Magyarország–Ukrajna 6-5

   

Az első sor vezérletével vérrel, verejtékkel és túlnyomórészt nagyon jó játékkal vertük a mérkőzésre nagyon felkészült, keményen játszó ukránokat. Kóger Dániel mesterhármast szerzett, úgy tűnik, Sofronnal és Sarauerrel egy sorban szép jövőjük lehet a válogatottban. Sajnos két sérülés is becsúszott, komoly presztízsmérkőzés volt ez, a felek olyan komolyan vették, mintha a vb-n lennének.

A toruni torna hetedik harmada hozta a magyar csapat eddigi legjobb játékát. Az előző két mérkőzéssel szemben az első pillanattól magas tempóban zajlott a küzdelem, amely sok testkontaktussal párosulva kifejezetten élvezhető játékot eredményezett. Az első tíz percben megszórtak minket a bírók kiállításokkal, egy 67 másodperces kettős hátrányt is kivédekeztünk, de a harmadik előnyt az utolsó pillanatokban kihasználták az ukránok, üresen hagytuk Donyikát a kapu előterében (0-1). Öt az öt ellen sokat domináltunk, pörögtek a lábak, és felvállaltuk a fizikai hokit. Bár az ukránok kezdték a keménykedést, végül ők fáztak rá jobban, egy szabályos ütközés után a 21-esük maradt a jégen percekig. Külön tragédiája, hogy ápolás közben a kispadon ülve lőtték fejbe, ettől még egyszer elterült. Az ukrán virtust mutatja, hogy a segítségére érkező mentőket a csapattársak hessegették el a padról, a fiatalember pedig végigülte a harmadot a társak között. Az első emberelőnyünket jó játékkal nyitottuk, minden szempontból megérdemelt volt az egyenlítésünk. Reiter adott hátul keresztbe Sofronnak, akinek bombájába a centerező Kóger szúrt bele, a korong így elcsúszott a Rajnához hasonlóan jól védő Zaharcsenko mamutja mellett (1-1). A maradék időben sokat dolgozott mind a négy sorunk, többször is megszerezhettük volna a vezetést. Feltűnt, hogy a negyediknek nevezett fiatal sorunk szinte végig támadásban tartja a korongot, az agilis Sárpátki révén pedig sokat lőttek kapura. A fórjáték is összeállt, mindkét sorunk jól járatta a pakkot. Az egyik ötösünk hátvédje Reiter Attila, a másiké Gőz Balázs volt, rajtuk kívül 4 csatárral oldottuk meg ezeket a szituációkat.

Az ukránok nagyon túlpörögték a második harmad elejét, durva szabálytalanságokat vétettek sorozatban, kapták is érte, ami jár, így a hátrányos után az előnyös játékot is folyamatosan gyakorolhattuk. Nem is ment rosszul, Sarauer kettős előnyben lőtt góljával fordítottunk, a 25. percben 2-1-re vezettünk. Aztán megint minket sújtottak sokszor, és újra egy kettős előnyös helyzet végén, a kiegészülés pillanatában kaptunk gólt, pedig közel 2 percet hősiesen védekeztünk végig, de a végére behorpadt a kapu előtti fal. A színvonal a töredezettség miatt visszaesett, de a harci szint maradt, mindkét csapat nagyon akarta a győzelmet. A harmad második felében előbb a semmiből, majd egy nagyon szép korszerű akció végén szereztünk vezetést. Sajnos az előbbire 13, az utóbbira 18 másodperc alatt érkezett a válasz. Komoly hibákat vétett hátul a két csapat, elsősorban ezért potyogtak a gólok, 3,5 perc alatt 4 is. A 4-4-es állás ellenére jobbnak látszott a mi csapatunk, úgy tűnt, erővel jobban bírjuk, egyre többször álltunk fel támadásban 5 az 5 ellen is, ebben élen járt Sofron, Sarauer, Kóger trió, azaz az egymást meglepően jól érző első csatársorunk.

Az utolsó 20 percre újra összeálltak a dolgok. Fegyelmezetten játszottunk, minimalizáltuk az eladott korongok számát és sokat veszélyeztettünk. A 47. percben Magosi Báint lépett el, a koriversenyt nagyon szépen megnyerte, amikor a védő és a kapus közé ért, előbbi akasztotta. A büntetőt köténybe lőtte Magosi, de Zaharcsenko figyelt, megfogta. Néhány perc múlva döntő hibát vétett Ramazanov. Orbán szögről lőtt kapura, az ukrán eközben a korábban eltört ütőt a lövő játékos felé lőtte. A játékvezető azonnal büntetőt ítélt. A helyzet megoldását Vas János vállalta el, ő megtalálta a rést az ukrán kapus lábai között. 5-4-re vezettünk és támadásban maradtunk, ezúttal kihúztuk a bűvös időt, majd Kóger Dániel indult meg a bal szélen és nagyon agilis akciója végén parádés gólt lőtt, az első lövés után kipattant a korong, amit aztán a végsőkig kitartott, és amikor a kapus már nem tudott reagálni, előtte mellette. Az 53. percben 6-4-re módosult az eredmény, először alakult ki kétgólos előny a meccs folyamán. Az ukránok nem tudták feldolgozni az eseményeket, ismét keményedett a hangnem. Az egész meccses teljesítményük még ugyanebben a percben csúcsosodott ki, Orbán Attilát vágták a palánknak durván oldalról, hátulról. A büntetőpad előtti üveg berobbant, hátvédünk fejjel a következő üveglap szélének esett. Már az is csoda volt, hogy fel tudott állni, megpróbált egyedül lekorcsolyázni vérző fejjel, de a végén sajnos már segítségre szorult, két társa támogatta le, nem nézett ki jól. Az ukrán kispad eközben hősét ünnepelte. A játékvezetők szabályosnak minősítették az esetet. A csapatok a plexi- és jégfelújítás idejére az öltözőbe vonultak.

Érthető okokból valamelyest leült a meccs a pihenő után, de vezéreink továbbra is domináltak, közel jártunk a meccs eldöntéséhez. Ehelyett azonban hibáztunk, saját kapu mögött korongot vesztettünk, amiből 3 perccel a vége előtt szépített Ukrajna. A kapust is lehozták a végén, de igazán nagy helyzetük már nem volt. Megérdemelten nyertünk 6-5-re. Hosszú idő után újra kitűnő élmény okozott a válogatott, jó volt nézni a mai játékot. A torna folyamán folyamatosan javult a játékunk, a végére sok részlet összeállt, innen kell tovább építkezni másfél hónap múlva.

Update: Orbán Attila homlokán a bőrt 4 öltéssel varrták össze. Más sérülést szerencsére nem szenvedett.

A toruni EIHC-torna menetrendje:

2015. február 6., péntek
16:00 Magyarország–Románia 8-0
19:30 Lengyelország–Ukrajna 6-5 hu.

2015. február 7., szombat
16:00 Lengyelország–Magyarország 2-0
19:30 Ukrajna–Románia 5-0

2015. február 8., vasárnap
16:00 Magyarország–Ukrajna 6-5
19:30 Lengyelország–Románia

A magyar válogatott játékoskerete a februári EIHC-tornára:

Név Szül. év Csapat
Kapusok:
Bálizs Bence 1990 Miskolci Jegesmedvék
Rajna Miklós 1991 Fehérvár
Védők:
Gőz Balázs 1992 Miskolci Jegesmedvék
Gröschl Tamás 1980 Dab.Docler
Hüffner Adrián 1986 Dab.Docler
Kiss Dániel 1991 UTE
Mestyán István 1989 Dab.Docler
Orbán Attila 1990 Fehérvár
Pozsgai Tamás 1988 Dab.Docler
Reiter Attila 1994 Fehérvár
Szirányi Bence 1988 Fehérvár
Varga Arnold 1992 Fehérvár
Támadók:
Azari Zsolt 1986 Dab.Docler
Benk András 1987 Fehérvár
Berta Ákos 1987 Debreceni HK
Erdély Csanád 1996 Fehérvár
Kovács Csaba 1984 Fehérvár
Kóger Dániel 1989 Fehérvár
Magosi Bálint 1989 Fehérvár
Metcalfe Tyler 1984 Miskolci Jegesmedvék
Nagy Krisztián 1994 Miskolci Jegesmedvék
Andrew Sarauer 1984 Fehérvár
Sárpátki Tamás 1994 Fehérvár
Sebők Balázs 1994 Karpat (FIN)
Sikorcin Ladislav 1985 Fehérvár
Sofron István 1988 Krefeld Pinguine (GER)
Vas János 1984 Slavia Praha (CZE)
Vincze Péter 1995 Fehérvár


A felnőtt válogatott stábja, 2014/15:

Szövetségi kapitány: Rich Chernomaz
Edzők: Majoross Gergely, Diego Scandella, Sille Tamás
Kapusedző: Gary Clark
Erőnléti edző: Puskás Sándor
GM: Nagy Attila
Csapatvezető: Imre Lajos
Orvos: Majzik Ernő, Tóth-Bagi Zoltán
Fizioterapeuta: Bagonya Imre, Sashalmi Tamás
Felszerelésmenedzser: Nagy József

Cimkék: , , ,

Összes (66)

Utolsó hozzászólások

 1. Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit
    #61
  Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit,   

  @speedking: ugy mondom, hogy az F.Kapus ne lassa, de en ajanlon neked a D.Gromovot, a politikahoz katarzis kell es abba o a legjobb ;)

 2.   #62
  kerusz,   

  @speedking: "Mutass lengyel top ligás játékosokat!"
  tessék
  Wojtek Wolski (Torpedo Nyizsnij Novgorod, KHL)
  Aron Chmielewski (HC Trinec, cseh extraliga)
  Adam Borzecki (Bietigheim Steelers, DEL2)
  Pawel Dronia (Fishtown Pinguins, DEL2)
  Adam Domogala (Lausitzer Füchse, DEL2)

  kb. ugyanannyi van, mint nekünk.

  Látod, az EBEL-fétis meg önmagában nem segít. Itt van pl. a lengyel utánpótlás is. Általában jobbak, minzt a mieink, pedig csak otthon játszanak, nincs EBYSL és EBJL csapatuk, nekünk meg van egy csomó.

 3. FRee
    #63
  FRee,   

  Ismét Szappanos Dávid lett az ország legjobb játékosa és sokadjára idén sincs a válogatott közelében sem...de bezzeg a bebetonozott átlag zsugások ott vannak... Szép ez a magyar válogatott.

 4. Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit
    #64
  Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit,   

  @kerusz: na jo, de Lengyelorszag nagy. ok nem kell masik orszagba utazzanak, ha arra akarjak nevelni a fiatalokat, hogy tobbszaz kilometeres buszozas utan, 11-0-ra alazzak a helyi csapatot :P

 5. DominiKing
    #65
  DominiKing,   

  A lengyel jégkorong manapság alul van árazva. Én emlékszem olyan időkre, amikor nem, hogy egy, de két lapon sem lehetett őket velünk együtt említeni. Ha néha valami folytán összekerültünk velük egy öt gól alatti vereség sikernek tűnt. Örüljünk, hogy ennek vége, most minket jegyeznek jobban. Azért a lengyel hoki jelenlegi "gyengébb" szereplésébe, nagyban közrejátszik a szövetségük töketlensége. Szerintem nekik is jól jönne egy MOL Ligával történő fúzió.

 6.   #66
  speedking,   

  Ha a Del 2 top liga...Akkor nekünk top ligás csapatunk van a Volán:)
  A többivel egyet kell,hogy értsek...
  Ha ilyen car a EBYSL és az EBJL tovább kell lépni:)

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS 3-8VÉGE
EBJL 12:40 OHCDMJ 2-0VÉGE
EBJL 13:30 RBSVAS 9-0VÉGE
EBYSL 13:45 OLLMAC 1-4VÉGE
EBJL 14:00 KACETO 3-2VÉGE
EBJL 14:00 MARHKB 5-2VÉGE
KK 14:30 JESGAL 3-2 HVÉGE
MOL 17:00 SCCBRA 0-3VÉGE
EBYSL 17:30 SLLHKB 2-1 HVÉGE
EBJL 18:00 VICUTE 3-8VÉGE
KK 18:00 TYCMIS 5-2VÉGE
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
EBJL 19:00 MACDMJ 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
SVK3 16:10 KMHHUM 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk