Bemutatjuk a Nyugati főcsoportot

   

Szerdán kezdődik a KHL 7. szezonja. Áttekintjük a legjelentősebb játékosmozgásokat, csapatonkénti bontásban.

Nyugatról kiesett az alapszakasz 3. és 4., illetve 13. helyezettje. A tavalyi döntős Lev és a Szpartak tönkre ment anyagilag, a Donbassz pedig a Kelet-Ukrajnában zajló fegyveres konfliktus miatt nem indulhat ebben a bajnokságban. Újoncként a Szocsi és a finn Jokerit csatlakozott, a Torpedót pedig Keletről áttették Nyugatra, így továbbra is két 7 csapatos divízióból áll a főcsoport.

Bobrov-divízió:

Atlant Mityiscsi (9.)

A sárga-kékek az elmúlt szezonban hat ponttal lemaradtak a rájátszásról, nyáron viszont erősödött a keretük. Profitáltak a Szpartak Moszkva és a Lev Praha anyagi problémáiból, előbbi csapattól négy, utóbbitól három játékost igazoltak, közülük kiemelkedik a rutinos Vjacseszlav Kozlov. Kapusposzton változások történtek, távozott Sztanyiszlav Galimov és Szergej Boriszov, helyüket a Levtől hozott Atte Engren, a szentpétervári Dmitrij Sikin és a Szeversztaltól igazolt Artyom Artyemjev vette át. A vezetőedzői pozícióban maradt Alekszej Kudasov, aki idén újfent megpróbálhatja a rájátszásba vezetni az Atlantot.

Dinamo Minszk (14.)

Az elmúlt szezon legrosszabb nyugati csapata egy komplett támadósort hozott a Medvescaktól. A fehéroroszokhoz érkezett a LingletEllisonVesce trojka, valamint rajtuk kívül Jonathan Cheechoo és Ivan Svarny is Minszkbe került a zágrábiaktól. Kapusposzton viszont gyengültek, Kevin Lalande a CSZKA-hoz távozott, helyére viszont más nem érkezett, így a norvég Lars Haugen mögött fehérorosz kapusok kapnak bizonyítási lehetőséget. A csapatot továbbra is a szlovák Lubomír Pokovic irányíthatja.

Dinamo Riga (5.)

A lett KHL-csapat megtartotta az alapelvét, továbbra is a hazai játékosokat részesíti előnyben. A kapuba hazatért Edgars Masalskis, illetve a támadósorba Mikelis Redlihs. Az együttes elveszítette legrutinosabb tagját, miután Sandis Ozolins visszavonult, valamint a Traktorhoz igazolt a házi pontkirályuk, Kyle Wilson. Artis Abols a harmadik szezonját kezdi meg a Dinamo Riga kispadján, idén is minden esélyük megvan a playoffra.

Jokerit Helsinki (újonc)

A finn klub meglepő módon csak két KHL-es légióst csábított haza, Niko Kapanen és Topi Jaakola a Levtől érkeztek, míg a többi új igazolásuk vagy másik ország KHL-es légiósa, vagy másik ligából érkezett finn jégkorongozó. Kerete szinte teljesen átalakult, csapatnyi új játékost igazolt, miközben kulcsjátékosait megtartotta. Jere Karalahti és Ossi Vaananen a rutint képviseli a védelemben, míg a támadóknál Niklas Hagman és a fentebb említett Niko Kapanen számít tapasztaltabb játékosnak. A csapatot Erkka Westerlund irányítja, aki olimpiai bronzéremig és világbajnoki ezüstéremig vezette idén Finnországot. Teemu Salennéről egyelőre nincs hír.

Medvescak Zagreb (6.)

A horvát klub elveszítette három legponterősebb játékosát, pótlásukra többek között a szlovén Marcel Rodman érkezett. A Medvescakra továbbra is jellemző a fluktuáció, háromsornyi játékos távozott, valamint ugyanennyi érkezett. Továbbra is az észak-amerikai játékosokat preferálják, Rodmanon kívül csak egy európai játékost igazoltak, a szlovák Branislav Mezeit. Új edzővel vágnak neki a szezonnak, Chuck Weber az AHL-ből érkezett. A másodedzőjük, Don MacLean a Dab.Docler vezetőedzője lett.

Slovan Bratislava (11.)

A szlovák csapat első KHL-szezonjában bejutott a rájátszásba, a másodikban viszont messze nem szerepelt olyan jól. Ezért nyáron megerősítették a pozsonyiak keretét, a kapuba Jaroslav Janus mellé a Vityaz kapusa, a svéd Johan Backlund érkezett, a védelembe hazatért Ivan Baranka, valamint jött a Medvescaktól Kurtis Foster. A támadósorba két szlovént szerződtettek, Ziga Jeglicet és Rok Ticart, továbbá leigazolták Matt Murleyt a Medvescaktól, illetve a tapasztalt Ladislav Nagy is hazatért. A klubvezetők továbbra is bíznak Rostislav Cadában, a cseh trénernek a megerősített Slovant a rájátszásba kell vezetnie.

SZKA Szentpétervár (2.)

A szentpéterváriak évek óta úgy vágnak neki a szezonnak, hogy cél a Gagarin Kupa-győzelem, ez idén sincs másként. Egyetlen nevesebb távozójuk van, Kevin Dallman, ám a pótlására nem más érkezett, mint az NHL-ből hazatérő Anton Belov. Rajta kívül két komolyabb csatár érkezett, Jevgenyij Dadonov a Donbasszból, Jimmie Ericsson pedig a svéd Skellefteától. A SZKA az új idénynek az egyik legjobb, ha nem a legjobb orosz edzővel, Vjacseszlav Bikovval vág neki.

khl7

Taraszov-divízió:

CSZKA Moszkva (7.)

A moszkvai katonacsapat az előző szezont győzelmi esélyekkel kezdte, ám csúfos kudarc lett a vége, a rájátszás első körében söpréssel kiverte a SZKA. A csapattól olyan játékosok távoztak a nyáron, mint Viktor KozlovIvan Nyeprjajev vagy a visszavonulás mellett döntő Alekszej Morozov. Az érkezők közül Stéphane Da Costát és Jevgenyij Artyuhint érdemes kiemelni. Kapusposzton is cserék történtek, a GlassBirjukov kapuspáros helyett Kevin Lalande és Sztanyiszlav Galimov őrzi a CSZKA kapuját. A sikertelen szezon John Torcetti állásába került, a csapat új vezetőedzője a Szibirrel jól szereplő Dmitrij Kvartalnov.

Dinamo Moszkva (1.)

A 2012-es és 2013-as Gagarin Kupa-győztes kerete nem változott sokat a nyáron. A kulcsjátékosok közül Leo Komarov és Marek Kvapil távozott, helyükre viszont olyan játékosok érkeztek, mint Kaspars Daugavins és Alekszej Tyerescsenko. A leglényegesebb változás a kispadon történt, Oleg Znarok szövetségi kapitányi kinevezése után eddigi segítője, Harijs Vitolins vette át a helyét.

Lokomotiv Jaroszlavl (8.)

A Dinamo Moszkvához hasonlóan a Lokomotivnál sem zajlott sok mozgás. Egyetlen komolyabb távozójuk Mikelis Redlihs, aki az új légiósszabályozás miatt volt kénytelen távozni a jaroszlavliaktól. A Lev Prahától két kulcsjátékost hoztak el, Martin Thörnberg és Jirí Novotny alapemberek voltak a legutóbbi szezon nyugati döntősénél. Dave King csak az elmúlt idény végéig vállalta a Lokomotiv irányítását, az új tréner a svájci válogatottat vb-ezüstig repítő kanadai Sean Simpson.

Szeversztal Cserepovec (10.)

A cserepoveciek a légiósaikat egy kivételével kicserélték a nyáron. Egyedül Jakub Stepánek, a cseh kapus maradt, távozott Petr CaslavaLinus VidellNiclas Andersén és Teemu Laakso. A helyükre érkezett Marek KvapilDavid Ullström, Adam Almqvist és Alexander Urbom. A tavalyi sikertelen szereplés után távozott Igor Petrov, helyét a 63 éves Nyikolaj Szolovjov vette át, aki utoljára a 2005/06-os szezonban töltött be vezetőedzői feladatot.

Szocsi (újonc)

A fekete-tengeri klub főleg félretett játékosokat igazolt a kezdetekhez. Ilyen például a balhéja miatt mellőzött Mihail Anyiszin, vagy az NHL-t is megjárt, de évek óta pocsék Oleg Szaprikin. A szocsi keret nemrég gyengült, miután felbontották a szerződést Szergej Zinovjevvel és Vitalij Proskinnal, így elveszítettek két rutinos játékost. Az edzői poszttal Vjaceszlav Bucajevet kínálták meg, nehéz feladat vár rá.

Torpedo Nyizsnyij Novgorod (4., Keleti-főcsoport)

A csapat tavaly könnyen bejutott a rájátszásba Keletről, ám mivel visszakerültek Nyugatra, ezért messze nem olyan biztos az idei playoffszereplésük. Lényegi változás nem zajlott a keretükben, egyedül Gyenyisz Parsin távozását és Anton Babcsuk érkezését érdemes kiemelni. Vezetőedzőként remekül mutatkozott be Peteris Skudra, kérdés, a Nyugati főcsoportban be tudja-e vezetni a rájátszásba a Torpedót.

Vityaz Podolszk (12.)

A Vityaz továbbra is az egyetlen nyugati csapat, amely a kezdetek óta szerepel a KHL-ben, viszont még soha nem jutott be a rájátszásba. A legnevesebb érkezők közé tartozik a rutinos orosz bekk, Gyenyisz Grebeskov, az elmúlt években az AHL-ben védő Harri Sateri és az AHL-ben jól teljesítő cseh támadó, Roman Horák. A podolszkiak legjobb játékosa, Makszim Afinogenov maradt a csapatnál, akárcsak a vezetőedző, Jurij Leonov.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum