Újabb svéd doppingvétség

 

Mark Owuya, a Lulea kapusa már a harmadik svéd hokis, aki ebben az évben megbukott a teszteken. Nem adott érvényes mintát, egyéves eltiltást kapott.

Rossz éve van a svéd jégkorongnak, vagy a doppingellenőrzés működik jobban, mint más országokban, vagy a játékosok körében lett népszerűbb a tiltott teljesítménynövelő szerek használata, mindenesetre Backström és Hedberg esete után, most úgy tűnik, Mark Owuya, a Lulea kapusa nyúlt tiltott eszközökhöz.

Az ellenőrzésre egy téli edzésen került sor. Ennek során négy játékost választottak ki, köztük a kapust. Owuya azonban ahelyett, hogy leadta volna a mintát, egyedül elvonult a fürdőszobába. Ez természetesen éles ellentétben mindenfajta erre vonatkozó előírással, a játékos nem adhat mintát úgy, hogy közben senki sem ellenőrzi. Erre a szabályra nemcsak az ellenőrzést végző Mona Ringbjer, hanem még saját csapattársai is figyelmeztették. A kapus azonban fittyet hányt a szabályokra, az esetről pedig jelentés készült, melynek alapján a doppingügyek elbírálásáért felelős testület egyéves eltiltással sújtotta.

owuya

Owuya a Lulea második számú kapusa David Rautio mögött, az elmúlt szezonban 13 mérkőzésen védett az alapszakaszban, kapott gólátlaga 1,91 volt, védési hatékonysága 92,4%. Összehasonlításul, David Bellissimo a csapat harmadik számú kapusa, akit az olasz válogatottból is ismerhetünk, 9 meccsen átlagban 2,85 gólt kapott, 87,1%-kal védett. A játékos roppant csalódottan nyilatkozott az esettel kapcsolatban: “Vicces, hogy egy kihagyott teszt miatt egy évre eltiltanak. Természetesen bármikor készen állok, hogy teszteljenek. De még csak mintát sem vettek, hogy megnézzék, tényleg doppingoltam-e. Ez a legszörnyűbb ebben az egészben.”

Ringbjer is megérti a kapus csalódottságát: “Meg tudom érteni, hogy Owuya most mennyire frusztrált, ez egy igazi krízishelyzet a számára. De ha kicsit távolabbról nézzük az ügyet, megérthetjük, hogy amit tett, az ellenkezik a szabályokkal. Nevetséges és abszurd helyzet lenne, ha mindenki elvonulhatna a fürdőszobába a tesztek előtt.”

Owuya július 28-ig fellebbezhet a döntés ellen, de ez nem befolyásolja a büntetést, már most sem látogathatja a csapat edzéseit sem.

owuya2

Owuya apja ugandai, anyja orosz, öccsét, Sebastiant 2010-ben draftolta az Atlanta Trashers. 2006-ban feltűnt az egyik svéd televízió tehetségkutató műsorában, az Idolban. Ebből készült felvételek láthatók az alábbi videóban.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT ÉLŐ
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum