Ki lehet az MJSZ új elnöke?

   

Németh Miklós lemondása, május 19. óta nincs vezetője a szövetségnek. Az utódlás módjával kapcsolatban öt verzióról írunk és bemutatjuk a pillanatnyilag legesélyesebb három jelöltet.

Izgalmas napok, hetek előtt áll a magyar jégkorongsport. Elnök nélküli a szövetség és a liga, nem lehet pontosan tudni, mi lesz a MOL Ligával. Egyáltalán nem mindegy, ki lesz az a személy, aki rendet tesz ebben a helyzetben, és milyen preferenciákkal áll e munkához.

Az utóbbi évek folyamatai és logikája mentén haladva az a feltételezés tűnik a legvalószínűbbnek, hogy vagy kormánypárti politikus, vagy állami cég, vagy a központi irányítással valamilyen kapcsolatban lévő társaság, intézmény vezetője, erős embere lesz egy sportági szakszövetség vezetője. A jégkorong az öt kiemelt látványsportág egyike, évente 4,5-5 milliárd forint TAO-pénz lehívására van lehetősége, ezért nyilvánvalóan nem hagyja hidegen a politikai vezetést sem, ki kerül az MJSZ élére.

Az Orbán?Simicska-fogócska hatása begyűrűzött az MJSZ-hez, Németh Miklós időben lépett, bár ez meglepő módon felkészületlenül érte az elnökségi tagokat és a külső szereplőket is, hiszen ahhoz képest, hogy Németh logikus lépést húzott meg, nem volt erős, támogatott jelölt a pótlására. A helyzet az utóbbi napokban változott, most már hallani néhányról, megosztjuk, mit tudunk minderről. Lássuk azokat a jelölteket, akiknek a neve komolyabban felmerült MJSZ-elnökként.

Soltész Miklós. A KDNP parlamenti képviselője, az Emberi Erőforrások Minisztériumában az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár. Az Alba Volán SC tiszteletbeli vezetőségi tagja. Az MJSZ elnökségi tagja, az MJSZ a Játékvezetői Bizottság vezetője. A Fehérvár AV19 és a magyar válogatott elkötelezett szurkolója. Kiváló viszonyt ápol a szurkolókkal, köztük szívesebben nézi a meccseket, mint a VIP-ben. Szívügyének érzi a tájékoztatásukat és biztonságukat. A ljubljanai világbajnokságon személyesen járt el és küzdött órákig a rendőrségen az indoklás nélkül őrizetbe vett magyar szurkolók szabadon bocsátásárt, a 2015. évi világbajnokság előtt a krakkói konzulhoz utazott és a vb-szervezőkkel folyamatosan konzultált a nagy létszámú magyar szurkolótáborral kapcsolatban. Krakkóban a magyar tábor első sorából buzdította Magyarország válogatottját. A Parlamentben fogadta és körbevezette az A csoportba jutott nemzeti csapatot.

Soltesz

Cser-Palkovics András. Fideszes politikus, Székesfehérvár polgármestere. A TAO és a központi költségvetés mellett az általa vezetett önkormányzat a Fehérvár AV19 legnagyobb pénzügyi támogatója. A város kulturális és sportéletét kiemelt fontosságúnak tartja, intenzív, jó kapcsolatot ápol ezen szereplőkkel. A Fehérvár AV19 EBEL-mérkőzéseinek nagy részén a fontos vendégek részére fenntartott páholyból szurkol. A párt felső vezetésével minden helyzetben lojális. Makulátlan, soha semmilyen ügybe nem keveredett képviselőként és városvezetőként sem. Több hírforrás szerint, ha nem Soltész Miklós lesz a kiválasztott az MJSZ elnöki pozícióra, akkor a KNDP-s politikus is őt támogatja.

cser_palkovics

Such György. Az Országgyűlés Hivatalának főigazgatója, közgazdász, újságíró. Az előző két jelölttel szemben nem kötődik párthoz (a Fidesszel ambivalens a viszonya, egyaránt nevezte már ki és húzta le pozíciókból ez a párt), nem politikus, viszont bejáratos minden fontos helyre és kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezik az üzleti életben is. Gyakorlott és kemény menedzser, aki elvégzi a rá bízott feladatot. A Magyar Rádió elnökeként megreformálta a működést, a takarékossági program mellett megújította az adókat, a Petőfi rádió hallgatottságát meghétszerezte, és az addig adósságokat felhalmozó intézményt gazdaságilag is sikeres pályára állította. A jégkoronggal is kapcsolatban áll, néhány éve a KMH Budapest elnöke, bár ez a tisztsége szimbolikus, érdemi munkát az egyesületben nem végzett soha. Megjelent a magyar válogatott parlamenti fogadásán is. Úgy tudni, hogy a sportág több ismert szereplője is lobbizik mellette. A legnagyobb kérdés talán az, vállalja-e.

IFUA Horváth & Partners Controlling konferencia 2014.05.28.

A nagyvállalati vezetők közül logikus választás lehet Hernádi Zsolt, a MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatója, és ez Csányi Sándor MLSZ-elnökösködésével is kiváló párhuzamban hozható volna. Ám egy ilyen kaliberű menedzsernek az MJSZ kis falatnak tűnik. Azt viszont talán nem lehet kizárni, hogy a korábbinál nagyobb háttértámogatást kap a sportág az olajipari óriástól. (Mert azt se feledjük, nem csak új elnökre van szüksége sportágunknak, valakinek, valaminek a Közgép helyére is kell lépnie.) Talán erre utal az is, hogy a MOL képviselői a korábbinál sokkal nagyobb intenzitással vesznek részt a MOL Ligát érintő ügyekben, üléseken.

A nagypolitikából más lehetséges elnökjelöltről nem hallani. Ha lenne a Fidesznek az MJSZ-elnöki pozícióra tuti bábuja, már alighanem előretolta volna a sakktáblán. Ez esetben azonban minden bizonnyal elődje is korábban távozott volna. Persze nem lehet kizárni, hogy ha a jeleknek megfelelően a felső vezetés valóban élénkebben figyeli kedvenc sportágunk eseményeit, akkor még mindig keresi az igazán megfelelő elnököt, vagy legalábbis a meglévő lehetőségeken gondolkodik. Ha így van, ha nem, nem zárható ki, hogy a fent felsorolt három személy közül kerül ki az új sportági vezető.

A jelek szerint Orbán Viktor elkezdett figyelni a jégkorongra. Székesfehérvári látogatásakor is hangsúlyos rész jutott a hokinak. Mint írtuk, az állami támogatás növelésének lehetőségét firtató kérdésre ekképp válaszolt: “Jelenleg nincs vezetője a Magyar Jégkorong Szövetségnek, erről a kérdésről majd azután lehet érdemben beszélni, ha lesz új elnök.” Komoly kérdés, hogy a miniszterelnök milyen mértékű segítséget és milyen módon kíván nyújtani a szülei lakóhelyéül szolgáló városnak, amelyben gimnazista éveit töltötte. Az is fontos lehet az MJSZ elnökének kijelölésekor, hogy erről egyeztetett-e Ocskay Gáborral például a keddi látogatásakor.

Az idő még nem sürget, a Németh Miklós lemondása után megüresedett pozíciót az alapszabály szerint 60 napon belül, tehát július közepéig kell betölteni.

Összefoglalva: elképzelhető, hogy a jégkorong szintet lépett, és valóban a miniszterelnök favoritja lesz a befutó. Ha így van, akkor az a kérdés, melyik szempont dönt a számára egyaránt elfogadhatónak látszó három (vagy több) jelölt között.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum