Bemutatjuk a Keleti főcsoportot

   

Szerdán kezdődik a KHL 7. szezonja. Áttekintjük a legjelentősebb játékosmozgásokat, csapatonkénti bontásban. Nyugat után Kelet következik.

A Keleti főcsoportból nem távozott egyetlen csapat sem végleg, a Lada érkezése miatt visszakerült Nyugatra a Torpedo. Az Európától távolabbi főcsoportot továbbra is a megosztottság jellemzi, gazdag, illetve anyagi gondokkal küzdő klubok alkotják.

Harlamov-divízió:

Ak Barsz Kazany (2.)

A kétszeres Gagarin Kupa-győztes csapatnál továbbra is zajlik a fiatalítás. A légiósok közül távozott Jakub PetruzálekTomás Vincour és Tim Stapleton, a helyükre Anders Nilsson, Justin Azevedo és Oscar Möller érkezett. Az öt legnagyobb belső mozgásból is kivették a részüket a kazanyiak, Alekszej Tyerescsenko elment, Szergej Kosztyicin jött. A vezetőedzői posztot visszavette Zinetula Biljaletgyinov, kérdés, tud-e olyan sikeres lenni a csapattal, mint évekkel ezelőtt.

Avtomobiliszt Jekatyerinburg (7.)

Az uráliak három év után jutottak el újra a rájátszásba, amire idén is minden esélyük megvan. Bár a tavalyi házi gólkirályuk, Fjodor Malihin az Ak Barszhoz távozott, pótlására Viktor Kozlov és Jakub Petruzálek is alkalmas. A csapat magját együtt tartották, tehát Anatolij Jemelin vezetésével újra célba vehetik a playoffot.

Jugra Hanti-Manszijszk (11.)

A vogul-osztják klub légiósfronton tartott frissítést. Eligazolt Radek SmolenákStephen DixonVeli-Matti Savinainen és Tomás Starosta, helyettük érkezett Ilari MelartLukas Kaspar, Rajala, Larsen és Maxwell. További erősítés még a kapuba visszatérő Mihail Birjukov és a tengerentúlon is megfordult Nyikita Filatov. A vezetőedzői feladatot az a Dmitrij Juskevics vette át, aki két éven át a Lokomotiv segédedzője volt, valamint az orosz válogatott mellett is tevékenykedett.

Lada Togliatti (újonc)

A KHL első két szezonjában, 2008 és 2010 között már szerepelt a ligában a Lada. Négy év szünet után visszatért, gyakorlatilag újjáépítették a csapatot a VHL-es együtteshez képest, mindösszesen kettő olyan játékos van a keretben, aki az elmúlt szezonban jégre lépett a Ladában. A kapuban Jeff Glass biztos pont lehet, míg a mezőnyjátékosok közül Jurij Petrov és Alekszandr Csernyikov érdemel említést, mindketten a Lada nevelései, továbbá a Lokomotivtól tértek vissza szülővárosukba. A csapat vezetését a legutóbbi KHL-es vezetőedzőjükre, Szergej Szvetlovra bízták.

Metallurg Magnyitogorszk (1.)

A Gagarin Kupa-címvédő keretében semmilyen érdemi változás nem történt. Egyetlen kulcsjátékos sem távozott, miközben Makszim Jakucenya érkezett a Donbassztól. Ha Vaszilij Kosecskin továbbra is tartja remek formáját, valamint a Szergej MozjakinDanyisz ZaripovJan Kovár támadósor legalább ugyanúgy teljesít, mint tavaly, minden esélyük megvan a duplázásra.

Nyeftyehimik Nyizsnyekamszk (12.)

A kisebbik tatár csapat az elmúlt szezonban 21 ponttal lemaradt a rájátszást érő nyolcadik helytől. A nyizsnyekamszkiak a keretüket ennek megfelelően meg is erősítették, Petr Koukal és Tomás Netik helyét Tim Stapleton és Josh Hennessy vette át a légiós támadók között, a kapuban Matt Dalton helyett a 22 éves finn Kolppanen állhat, valamint a védelembe érkezett Eronen. A kispadon is váltás történt, az alapszakasz vége után szinte azonnal kinevezték Kari Heikkilát márciusban.

Traktor Cseljabinszk (9.)

A 2013-as szezonban KHL-döntőig menetelő csapat a rájátszásig sem jutott el az elmúlt évben. Az együttes számára a legnagyobb érvágás Petri Kontiola NHL-be való távozása, pótlása Kyle Wilsonra és Martin Ruzickára vár. A cseh támadó teljesítménye talány, ugyanis három szezonnal ezelőtt az Amurban rosszul teljesített, azóta viszont mindkét csehországi szezonjában pont per meccs átlag fölött teljesített. Szintén neves érkező Deron Quint, aki egy év után tér vissza Cseljabinszkba. A vezetőedzői posztból négy év után távozott Valerij Belouszov, utóda a finn Karri Kivi.

khl7

Csernisov-divízió:

Admiral Vlagyivosztok (8.)

A távol-keleti KHL-csapat első szezonjában bejutott a rájátszásba. Erre idén is minden esélye megvan, ugyanis megtartotta kulcsembereit, továbbá visszatért Enver Liszin, továbbá érkezett Jan Kolár, aki a legutóbbi szezont a Donbassznál töltötte, valamint jött egy finn kapus a Barisztól, Ari Ahonen. A kispadon viszont váltás történt, az új idényben már a szlovák Dusan Gregor irányítja a vlagyivosztokiakat.

Amur Habarovszk (14.)

A másik távol-keleti együttes már az elején elrontotta az előző szezont, miután az Amur-folyó áradása miatt anyagi problémákkal küzdött. Az új idénynek viszont jobb körülmények között vág neki, igazoltak egy komplett szlovák támadósort, valamint két finn játékost, név szerint Rastislav SpirkoMichel MiklíkMarcel Hascak, továbbá Taimi és Niinimaki érkeztek. A vezetőedző továbbra is Jurij Leonov, 2012 után újra a rájátszásba juthat az Amur.

Avangard Omszk (10.)

A 2012-es rájátszás keleti döntőse az elmúlt szezonban a rájátszást sem érte el. Az omszkiak megerősítették a keretüket, főleg légiósfronton és kapuban. Két játékost igazoltak az NHL-ből, a svéd Erik Gustafssont, valamint a cseh Vladimír Sobotkát. Kapusaikat lecserélték, az új idényben a Jokerittől hozott kanadai Leland Irving, valamint a világbajnok Konsztantyin Barulin védi az omszki kaput. Az Avangardot harmadik alkalommal irányítja Raimo Summanen, a finn edző vezette Gagarin Kupa-döntőbe a csapatot.

Barisz Asztana (5.)

A kazah csapatnál elégedettek voltak a tavalyi teljesítménnyel, ezért csak minimális változás történt a keretben. Távozott Kristian Kudroc az Avangardhoz, valamint Ari Ahonen az Admiralhoz. Ahonen helyére érkezett a kapuba Alekszej Ivanov a Szpartaktól és Ján Laco a Donbassztól, továbbá visszatért a Bariszhoz Kevin Dallman. Bár a KHL-ben jól szerepelt a klub, a kazah válogatott kiesett az A csoportból, ezért Ari-Pekka Selinnek a klubcsapattól is távoznia kellett, helyére pedig Andrej Nazarov érkezett mindkét fronton.

Metallurg Novokuznyeck (13.)

Ahogyan nyugaton a Vityaz, úgy keleten a Metallurg Novokuznyeck az egyetlen, amely a kezdetek óta tagja a ligának, de még soha nem járt a rájátszásban. A szibériai csapat alapvetően kisebb költségvetéssel gazdálkodhat, mint a többi klub, ezért komoly játékosokat nem tud magához csábítani. Minden évben légiósokkal próbál megújulni, ez idén sincs másként. Cade Fairchild és Ryan Stoa az AHL-ből, Matt Lashoff Svédországból, valamint Tomás Rachunek Csehországból érkezett. A vezetőedző továbbra is German Tyitov, tavaly sikerült elkerülnie a csapattal a főcsoport utolsó helyét.

Szalavat Julajev Ufa (3.)

A 2011-es KHL-bajnoknál kapusposzton történt a legkomolyabb változás. Andrej Vasziljevszkij az NHL-be igazolt, Alekszej Volkov a több jégidő reményében Szocsiba ment, pótlásukra a rutinos fehérorosz kapus, Vitalij Koval érkezett, akire nagy feladat hárul, miután az ufaiak másik kapusa, Vlagyimir Szohatszkij mindösszesen hat KHL-meccsen védett. A kispadon az irányítás továbbra is Vlagyimir Jurzinov kezében van, így idén is minden esélyük megvan a minél jobb playoff-szereplésre.

Szibir Novoszibirszk (6.)

A szibériaiak az elmúlt szezonban erőn felül teljesítettek, bejutottak a rájátszásba, ahol túljutottak a Szalavat Julajeven. A jó szereplés ellenére csökkent az önkormányzati támogatásuk, egyik legjobb játékosuk, Jori Lehtera pedig az NHL-be ment szerencsét próbálni. A finn támadó pótlására Andreas Thuresson érkezett, a keret többi kulcsembere pedig a csapatnál maradt, így sok múlik azon, a svéd csatár mennyire tudja pótolni Lehterát. A csapat új trénere a fehérorosz Andrej Szkabelka, miután Kvartalnovot elvitte a CSZKA.

Cimkék:

Hozzászólások (1)

 1. A Zamboni nem egy tészta
    #1
  A Zamboni nem egy tészta,   

  Kontiolára nagyon kiváncsi vagyok. Egy igazi állat, aki degecen született.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk