Kanadaiak vezetik a Svédország?Kanadát

   

Kanadai bírók a döntőben, a tartalékok és a supervisor is kanadai, ez komédia magas fokon. Nem mi mondjuk ezt, hanem Peter Forsberg, a svéd legenda.

Az IIHF nagyon mélyre ment a kompromisszumok tengerében, amikor a játékvezető-küldést rábízta az NHL-re. Bár formailag a nemzetközi szövetséggel közösen határoznak a meccsek zebrák közötti elosztásáról. Ahogy az olimpiai bíróküldésben látható, az nyilvánvalóan a megállapodás része lehetett, hogy minden meccsre delegálnak legalább egy tengerentúli játékvezetőt. Sokáig úgy mentek a küldések, hogy egy európai is befért a játékvezető csapatba, de a vége felé borult a felállás.

Más sportágban kevés példát találni arra, hogy nemzetközi mérkőzésen valaki a saját országának vezessen. A szocsi helyzet az elődöntőkre és a helyosztókra eszkalálódott, ekkor már nem osztottak lapot Európának.

NHL referee

A két elődöntő, a bronzmeccs és az olimpiai döntő 4 meccsére kiírt 8 vezetőbíróból 6 észak-amerikai. Egyedül az orosz Olenyin képes a lépést tartani velük. A világ egyik legjobb játékvezetője, a svéd Vinnerborg, aki az NHL-ben is lehúzott egy-két szezont, a kispadon ül, a bronzmeccs tartalékbírója lett. Eközben az USA?FIN elődöntőt egy USA és egy RUS felségjelű bíró viszi, a Kanada?Svédország döntőt pedig egy kanadai és egy Kanadában élő amerikai. A döntőn összesen 3 kanadai és egy amerikai bíró korcsolyázik majd ki a jégre. A meccs supervisora Daly NHL-alelnök, a játékvezetők főnöke pedig egy kanadai kartárs lesz.

“A nemzetiség nem minősül tényezőnek és nem is kell, hogy az legyen. Azt akartuk, hogy az olimpián legjobban dolgozó bírók vezessenek az érmekről döntő meccseken” ? magyarázza Konstantin Komissarov a döntést a támadásokra reagálva, ő a tornán az IIHF részéről a játékvezető-küldés feje.

Gyorsan hozzá kell tenni, ez Észak-Amerikában teljesen elfogadott felállás, négy éve két tengerentúli vezette a Kanada?USA döntőt, a csapatok kérésének megfelelően észrevétlenül. Ugyanakkor minden döntéshozónak tudnia kellett, legkésőbb amikor Szocsiban leszállt a repülőről, hogy ez nem Észak-Amerika, itt mások a normák. Mint ahogy azt is nehéz elfogadni, hogy az NHL-en kívül nincsenek az olimpia éles szakaszához méltó bírók.

A svéd játékosok korrektek, azt mondják, nem aggódnak a kanadai bírók miatt, bíznak integritásukban. Az NHL-ben játszó Erik Karlsson elmondta, hiába kanadai és azon belül is montreali a legtöbb jó játékvezető a ligában, soha nem tapasztalt részrehajlást a részükről.

Niklas Kronwall egyenesen örül annak, hogy észak-amerikaiak vezetnek. Mint mondja, ismerik őket, megszokták a szabályaikat, a stílusukat, így könnyebb is lesz, mintha ismeretlenebb európaiak vezetnének.

Eddig nagy gond nem volt a játékvezetéssel a tornán, de éppen a női döntő küldése nem sikerült igazán jól. Reméljük, a vasárnapi ünnepnek nem lesznek mellékhangjai.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum