A mérkőzés teljesen más lesz

   

“A mostani döntés nem jelenti azt, hogy ha világbajnokságra utaznánk, akkor is ezzel a játékoskerettel mennénk. De a játékszabályok világosak voltak.” Az első lengyelországi mérkőzés előtt a megszokott módon Ladányi Balázzsal tekintettük át a magyar válogatott helyzetét.

Korelnök, több játékosnak is az apja lehetne. Megszokta már? Mit szól a sok fiatalhoz?

Folyamatosan megszoktam, hogy lassan én leszek a korelnök, és ez ebben a szezonban be is következett. Most már van olyan játékos a csapatban, aki fiatalabb a fiamnál. Jól van ez így, jönniük kell a fiataloknak, és jó, hogy van kinek jönnie. Aki most itt van, az hétfőn és kedden valamivel meggyőzte az edzőket, hogy itt a helye. Hogy ez a teljesítmény mire elég a fehéroroszok, az olaszok és a lengyelek ellen, azt majd meglátjuk, mert az edzés teljesen más, mint a mérkőzés. Azok a fiatalok, akik velünk vannak, egy apró lépést tettek a siker felé. Kiderült róluk, hogy jól edzenek. Ha valaki jól edz, az az esetek nagy többségében előbb-utóbb jó játékos lesz. Érezhető, hogy egy-két fiatal döngeti a kapukat, ezúttal több hiányzónk van, mint szokott lenni, és az úgymond alapemberek közül is többen gyengélkedtek. Szerencséjük volt tehát a fiataloknak, de ügyesek voltak és kihasználták ezt a lehetőséget. Ez is fontos tulajdonság.

Ladanyi HUN

Fotó: Mudra László (MJSZ)

A 42 fős keretben is voltak meglepetések, aztán a 26-os utazókeretben talán még több. Hogy látja ezt?

A nagyobb meglepetés nem a bő keret kihirdetésénél volt, hiszen ahogy a szövetségi kapitány nyilatkozta, sok juniorjátékos kapta jutalmul azt, hogy a felnőttekkel készülhet, edzhet, beleszagolhat ebbe a légkörbe. Ahogy mondtam, ezek után kaptak egy extra lehetőséget, mert sok alapember nem jött. Két napjuk volt a bizonyításra, és van olyan U20-as játékos, aki nemhogy felnőtt meccsen nem játszott még, de talán edzésen sem vett részt, ezen idő alatt kiszorította sokszoros válogatott, 22-26 éves riválisait. Ez az igazi meglepetés.

Természetesen hozzá kell tenni, hogy most kiszorította. A mostani döntés nem jelenti azt, hogy ha világbajnokságra utaznánk, akkor is ezzel a játékoskerettel mennénk. De a játékszabályok világosak voltak. Az első edzés előtt elmondta az edzői stáb, mit vár tőlünk. Folyamatosan játszottunk, hétfőn délután, kedden délelőtt és délután 2×50 perces meccseket játszottunk, 3-3 sorral, 10 perces szünettel. Ez azt jelenti, hogy másfél nap alatt lejátszottunk 4 mérkőzést. Nagyon kemény volt fizikailag. Az edzők pedig folyamatosan figyeltek, 3-4-en ültek a lelátón, jegyzeteltek, és azt kell mondanom, minden apró részletet észrevettek. Nagyon aprólékosan megnézték, ki hogy áll a játékhoz, ki mennyit valósít meg edzésen az elvárásokból, a kért feladatokból.

Még egyszer hangsúlyozom, a mérkőzés teljesen más lesz. De amit hétfő óta tapasztaltam edzéseken, az biztató. Változott a hozzáállás, mert egy kicsit mások a lehetőségek, mint 5-10 éve. Pat Cortina leüvöltötte a fejünket, ha valamit nem jól hajtottunk végre, az intenzitás vagy a hozzáállás nem volt megfelelő. Rich Chernomaz nem így csinálja most, mert megteheti. Ha valami nem tetszik neki, azt elmondja, aki nem harap eléggé, azt kiteszi a keretből. Ez egy komoly jelzés azoknak, akik most kimaradtak. A szűkítés után minden kimaradóval elbeszélget a stáb, tehát mindenki pontos képet kap arról, mi volt a tapasztalat vele kapcsolatban, milyen téren várnak változást tőle. Látható, teljesen mindegy, ki honnan érkezik és milyen az előélete. Ezúttal visszakerültek olyanok, akiket áprilisban nem vittek a vb-re, és kikerültek olyanok, akikre talán senki nem számított.

Mit vár a csütörtöki mérkőzéstől és a tornától?

Igazából semmit. Hülyeségeket nem akarok mondani. Foglalkozzunk az első meccsünkkel. Idejön 15 KHL-es játékos, ráadásul olyanok, akik a helyükért küzdenek a hazai világbajnokság előtt, és nekünk esnek. Ezt a helyzetet tisztességgel megoldani még a maximálisan felkészült legjobb válogatottunknak is nagyon komoly feladatot jelentene. Azt tudom mondani, hogy ezúttal tényleg nem számít az eredmény. A szakvezetés azt szeretné felmérni, hogy kitől mire számíthat éles helyzetben. Ki tudja belőni egy fehérorosz ellen azt, amit edzésen. Ki tudja meghúzni azt a cselt itt is, amit a Jégpalotában sikerrel tett. Lehet, hogy most valakire góllövőként számít, vagy klubjában jelenleg az, de aztán kiderül, hogy arra ezen a szinten nem alkalmas, de máshol, más feladatra kiválóan tudjuk használni.  Nyilván az is előfordulhat, hogy néhány játékosról kiderül, nem felel meg az elvárásoknak. Ezek az apró dolgok sokkal fontosabbak most, mint az eredmény.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT INFO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum