
U18 17:45 EASMIS 
ELA 18:00 DABHKB 
február 17., vasárnap
U20 14:00 EASDHK 
ELF 16:00 BRASCC 
EXL 16:00 POPMIS 
U20 17:00 UTEAVS 
EXL 17:30 MACKOS 
    • DIGI SPORT 2
EBEL 18:00 HCBAVS 
U20 19:10 MACETO 
Partnerünk