Az olimpia pénteki programja

 

A C csoport küzdelmeivel kezdődik a nap, a csehek a lettek, a svédek a svájciak ellen bizonyíthatnak. Délután Kanada Ausztriával játszik, Finnország pedig Norvégiával a B csoportban.

A letteknek van miért visszavágni a cseheknek. Eddig kilenc alkalommal találkozott egymással a két válogatott, a lettek még soha nem tudtak győzni, mindössze egyetlen döntetlenre futotta az erejükből. Ráadásul az utóbbi időben egyáltalán nem ment nekik az olimpián, utolsó meccsüket napra pontosan 12 évvel a pénteki találkozó előtt nyerték, 2002. február 14-én az ukránokat intézték el 9-2-re, ezzel szerezték meg a 9. helyet a tornán. A Svájc elleni nyitómeccsen nagyon kevés hiányzott a pontszerzéshez, hiszen a helvétek nyolc másodperccel a rendes játékidő letelte előtt szerezték meg a vezetést. Az elmúlt négy évben háromszor mérkőzött meg egymással a két válogatott világbajnokságokon, mindhárom alkalommal a csehek örülhettek. Vancouverben azonban kis híján megtréfálták őket, hiszen a csoportkörben elért 5-2 után a negyeddöntőben Jágrék csak hosszabbításban tudtak nyerni 3-2-re. A cseh csatár a svédek ellen betalált ugyan, de ez is kevés volt, 4-2-re kikaptak. Jagr egymás után ötödik olimpiai meccsén szerzett gólt. Nagy kérdés, ki fog kezdeni a kapuban, hiszen a svédek ellen Kovárt hamar le kellett cserélni, Salák a második harmad első percében váltotta. Legnagyobb valószínűség szerint a lettek ellen Pavelec kap majd lehetőséget.

Délután fél kettőkor az első nap két nyertese, vagyis Svédország és Svájc játszik egymás ellen. A tavalyi világbajnokság döntőjének párosítása ismétlődik meg tehát, akkor a svédek 5-1-re győzték le a helvéteket. Olimpián 2006-ban játszottak egymás ellen utoljára, akkor 6-2-re nyert Svédország. A svájciakkal kapcsolatban érdekesség, hogy mindössze nyolc NHL-es játékosuk van, illetve a nyitómeccsük egyetlen gólját szerző Simon Moser ingázik az NHL és az AHL között, de a csapat magja, nem kevesebb, mint 16 játékos a hazai bajnokságban kergeti a pakkot. A keretből egyébként három játékosnak, Mark Streitnek, Mathias Segernek és Martin Plüssnek ez lesz a negyedik olimpiája. A svédektől hiányozni fog Alexander Edler, aki a tavalyi vb-n ütközte le nagyon csúnyán a kanadai Eric Staalt, így még eltiltását tölti. Ott lesz azonban a védelemben az az Erik Karlsson, aki a csehek ellen két gólt is szerzett.

A Kanada?Ausztria derbik nem tartoznak a jégkorong-történelem legnagyobb hagyományokkal rendelkező összecsapásai közé. Legutóbb a 2004-es világbajnokságon futottak össze, akkor viszont Ausztria hatalmas meglepetésre 2-2-es döntetlent ért el. Ennél is emlékezetesebb volt azonban a két csapat mérkőzése az 1956-os téli olimpián, Cortina d?Ampezzóban. Akkor Kanada nyert 23-0-ra, a második harmadban 11 gólt szerezve, mindkét adat világcsúcs, a legnagyobb arányú győzelem a téli olimpiák történetében. További érdekesség, hogy az osztrák csapat szövetségi kapitánya, Manny Vivieros kanadai-osztrák kettős állampolgár, akárcsak a Linz csatára, Brian Lebler. Ausztria Lettországhoz hasonlóan szintén 12 éve nyert mérkőzést olimpián utoljára, 2002. február 12-én Szlovákiát győzték le 3-2-re.

A nap negyedik összecsapása skandináv rangadó lesz, melyen a finnek játszanak a norvégok ellen. Utoljára 1994-ben, Lillehammerben találkozott olimpián a két válogatott, akkor a későbbi bronzérmes finnek 4-0-val küldték haza a norvégokat. Világbajnokságon 2011-ben játszottak egymással utoljára, a negyeddöntők során 4-1-re nyert Finnország. Az idei olimpia első mérkőzésén a finnek 8-4-re legyőzték az osztrákokat, Granlund lőtte az első és a nyolcadik finn gólt. A finnek keretében található egyébként a jégkorong mezőnyének legidősebb és legfiatalabb játékosa, a 43 éves Teemu Selanne és a 18 éves Aleksander Barkov. A téli olimpiák 1928 óta íródó történelmében pusztán egyetlen Selannénél idősebb játékos játszott, Chris Chelios Torinóban 44 éves volt. A norvégok eddig Kanadával játszottak és szenvedtek vállalható, 3-1 arányú vereséget.

Cimkék: , , , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT ÉLŐ
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum