Senki szerint nem fér bele a hullámzó teljesítmény

   

Váratlan fordulatot vett Kiss Ákos viharos távozásának ügye. Péntek délután Pavuk Attila, a Dab.Docler csatára jelentkezett, hogy tisztázni szeretne néhány elnagyoltan fogalmazott mondatot az esettel kapcsolatban Azari Zsolt klubelnökkel készült interjúnkból.

A Jégkorongblog igyekszik mindenki számára felületet biztosítani, akinek fontos mondani valója van, így Kiss Ákos reakciója után természetesen lehetőséget adunk Pavuk Attilának is álláspontja kifejtéséhez. Egyszersmind reméljük, az ügyet ezzel minden fél lezártnak tekinti, és folytatódik a zavartalan munka minden csapatnál.

“Először is szeretném azzal kezdeni, hogy minderről személyesen is beszéltem Azari Zsolt klubelnökkel – szögezte le rögtön az interjú elején Pavuk Attila. – Négyszemközti beszélgetésen elmondtam neki is, hogy mi a problémám a nyilatkozatával és hogy ezt szeretném a nagyközönség előtt is tisztázni, valamint megkértem, változtasson az interjún. Végül abban maradtunk, hogy az a legegyszerűbb, ha én is elmondom a véleményemet a Blogon. Az ominózus mondat így hangzik: “…a játékosok elmondták, hogy szerintük az ilyesfajta hullámzó teljesítmény belefér szezon közben”. Ezt a mondatot vissza kell utasítanom, ilyet senki nem mondott azon az öltözői megbeszélésen, de még csak nem is gondolt, erről bárkit biztosíthatok. Természetesen nem az a célom, hogy nyilatkozatháborúba bonyolódjunk, az senkinek nem lenne jó, de az önérzetemet és büszkeségemet sérti ez a mondat, amely egyébként is félrevezető képet közvetít rólunk, a Dab.Docler hokisairól. Ez a saját véleményem, de az öltözői beszélgetések alapján számomra úgy tűnik, nem vagyok ezzel egyedül.”

Pavuk Attila DAB 2014_15

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

Amikor azt kérdeztük, szerinte a csapat az elmúlt meccseken hány százalékon pörgött, Pavuk a következőképpen felelt: “Öt éve tértem vissza Amerikából Dunaújvárosba, de ez idő alatt még egyszer sem fordult elő, hogy ne úgy mentünk volna ki a jégre, hogy nyerni akarunk, vagy hogy ne 100%-ot akarjunk nyújtani. Az persze lehet, hogy ennek ellenére a valós tudásunk 60%-a jön ki egy-egy meccsen, de aki sportolt hosszabb ideig, az tudja, hogy vannak rossz napok, amikor ennyi 100%-os akarás mellett is mondjuk 60% a leadott maximális teljesítmény. Ilyenkor ez a 60 a 100, vagyis a maximum. Ugyanez igaz az edzésekre is, ott sem lehet mindig leadni a 100%-ot. Viszont azon tényleg dolgoznunk kell, hogy kiegyensúlyozott és 100%-hoz lehető legközelebb eső teljesítményt tudjunk nyújtani.”

Pavuk Attila elmondta, hogy az edzővel már a Miskolc elleni vereséget követően leült a csapat, hogy átbeszéljék a helyzetet. “Szombaton tartottunk egy nagyon alapos megbeszélést az edzővel, amikor mindent átbeszéltünk étkezéstől, nyújtáson át a plusz munkáig. A sikertelenségünk oka ugyanis nem az akarat hiánya volt, ennél a sportsikerek titkának megfejtése sokkal differenciáltabb megközelítést igényel, hanem hogy elkezdtünk nem figyelni a részletekre az edzésmunkával, az étkezéssel és persze a meccsekkel kapcsolatban. Abban állapodtunk meg, hogy vissza kell térni arra az útra, amelyen a szezon elején jártunk.”

A csatár beszélt arról is, mennyire örültek a lehetőségnek, hogy a klub nem a légiósokból akart bevásárolni, hanem döntően a magyar játékosokban bízott. A szezon eleje ehhez képest jól is sikerült, talán túlságosan is jól: “A szezon elején összejöttek a dolgok és a vártnál talán jobban is kezdtünk, amiből viszont szerintem túlságosan magas elvárások születtek velünk szemben. Az is igaz, hogy mostanában meg mélyen a tudásunk alatt játszunk, az ingadozás, a kettő közötti kontraszt volt túl nagy és látványos, ez vezetett ehhez a helyzethez. Hozzáteszem, szerintem a vasárnapi meccsünk két harmadig nem volt rossz, annak ellenére, hogy a vége 5-2 lett. Még mindig vezetjük a tabellát, mindezt úgy, hogy a ligában nekünk van a legkevesebb légiósunk, mindössze 2, és a csapatban sok az új fiatal játékos.”

A kiállítások kapcsán Pavuk elismerte, hogy kevés haszontalanabb és dühítőbb dolog van ezeknél, ugyanakkor ennek is megvan az emberi oldala: “Én is összeszedtem egy véglegest a Debrecen ellen, amit meg is említett a klubelnök. Amire én úgy válaszoltam, hogy ha ütővel a láb között felszúrnak valakinek, akkor ott nemigen van választási lehetősége az érintettnek. A játékosok nem gépek, hanem komplex érzelmekkel rendelkező emberek, a jégkorongban pedig az az egyik legszebb, hogy nagyon is az érzelmekről szól.”

Amikor felvetettük, hogy a motiváció kérdése évek óta megoldatlan, a játékos elismerte az ezzel kapcsolatos nehézségeket: “Tényleg nehéz úgy motiválni a csapatot, hogy mindenkinek fix helye van. A mostani hullámvölgyhöz is az vezethetett, hogy ugyan továbbra is mindenki mindent megcsinált az edzéseken és a meccseken is, csak éppen az a kicsi plusz hiányzott, ami azért mindenképpen kell a folyamatos sikerhez. Mindez azt eredményezte, hogy fokozatosan leültünk. Ezt sokáig nem is vettük észre, különösen mivel az eredményeken eleinte nem is látszott, hogy baj van. Késve jött a pofon, ami viszont így nagyobb is volt.”

Miután Pavuk Attila utánpótláskorú játékosként éveket játszott a tengerentúlon egy komoly ösztöndíjnak köszönhetően, így adódott a kérdés, hogy mi a fő különbség az ottani állapotokhoz képest. A játékos nem habozott a válasszal: “Észak-Amerikában sokkal szubjektívebben nézik a játékosokat, aminek megvannak a pozitív és a negatív következményei is. Személyesen nem ismerik a játékosokat, nem is érdekel senkit, hogy kivel mi van, csak egy szám vagy, a nevedet lehet, hogy nem is tudják. Viszont a general managerek és az edzők is szubjektív benyomások alapján döntenek mindenről. Az egész rendszer sokkal személytelenebb, sokkal nagyobb távolság van az edző és a játékos között is. Ennek egyik következménye, hogy a tengerentúlon a hoki tulajdonképpen húsvásár, nem ritka, hogy egy játékos egy évben 5-6 csapatban is játszik. Nincs klubhűség, szemben Európával, ahol ennek sokkal nagyobb szerepe van, például a motivációban is. Európában sokkal személyesebb a viszony a játékosokkal, akik igenis igénylik az apróbb gesztusokat is, a léleknek sokkal nagyobb szerep jut. Magyarországon ehhez képest kicsit más a helyzet, itthon még nincs akkora kultúrája annak, hogy megbecsüljük a másikat, hogy a pozitívumokat is meglássuk valakiben, ne csak a negatívumokat és ezeket a pozitív benyomásokat próbáljuk felé közvetíteni, egyszersmind erősítve is benne ezeket a tulajdonságokat vagy emlékeztetve a nagy momentumaira.”

Búcsúzóul azt kérdeztük, hogy vasárnap mire számíthatnak a szurkolók a Ferencváros elleni meccsen: “Keddtől kezdve már úgy edzettünk, hogy visszajöjjön a harci szellem, olyan gyakorlatokat végeztünk, amelyekben sok a küzdős, kaparós elem. Ezen túl az alapoktól újra átvettünk minden taktikai elemeket, nem csak felszínesen, hanem mélységében is, visszamentünk az egyszeregyhez, mintha újra az elejéről kezdenénk az egész munkát. Bizakodó vagyok, remélem, már vasárnap sikerül megtörnünk a rossz szériát. Egyet mindenkinek megígérhetek: harcos csapatunk lesz!”

Cimkék: , , , , ,

Összes (39)

Utolsó hozzászólások

 1.   #34
  Pityinger,   

  Nem ertem miert ne ferne bele egy hullamvölgy, az minden csapatnal előb vagy utob eljön.
  Vagy valaki azt hiszi hogy a jatekosok robotok? A fizikat es a testet nem lehet becsapni, illetve igen, bizonyos anyagok szedesevel de ez előb utob rosz vegre vezet.

 2. trollfeeder
    #35
  trollfeeder,   

  Az a szubjektív a cikkben nem objektív akart volna lenni?

 3.   #36
  miklossy,   
 4.   #37
  miklossy,   

  @trollfeeder: most már talán nagy gergő is tudna erről mesélni, de vas jankó egészen bizonyosan estéket betöltően

 5.   #38
  asdfghj,   

  Azari jobb ha bekussol egy időre és inkább keres egy jó, magyar másodedzőt.
  A Mol Liga elődöntő után bölcsebben csinálta.

 6.   #39
  Lazlee,   

  Ezek után vicces volt, ahogy tegnap egy pillanat alatt megszabadult, még a sisakjától is...

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk