A KHL legjelentősebb játékosmozgásai

   

A szerdai szezonkezdet előtt egybegyűjtöttük az orosz bázisú liga legfontosabb érkezőit, távozóit, illetve belső mozgásait.

A legnevesebb érkezők:

5. Stéphane Da Costa (CSZKA Moszkva)

A francia csatár hét év után tér vissza Európába, felnőtt bajnoki mérkőzést még nem játszott szülőkontinensén. Fiatal kora ellenére alapembere Franciaország nemzeti csapatának, öt világbajnokságon szerepelt, a legutóbb pedig 8 meccsen 6 gólt lőtt és 3 gólpasszt adott. Érhető módon nincs kedve visszatérni az AHL-be, ezért új kihívások elé néz Oroszországban.

4. Oscar Möller (Ak Barsz Kazany)

A 25 éves svéd csatár alapembere volt az elmúlt két szezonban az Elitserien-, majd SHL-győztes Skellefteának. A tengerentúli pályafutás nem jött össze Möllernek, 87 NHL-mérkőzésen mindösszesen 26 pontig jutott. Remek szezont tudhat maga mögött, a svéd bajnoki cím mellett sportszerűségi díjat nyert, a legtöbb emberelőnyös gólt szerzete az SHL-ben, valamint a világbajnokságon 10 mérkőzésen 3+6 ponttal járult hozzá Svédország világbajnoki bronzérméhez. Az átalakuló Ak Barszban vezérré kell válnia.

3. Vladimír Sobotka (Avangard Omszk)

A 27 éves cseh támadó eddig pályafutása során csak a Slavia Prahában és a tengerentúlon játszott. A héten viszont debütál a KHL-ben, az Avangardnál nagyon számítanak rá, hogy újra élcsapattá tudja tenni az csapatot. Az elmúlt hét szezonban főleg az NHL-ben kapott lehetőséget, ahol 381 meccsen 35 gólt lőtt és 88 gólpasszt adott, a legutóbbi idényben a St. Louisban 61 találkozón 33 pontot gyűjtött.

2. Linus Omark (Jokerit Helsinki)

A 27 éves svéd szélső négy szezon után tér vissza a KHL-be. A remek csuklójú jégkorongozó a Dinamo Moszkvában eltöltött szezon után az AHL-ben hozta a pont per meccs átlagot, akárcsak a svájci NLA-ban, viszont az NHL-ben nem tudott maradandót alkotni, egészen odáig fajultak a dolgok, hogy a Buffalo 30 ezer forintban határozta meg a kivásárlási árát. Omark komoly feladat elé néz, a KHL-újonc Jokeritnél kell zsonglőrködnie.

1. Jimmie Ericsson (SZKA Szentpétervár)

A szentpéterváriak betonerős keretét nehéz volt továbberősíteni, ám sikerült. Bár a 34 éves csatár soha nem játszott a tengerentúlon, a legutóbbi két szezonban svéd bajnokságot nyerő játékos a Skellefteában ikonná vált. 2002 óta egy szezon kivételével a SAIK-ban játszott, az elmúlt öt szezonban rendre 30 pont körül teljesített az alapszakaszban, valamint szerzett Svédország színeiben világbajnoki arany-, ezüst- és bronzérmet, a legutóbbi idényben pedig az SHL rájátszásának gólkirálya lett.

ericsson

A legnevesebb távozók:

5. Alekszej Morozov (CSZKA Moszkva ? visszavonult)

Az orosz ikon 37 évesen döntött úgy, hogy befejezi pályafutását. Éveken át Morozovot tartották a legjobb NHL-en kívüli játékosnak, kétszeres világbajnok, háromszoros orosz bajnok, ebből az utolsó kettőt a Gagarin Kupa-győzelemmel szerezte meg. Éveken át játszott az Ak Barszban, hat éven át volt a kazanyiak csapatkapitánya, valamint négy vb-n viselte az orosz válogatottban a C betűt. A legutóbbi szezonja viszont nem úgy sikerült, ahogyan azt tervezte a CSZKA-nál, ezért visszavonult.

4. Leo Komarov (Dinamo Moszkva ? Toronto Maple Leafs)

A finn támadó egyszer már megpróbálkozott az NHL-lel, a lockouttal sújtott 2012/13-as szezonban a Torontóban 42 meccsen mindösszesen 4+5 pontot gyűjtött, ezért inkább az AHL-ben számítottak volna rá, ám ő visszatért a Dinamo Moszkvához. A legutóbbi idényben aztán 52 alapszakaszmeccsen 12 gólig és 22 gólpasszig jutott +16-os plusz-mínusz mutatója mellett, ezért úgy érezte, újfent megpróbálkozik az NHL-lel.

3. Petri Kontiola (Traktor Cseljabinszk ? Toronto Maple Leafs)

A finn támadó a fentebb említett honfitársával egyetemben már járt a tengerentúlon, ám végül a két év alatt lejátszott 12 NHL-meccs miatt 2009-ben a KHL-be igazolt. A Metallurg Magnyitogorszknál eltöltött második évében házi pontkirály lett, majd három éven át a Traktorban játszott, ahol szintén a legjobbak közé tartozott, 2013-ban pedig Gagarin Kupa-döntőig vezette a cseljabinszkieket. A legutóbbi idényben viszont nem jutott a playoffba sem a Traktor, a 29 éves csatár viszont az olimpián 1+4 pontig, míg a világbajnokságon 3 gólig és 6 asszisztig jutott, ezért úgy gondolta, visszatér az NHL-be.

2. Jori Lehtera (Szibir Novoszibirszk ? St. Louis Blues)

Ha Kontiola neve egybeforrt a Traktoréval, akkor Lehtera egyértelműen a Szibir ásza. Három novoszibirszki szezonja során a pont per meccs átlag közelében teljesített, illetve Kontiolához hasonlóan remek világeseményeket tudhat maga mögött 2014-ből. Az olimpián 1 gólt lőtt és 3 gólpasszt adott, míg a vb-n 3+9 ponttal zárt, amivel a legeredményesebb finn játékos volt. Egyszer már járt a tengerentúlon, 22 évesen 14 meccsen 3 pontig jutott az AHL-ben.

1. Andrej Vasziljevszkij (Szalavat Julajev Ufa ? Tampa Bay Lightning)

Az utóbbi idők legtehetségesebb orosz kapusa majdnem döntőbe vezette az elmúlt szezonban a Szalavat Julajevet, a playoff 18 meccsén 1,99-es kapott gólátlaggal és 93,4%-os védési hatékonysággal zárt. A klubszezon mellett az U20-as világbajnokságon bronzérmet nyert, 93,3%-os mutatóval teljesített, illetve a felnőttek között két meccsen kapott lehetőséget Minszkben, ahol egyetlen gólt kapott és 98,5%-kal védett.

vasziljevszkij

A legnevesebb KHL-en belüli mozgások:

5. Deron Quint (CSZKA Moszkva ? Traktor Cseljabinszk)

A KHL egyik legponterősebb védője visszatér korábbi csapatához. A 38 éves amerikai védő évek óta a KHL-ben játszik, négy cseljabinszki szezon után az elmúlt évet a Szpartakban és a CSZKA-ban töltötte, de az átigazolás és a csapatok rossz szereplése ellenére is gólkirály tudott lenni a védők között.

4. Kevin Dallman (SZKA Szentpétervár ? Barisz Asztana)

Quinthez hasonlóan a szintén ponterős Dallman is újra annál a csapatnál játszhat, ahol megbecsülték. A kanadai-kazah bekk négy éven keresztül viselte a C betűt a Bariszban, miközben sorra nyerte a KHL-ben a védők közötti mutatókat. Második szentpétervári szezonja már nem sikerült olyan jól, mint az első, ráadásul légiósnak is számítana, ezért visszatért Kazahsztánba.

3. Kevin Lalande (Dinamo Minszk ? CSZKA Moszkva)

A fehérorosz válogatott kapusa, miután megkapta az állampolgárságot, Oroszországba igazolt, mivel így már nem számít légiósnak. A CSZKA csúfosan szerepelt megerősített keretével is az elmúlt KHL-szezonban, ezért komoly tartást kell adnia a kapuból a moszkvai együttesnek.

2. Szergej Kosztyicin (Avangard Omszk ? Ak Barsz Kazany)

Az NHL-t is megjárt támadó az elmúlt szezonban 34 pontjával az Avangard egyik legjobb csatára volt, ám -10-es plusz-mínusz mutatója miatt nem marasztalták az omszkiak. Az Ak Barsz viszont lecsapott rá, a megújuló kazanyiaknál fontos szerep hárulhat rá.

1. Alekszej Tyerescsenko (Ak Barsz Kazany ? Dinamo Moszkva)

A háromszoros világbajnok center az elmúlt öt szezont a tatár KHL-csapatnál töltötte, ahol 2010-ben Gagarin Kupát nyert, most viszont visszatér nevelőegyesületébe. Az Ak Barsz generációváltásának ő is áldozatául esett, Morozov és Zaripov után felbontották a szerződését a nyáron. A Dinamo Moszkvával 2000-ben és 2005-ben orosz bajnoki címet nyert, tehát nem lesz számára ismeretlen a kék-fehér fővárosi csapat.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum