Lányok a fiúk tükrében

   

Ha a gojangi vébé után elmélkedtünk a férfi felnőtt válogatott jövőjéről, akkor annyi jár, hogy a női szakágról is szülessen hasonló szurkolói jellegű esszé.

Áprilisban több szubjektív írás is megjelent a felnőtt férfi válogatottal kapcsolatban. Már akkor kedvet éreztem arra, hogy egy hasonlót én is összehozzak a női jégkorongról. Viszont úgy döntöttem, várok vele egy kicsit, hogy igazán összeérjen bennem a budapesti U18-as világbajnoksággal és a lettországi felnőtt vb-vel kapcsolatos élmények sora. Előre leszögezem, ez egy szigorúan szubjektív írás, egy szurkolói elmélkedés.

December közepén Így jártam a lányokkal címmel megjelent egy szentimentális bejegyzés, amely azzal a céllal íródott, minél többen látogassanak ki a hazai rendezésű A csoportos világbajnokságra. Sokan úgy gondolták, legfőképpen a rendezők, néhány száz néző előtt játsszák le a lányok a meccseket, szerencsére nem így történt. Svédország ellen 1620, az USA ellen 1115, Oroszország ellen 1645, a két Japán elleni mérkőzésen pedig 620 és 850 ember tette tiszteletét a hivatalos jegyzőkönyvek szerint.

Természetesen a nézők közül voltak bőven, akik keserű szájízzel hagyták el a Jégpalotát, a lányokra büszke nézőket pedig egyszerűen megszólták, mert azok a vereségek ellenére is kiálltak a csapat mellett. Volt annyi szerencsém, hogy az átlagos nézőnél, aki csak a jégre rácsos sisakban kikorcsolyázó, ott játszó, majd onnan távozó lányokat nézhette, egy picit jobban beláttam a színfalak mögé. Ugyanis láttam a lányokat sírni a mérkőzések után, hullafáradtan, mindent kiadva magukból. Ezért némileg a szívemre vettem, ha egy-egy szurkoló szóvá tette, hogy nem hajtanak eléggé a jégen, kedvtelenek, ügyetlenek. Nem tagadom, néhány nézőt meg is kértem arra, ha nem tetszik, amit a jégen lát, kérje vissza a belépőjegy árát – ami nem volt – és távozzon. Továbbá a Jégkorongblogon a kommentek között is erős szűrést kellett tartani a lelki megnyugvás érdekében. Megérdemlik a lányok a bizalmat, megesett, az interjúra kiszemelt lány sírt, vigasztaltam, jól játszott, lelket próbáltam bele önteni, hogy a levezető mozgás után ne szomorúan jöjjön vissza, mert nincs oka rosszat gondolnia magáról.

Nem volt ideje a lányok nagy részének a budapesti kieséssel törődni, miután egy hétre rá már Ventspilsben kellett játszani a divízió 1/B-s világbajnokságon, ahol kapásból a legjobb válogatottal, a sorozat végén a második vonalba azonnal visszajutó Lettországgal találták magukat szemben. A 4-0-s vereség után is többen vészharangokat kongattak, miközben csupán annyi történt, hogy a divízió 1/A-ból kiesett csapat négy góllal legyőzte a divízió 2/A feljutóját, azt a magyar válogatottat, amely története során még sosem játszott ilyen erősségű vb-n. A mérkőzések további folyamába nem mennék bele részletesen, lényeg, világossá vált, a női szakág is ott tart, hogy bárki megverhet bárkit, nincsenek papírforma mérkőzések és 10-0-s verések a harmadik vonalban. Magyarország bronzérmet szerzett, megérdemelten. Arról, hogy tényleg milyen élmény a női jégkoronggal foglalkozni, sokat elmond az, amikor a bronzérem megszerzése után írtam az egyik játékosnak az interjúval kapcsolatban. Megkértem, majd írjon, de egyelőre ünnepeljen a többiekkel. Azt válaszolta, neki az is ünneplés, ha beszélhet a bronzérmet jelentő mérkőzésről, mert jó újra átélni az élményeket. Álom velük dolgozni.

Sajnos hiába álom velük dolgozni, hiába álomszerű a szereplésük is, a szurkolók egy részének hozzáállása nem az. Akár a két női vb alatt érkezett hozzászólásokat nézzük, akár a Gasparics-Huszák esetet, amikor a két orosz légiósunk nem csatlakozott a világbajnoki csapathoz, hanem maradtak a Fakel Korkinónál. A fanyalgók egy dolgot elfelejtenek. Amíg a fiú U18-as és U20-as válogatott játékosaiból nagy valószínűséggel profi játékos lesz – legalábbis többségüknek ez a jövőképe –, akiknek a jégkorong a főállásuk, addig a lányoknál ez nemigen eshet meg. Sajnos. A példa kedvéért, a februári szocsi olimpia után a finn válogatott kapusa, Noora Raty elmondta, előbb-utóbb a jégkorong a háttérbe szorul az életében, munkát kell keresnie, mert a pénz nem fán terem, az elismerésekkel nem tudja fizetni az autója és a lakása törlesztőrészleteit, illetve nem tudja belőle kifizetni a számláit. Ha egy olimpikon kapus nem tud megélni a jégkorongból, akkor milyen víziója lehet a sport szempontjából egy magyar női jégkorongozónak? Itt pedig jön a visszacsatolás a finn Raty felé: ha hazajött volna Gasparics és Huszák, talán hősök lettek volna, viszont ebből nem tudnának házat, autót venni, jövőbeli tanulmányokat finanszírozni.

Sokan temették, temetik az U18-as válogatottat is. Igen, a csapat felét adó 1996-os korosztály felnőtté vált. Viszont Vaujany-ben visszajuthat az elitbe, a kapuban ott van még Poltzer Renáta, a védelemben Holzer Bernadett, Odnoga Lotti, Pál Vanda, a támadók közül Gottlibet Zóra, Jókai Szilágyi Kinga, Pintér Hanna, Szelényi Lilien és Ungár Rebeka. Jelenlétük bőven ad reményt arra, hogy a franciák, németek, norvégok, szlovákok, osztrákok hasonló korosztályú csapatát legyőzzük.

Az elején említett, férfi válogatottról szóló egyik esszé jellegű bejegyzésben szerepelt két olyan mondat, ami nagyon megfogott, és valószínűnek tartom, hogy a női jégkorong kontextusába helyezve is igaz.

“Fontos egy játékos számára, hogy kilépjen a saját komfortzónájából, új impulzusokat kapjon, teljesítménykényszer alatt játsszon. Ennek megteremtése pedig hazai környezetben, ahol ráköszönnek az emberre a piacon, felismerik az utcán, szeretettel (és kényelemmel) halmozzák el, mindig nehezebb.”

Ha a fentebbi mondanivalót vizsgáljuk, van benne igazság. Nem mindegy a 17-18 éves lányok számára, hogy ott vannak a nézőtéren a szülők, az ismerősök, a barátok, a helyszínnel kapcsolatos emlékek, az ott lejátszott mérkőzések, vagy pedig egy ismeretlen városban, nyomás nélkül, teljesen egymásra utalva kell eltölteniük egy hetet, szabad napokon turistaként, kikapcsolódva.

A másik esszéjellegű bejegyzésből egy 2007-es idézetet emelnék ki.

“Nem szerencsés törpék vagyunk már, akiket muszáj megsüvegelni, mert annyira aranyosak. Hanem valakik az erősek közül. Na, ezért fog előbb-utóbb fájni, ha nem bírunk osztályt váltani. És ezért fogunk egyszer úgyis odaérni, ahová annyira vágyunk.”

A férfiak a 19. helyen állnak a világranglistán, a nők 21.-ek. A lányok eljutottak néhány év alatt oda, hogy Szlovénia kötelező legyőzése helyett már egy divízió 1/A-s, tehát másodosztályból kieső Lettország elleni 4-0-s vereség is fanyalgást vált ki, akárcsak a 2008-ig az A csoportban játszó, tehát a legjobb 8 válogatott közé tartozó Kína elleni 3-1-es vereség. Arról nem is beszélve, hogy az U18-as csapat Svédország, Oroszország, USA elleni jutalomjátékára is túlzott elvárásokkal látogattak ki néhányan a Jégpalotába. Egy dolgot érdemes fejben tartania egy magyar jégkorongbarátnak: már nem létezik papírforma, a férfiaknál is bárki megverhet bárkit a divízió 1/A-ban – s ahogy évek óta látjuk, az A csoportban is –, ahogy a nőknél is a divízió 1/B-ben.

Természetesen mindenki boldog lenne, ha mindegyik játékos előtt olyan lehetőség adódna, mint Gasparics Fanni, Huszák Alexandra és Kiss-Simon Franciska előtt az orosz élvonalbeli Fakel Korkinónál, de Brgles Nórát se feledjük, aki a Djurgardennél készülhet fel profi körülmények között. A többiek egyetemisták, középiskolások, dolgozó nők. A fanyalgók pedig ennek ellenére ugyanolyan profizmust várnak el tőlük, mint a férfiaktól. Ne tegyék. Ősztől új korszak kezdődik a magyar női jégkorong történetében, a KMH Budapest olyan körülményeket igyekszik teremteni, amelyek eddig nem álltak fönn magyar női klubcsapatnál. Az viszont továbbra is fennáll, ha akár EWHL-, akár válogatott meccsen azt látom, hogy a lányok szívüket-lelkület kiteszik a jégen, mint eddig bármikor, akármi is az eredmény, a mérkőzés végén repülnek a csokik.

20209519_e830c281af3d6559f9d3d1238d35db66_xl

Fotó: Somogyi Viktor

Cimkék: ,

Hozzászólások (10)

 1. solarys
    #1
  solarys,   

  Nagyon jól összefoglaltad a lányok helyzetét. Noora Raty példáján néhány kritizáló elgondolkodhatna!

 2. gamta
    #2
  gamta,   

  Nem tudom mennyi, a lányokat bíráló megjegyzést moderáltál ki de ez a gyomlálási tevékenység olyan jól sikerült, hogy a "vajon ezzel a szakmai stábbal van-e esély egyáltalán előbbre lépni" jellegű, mindenféle grafomán agresszivitást nélkülöző kommenteket is kinyírtad. (Ami azért is érdekes, hogy a férfi csapatoknál olyan intelligens hozzászólások is benn maradnak, hogy sokszor poszt bezár, nem olvas tovább.) S mondjuk ez a cikk sem ad választ a pragmatikus finn példán túlmenően, hogy a szélesebben vett hátteret figyelembe véve, van-e a lányoknak egyáltalán esélye a továbblépésre, elismerésre, egyáltalán létezik-e számukra jövőkép a repülő csokikon túlmenően.

 3. HAnonymus
    #3
  HAnonymus,   

  @gamta: +1

 4. Gus Legend
    #4
  Gus Legend,   

  Mindig öröm olvasni a női jégkorongról. Az esszé típusú írásokat is nagyon kedvelem itt a blogon. De mikor ezek ötvöződnek, az mindig nagyon-nagyon elgondolkodtató..

 5. Gus Legend
    #5
  Gus Legend,   

  @gamta: ez a szakmai stáb tudatosan építkezve, teljesen az alapoktól kezdődően, lépésről-lépésre, példaértékű hozzáállással, vérprofi mentalitással CSODÁT TETT!!! Mi is a probléma velük??

 6. kovacsistvan
    #6
  kovacsistvan,   

  @gamta: Röppent pár, nem tagadom. Amúgy jó, hogy említetted, ezt el is felejtettem beleírni a bejegyzésbe. Ha az a lányok érdeke, hogy továbbra is röppenjenek a negatív hozzászólások, akkor repülnek.

  Az, hogy a férfiaknál és itt mi maradhat benn, két külön eset.

  " S mondjuk ez a cikk sem ad választ a pragmatikus finn példán túlmenően, hogy a szélesebben vett hátteret figyelembe véve, van-e a lányoknak egyáltalán esélye a továbblépésre, elismerésre, egyáltalán létezik-e számukra jövőkép a repülő csokikon túlmenően."

  Erre a kérdésre milyen választ vársz?

 7. DominiKing
    #7
  DominiKing,   

  Lehet, hogy sablon amit mondok, de van különbség kritika és kritika között is. Erről is lehetne esszét írni, röviden, van jó és rossz indulatú. Mindig azt hangoztatom, hogy itt a blogon (egyébként az életben is) a "rossz indulatú" emberek vannak lényegesen kevesebben. Ők a hangos kisebbség. Ha viszont a jó oldalon is mindenki kinyitná a száját, ezt a kisebbséget meg sem lehetne hallani.

 8. DominiKing
    #8
  DominiKing,   

  Az pedig csoda, ami a magyar jégkorongban az utóbbi években történik, akár női, akár férfi vonalon nézve. Nagy gratula mindenkinek, aki ennek tevőleges résztvevője.
  HMH

 9.   #9
  hokikvk,   

  Sose tudtam egy rossz szót se szólni a lányokra, szinte minden meccsükre kijártam amire tehettem. Elérték azt amire sokan csak álmodtak. És azért ne felejtsük el, hogy az U18-as VB alatt nem egy közülük betegen is jégre lépett, vagy egy komoly sérülés után is játszott tovább. Direkt nem írnék példát az alábbi esetekre, aki kinn volt az úgy is pontosan tudja miről beszélek.

 10. blackiii a rezidens DJ
    #10
  blackiii,   

  @DominiKing: A csajok bizonyára a szívükre vették a múltkori hajcsattos poént! :D_Amúgy jó ötlet a régi indexes blogon is volt tán a Címkék közt (tavaly én is javasoltam) egy Felhasználói és Moderálási feltételek. Így legalább kolumbo kedvéért sem kéne két naponta leírniuk. De, úgy tűnik a címke szent, pedig mennyivel megkönnyítenék a saját életüket. :-)

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 20., csütörtök
U18 16:30 PEFMAC 1-10VÉGE
SVK3 17:00 RUZHKB 2-1VÉGE
U18 17:30 AVSTVS 21-0VÉGE
U18 17:45 UTEDHK 3-2VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 6-0VÉGE
U18 18:30 MISETO 3-2 BVÉGE
október 21., péntek
KK 15:30 MISJES 4-1VÉGE
MOL 18:00 DHKFTC 5-1VÉGE
MOL 18:30 BRASCC 4-2VÉGE
MOL 18:30 TITBEO 4-3 HVÉGE
KK 19:00 GALTYC 0-12VÉGE
október 22., szombat
EBYSL 13:10 OHCHKB 6-1VÉGE
EBJL 14:30 RBSAVS 1-6VÉGE
KK 14:30 MISGAL 5-1VÉGE
EBJL 16:00 KACVAS 8-2VÉGE
EBJL 16:00 MARMAC 3-6VÉGE
EWHL 16:00 KMHSAE 3-2 HVÉGE
EBJL 16:10 VSVETO 6-2VÉGE
EBYSL 16:10 VASZNO 5-4VÉGE
EBJL 16:25 OHCUTE 1-4VÉGE
EBEL 17:30 AVSHCB 2-4VÉGE
EBJL 18:00 VICDMJ 5-2VÉGE
EBYSL 18:00 RBSAVS 5-4 HVÉGE
KK 18:00 TYCJES 1-2 HVÉGE
EBYSL 18:15 TRKMAC 3-2VÉGE
MOL 18:30 DABMAC 6-5VÉGE
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS 3-8VÉGE
EBJL 12:40 OHCDMJ 2-0VÉGE
EBJL 13:30 RBSVAS 9-0VÉGE
EBYSL 13:45 OLLMAC 1-4VÉGE
EBJL 14:00 KACETO 3-2VÉGE
EBJL 14:00 MARHKB 5-2VÉGE
KK 14:30 JESGAL 3-2 HVÉGE
MOL 17:00 SCCBRA 0-3VÉGE
EBYSL 17:30 SLLHKB 2-1 HVÉGE
EBJL 18:00 VICUTE 3-8VÉGE
KK 18:00 TYCMIS 5-2VÉGE
október 24., hétfő
NHL 00:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
NHL 01:30 MTLPHI 
  • SPÍLER TV
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk