Tornagyőzelem, negyedik helyezéssel

   

Medgyes László, a magyar női válogatott felszerelés-menedzsere, egyben krónikása megírta Peking utáni jegyzetét. Rendhagyó módon nem egy az egyben közöljük, hanem témánként reagálunk rá.

2013 decemberében megszületett első női jégkoronggal kapcsolatos eszmefuttatásom, az Így jártam a lányokkal, amit 2014 júniusában követett a Lányok a fiúk tükrében. 2015 februárjában, a Négy Nemzet Tornán elért siker után jött volna az “Egy tornagyőzelem margójára” című szöveg, ami végül nem íródott meg. Utólag nem is bánom. Többek között azért, mert a válogatott stábjának alapköve szinte mindent leírt, amit én is megtettem volna, akár akkor, akár most.

“Mindjárt az elején szeretném leszögezni, hogy az alábbi írásom tartalmát nem egyeztettem senkivel, az abban foglaltak csak és kizárólag az én véleményemet tükrözik – kezdte Medgyes László. – Véleményemmel lehet egyetérteni vagy éppen vitatkozni, hiszen ahányan vagyunk, jó esetben annyi véleményünk van. Az már más kérdés, hogy ezek közül van, ami egyezik és van, ami nem. Ez így van jól. A Négy Nemzet Torna után kellően megnövekedett önbizalommal vártam a vb-t, holott tudtam, hogy azon a tornán a felkészülés volt a cél, így az ellenfelek is próbálgatták a legmegfelelőbb összeállításokat, nem mutatták “igazi” arcukat. Aztán ahogy közeledett a világbajnokság, úgy lehetetett egyre jobban érezni a feszültséget. Úgy csapaton belül, mind a szurkolói körökben felmerült az immár második éve visszatérő kérdés: “Szasza jön?”. A blogos kommentekben és más médiumban megfogalmazódott, hogy “két legjobbja nélkül” indul útnak a válogatott. Akkor erről a kérdésről kifejtettem a véleményemet, amit a mai napig fenntartok. Ennyit az előzményekről.”

Lászlóval egyetemben egy pillanatig sem gondoltam úgy, hogy a két legjobb játékos hiányzik, hiszen mi lett volna, ha mondjuk a két kimaradt oroszországi légiós ment volna Pekingbe, viszont Németh Anikó és Trencsényi Kitti bármilyen más okból kifolyólag nem tudott volna a válogatottban szerepelni? Akkor nem hiányoztak volna kulcsemberek? Dehogynem.

Amikor már lehetett tudni, hogy Gasparics és Huszák nem jön a vb-re, megkérdeztem egy hozzájuk közel álló embert, van-e értelme érdeklődnöm a távolmaradásuk okáról. Azt a választ kaptam, valószínűleg nincs. Ezért ez a szál részemről annyiban is maradt, még ha néhányan ezt sunnyogásnak is vélték a Jégkorongblog olvasói közül. Nem sunnyogok, csak nem vagyok oknyomozó riporter, nem járok senkinek a nyakára.

“Később elkezdődött a felkészülés, kiutaztunk és becsülettel helytálltunk az igen erős mezőnyben. Talán egy kicsiny hiányérzet maradt bennem, de nem azért, mert nem állhattunk dobogóra, hanem azért, mert nem tudtunk átlépni saját árnyékunkon. Bizonyára furcsának tartják a nyájas olvasók az előző kijelentést, de az alábbiakban megpróbálom megmagyarázni, hogy miért is gondolom mindezt. A 21. században már nehéz olyan körülményeket teremteni, talán csak a KNDK-ban, ahol a játékosok ne értesülnének az őket körülvevő világból érkező akár kedvező, akár kedvezőtlen véleményekről, kommentekről. Mindez jól is lenne, ha a kedves véleményformálók jól választanák meg az időt és a helyet, amikor véleményüket a nagy nyilvánosság elé tárják. Tehát volt az a kijelentés, hogy “két legjobbja nélkül indul útnak a válogatott”. Vonjunk párhuzamot egy zenekar és a jégkorong csapat között. Két szólista tehát nem utazik a koncertsorozatra. A fellépéseket lemondani már nem lehet, de a zenekar tagjai azt érzik, hogy őket a közönség “csak” másodhegedűsi státuszúnak tartja, ennek a státusznak minden előnyével és hátrányával együtt. S itt vegyük azt figyelembe, hogy ez egy női csapat, ahol az érzelmek sokkal jobban tudnak hatni a teljesítményre, mint a fiúk esetében. Miért is írom mindezt? Azért, mert ha valakit sokszor titulálnak másodhegedűsnek, akkor az először akaratlanul is megpróbál tenni ellene. Minden igyekezetével azon van, hogy bebizonyítsa ő is méltó a szólista szerepre. Azonban, ha a nagy igyekezetében hibázik, s nem a tervei szerint alakulnak a dolgok, akkor elkezd kételkedni önmagában, felmerül benne, lehet, hogy mégis a másodhegedűs szerep való neki. S itt jön képbe az árnyékos hasonlat, mert nem képes többé megszabadulni attól az árnyéktől, amit a külső szemlélő, akár mindenféle rosszakarat nélkül, ragasztott rá.”

A zenekari példánál maradva, mégis áttérve a könnyűzene irányába, egyértelmű, hogy feltűnő a szólógitáros és az énekes hiánya, na de mit ér az egész együttes, ha nem becsüljük meg a zenekar többi tagját? Valamint többek között László szavai között megtalálható a válasz arra, hogy a 2014-es hazai rendezésű női U18-as vb-n miért történt annyira szigorú szűrés a hozzászólások között.

“Véleményem szerint elérkeztünk egy mérföldkőhöz, amelynek meghaladásához sok-sok kisebb lépés megtételére van szükség. Tudom, hogy sokan, sokat dolgoznak azon, hogy ezek a lépések megtehetőek legyenek. A következő néhány pontban megpróbálom összefoglalni, hogy én minden látom a fejlődés lehetséges módozatait:

Tanulás, mentális fejlődés. Véleményem szerint mentálisan kell erősíteni a válogatottat, hogy el tudják viselni azt a terhet, amelyet ahhoz kell cipelniük, hogy sikeresen felülkerekedhessenek az ellenfeleken. A következő világbajnokság sem lesz sétagalopp, hiszen fentről jönnek a lettek, míg lentről a kazahok, így összeáll ugyanaz a csoportösszetétel, amelyben először mutatkoztunk be ezen a szinten. Adott lesz a lehetőség a javításra, visszavágásra. Az önbizalom és az egymás közötti bizalom maximalizálása elengedhetetlen a sikeres csapatmunkához. Nincs mese, tanulni kell, újra tanulni és megint tanulni. Meg kell tanulni esélyesként játszani. Meg kell tanulni győzni, s meg kell tanulni veszíteni. Meg kell tanulni feldolgozni a győzelmet és a kudarcot egyaránt. Időnk van bőven, nem vagyunk semmivel elkésve, hiszen a csapat átlagéletkora 19 év. Viszont halogatni sem szabad a tanulás kezdetét, nem lehet ülni a babérokon vagy éppen a sebeinket nyalogatni. Bele kell állni a munkába és tanulásba, mert ez visz előre.

Kapuskérdés. Sokakkal ellentétben itt nem a saját kapusunkra vagy kapusainkra gondolok, hanem az ellenfeleink kapusaira. Ezen a világbajnokságon látszott talán legmarkánsabban, hogy azok ellen a válogatottak ellen, akiknél nagy termetű  kapus védett, sorra kudarcot vallottunk. Azt hiszem, hogy ennek okát jobbára abban kell keresnünk, hogy támadóinknak nincs tapasztalata az ellenük képviselendő harcmodorban. Mit lehet ez ellen tenni? Más lehetőség nem lévén, hasonló termetű fiú kapusokat kell felkérni arra, hogy edzéseken, összetartásokon segítsék a munkánkat.”

A kapuskérdés külön érdekes téma, kevés szó esik róla. Ha szigorúan vesszük, jelenleg 2 női jégkorongkapus vehető számításba, Németh Anikó és Poltzer Renáta. Természetesen minden elismerésem Gegesy Bogié, de egyértelmű, hogy az előbb említett két kapussal szemben ő nem gyerekkora óta hálóőr, hiszen 2011-ben, Ausztráliában még mezőnyjátékosként szerepelt a magyar válogatottban, igaz hogy a kapusságot floorballban művelte, de a jég és a parketta két igencsak eltérő közeg.

Centralizáció. Tudom, hogy ezen sokan dolgoznak jelenleg is és hamarosan kész megoldási javaslat lesz, de ez a vb tökéletesen megmutatta, hogy a dobogón végzett csapatok egész évben, részben vagy egészben, centralizáltan készültek. A szlovákok az EWHL-ben induló SKP-val, a hollandok a férfi harmadosztályban játszották végig a szezont, míg a kínaiak fizetett játékosként (kvázi profiként) készültek a hazai rendezésű világbajnokságra.”

Ha nagyon leegyszerűsítjük a képletet, gyakorlatilag a válogatott védelme a KMH-ban (2 kapus, 5 hátvéd, 4 csatár), míg a csatárok a Marilynben (1 kapus, 1 hátvéd, 5 csatár) szerepeltek a szezon során. A Marilyn játékosai női szinten a 2014/15-ös szezonban a világbajnokság előtt 4 barátságos válogatott meccset, 3 BEK-mérkőzést és 2 OB I.-döntő mérkőzést játszottak. Ezt pedig ne nevezzük ideális mérkőzésszámnak, még annak ellenére sem, hogy a szezon nagy részét fiúk között töltötték.

“Hiányérzet nincs bennem, mert láttam, hogy akkor, ott, ennyi volt bennünk. Nem az én tisztem, hogy okokat és esetleges bűnbakokat keressek, sőt szerintem senki ne tegye ezt! Ezt a világbajnokságot tekintsük a korábban említett tanulási folyamat részének. Térképezzük fel a hibáinkat, tanuljunk belőlük, s ha tehetjük, küszöböljük ki őket, mert meggyőződésem, hogy a magyar női jégkorong válogatott világranglistán jelenleg elfoglalt 19. helyezése nem a véletlen műve, hanem kitartó munka és sok-sok lemondás eredménye. Azt is hiszem, hogy ez a helyezés hamarosan olyan magasságokba fog emelkedni, ahol eddig még sosem volt… Mottóul álljon itt egy idézet a Facebookról: “Amikor legyőznek, az csak egy átmeneti állapot. Amikor feladod, az végleges.” Köszönöm, hogy veletek lehettem az idei szezonban is, örömben és bánatban, s remélem a jövő tartogat még olyan meglepetéseket, amelyre mindenki felkapja majd a fejét. Hajrá csajok, én mindig, minden körülmények között ott leszek veletek! Kikapcs.”

A fentebb leírtak alapján tehát elmondható, realitás a divízió 1/B 4. helye, már csak azért is, mert ha azt nézzük, ez a világ 18. legjobb női jégkorong-válogatottját jelenti. Viszont ahhoz, hogy ezt meg tudjuk őrizni, vagy előrébb tudjunk lépni, nagyobb szervezettségre van szükség.

Ezúton sok sikert kívánok a válogatott játékosainak, stábtagjainak és mindenkinek, aki szívvel-lélekkel odateszi magát a női jégkorong fejlődése érdekében. Örülök, hogy az elmúlt két évben nagyon sok kedves embert megismerhettem a női jégkorong által.

Cimkék: , ,

Hozzászólások (10)

 1.   #1
  Mala7,   

  Köszönjük Laci!És Hajrá Csajok!

 2. kispufi
    #2
  kispufi,   

  Kedves Laci, mivel találva érzem magam, elnézésedet kérem; a vébén résztvevő lányokét úgyszintén. A sunnyogás nem személy szerint neked szólt, nem is tudhattam, kinek irányíthatom - én is csak azon voltam, hogy valaki találva érezze magát -, csak annyit szerettem volna, ha valaki valamit mond ebben a rejtélyes érthetetlenségben; és így annyit fenntartok, hogy ha volt infó - amiről én csak utólag értesülök -, azt azért szélesebb körben, tiszta vizet öntve a pohárba meg kellett volna osztani a csalódott és információéhes szurkolókkal. És persze a beszólogatásokat nem pártolva, megértve a (női) sportolói lelkeket is, azért azt mégiscsak hozzátenném, hogy ez egy speciális "munkahely", nem egy magamfajta 8 órás irodai szarakodás, ahol ha bármi történik, az rajtam, főnökeimen, kollégáimon, családomon kívül mást nem érint - tetszik, nem tetszik, itt közönség, szurkolás, rajongás, érzelmi közeg van. Az elért eredményért így is gratula, a jövőben még több sikert természetesen, de az garantálhatatlan, hogy hasonló helyzetekre ezentúl ne hasonló szurkolói reakciók szülessenek.

 3. kovacsistvan
    #3
  kovacsistvan,   

  @kispufi: A sunnyogást én írtam. Továbbra is tartom, nem azért nem írtunk róla a JKB-n, mert imádok sumákolni; csak ha valaminek utánajárok, azt vagy rendesen, vagy sehogy. Kéretlen zaklató pedig nem akarok lenni.

  Egyébként pedig pont ez az, hogy számukra ez nem munkahely. Sajnos. Mármint értem, mire gondolsz, viszont a lányokat ismerve megvan a saját magukkal szembeni számonkérésük, nagyon lelkiismeretesek.

 4. veghist
    #4
  veghist,   

  Azt gondolom, hogy minden kérdésre a legkézenfekvőbb válasz a legvalószínűbb. :-(

 5. A Zamboni nem egy tészta
    #5
  A Zamboni nem egy tészta,   

  Szerintem meg sok problémát megoldhatott volna, ha megírjuk a véleményünket a két lány hozzáállásáról és megkérdezzük őket. Ez akár pozitív hatású is lehetett volna. Így marad a sunnyogás. Ilyen értelemben a István és a blog is magába nézhet.

 6. kovacsistvan
    #6
  kovacsistvan,   

  @A Zamboni nem egy tészta: "ha megírjuk a véleményünket a két lány hozzáállásáról és megkérdezzük őket."

  És ha megkérdezzük őket,de nem válaszolnak? De nem szeretnék sarat hajigálni, az én lelkiismeretem tiszta.

 7. A Zamboni nem egy tészta
    #7
  A Zamboni nem egy tészta,   

  @kovacsistvan: olvastam értettem. Könnyű a szőnyeg szélén utólag okos lenni, de más sportágban ilyenkor leírják, hogy a hokiválogatott többé nem kér ebből a két játékosból. Talán így könnyebb a lányoknak. Ez nem a Ti dolgotok, de lehettetek volna Ti is és mi is kategorikusabbak a blogon.

 8. kovacsistvan
    #8
  kovacsistvan,   

  @A Zamboni nem egy tészta: Eléggé viharos volt az elmúlt egy hónap női fronton, néhány szemöldökráncolás lezajlott, de nem szeretnék belemenni a részletekbe.
  Most viszont tekintsünk előre, a krakkói vb-re! :)

 9. kispufi
    #9
  kispufi,   

  @kovacsistvan: egyre érdekesebb. Krakkó után vissza lehetne térni erre is?

 10. kovacsistvan
    #10
  kovacsistvan,   

  @kispufi: Nem, ezek nem publikus dolgok voltak és nem a jégre lépő lányokkal kapcsolatos.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk