A mérkőzés teljesen más lesz

   

“A mostani döntés nem jelenti azt, hogy ha világbajnokságra utaznánk, akkor is ezzel a játékoskerettel mennénk. De a játékszabályok világosak voltak.” Az első lengyelországi mérkőzés előtt a megszokott módon Ladányi Balázzsal tekintettük át a magyar válogatott helyzetét.

Korelnök, több játékosnak is az apja lehetne. Megszokta már? Mit szól a sok fiatalhoz?

Folyamatosan megszoktam, hogy lassan én leszek a korelnök, és ez ebben a szezonban be is következett. Most már van olyan játékos a csapatban, aki fiatalabb a fiamnál. Jól van ez így, jönniük kell a fiataloknak, és jó, hogy van kinek jönnie. Aki most itt van, az hétfőn és kedden valamivel meggyőzte az edzőket, hogy itt a helye. Hogy ez a teljesítmény mire elég a fehéroroszok, az olaszok és a lengyelek ellen, azt majd meglátjuk, mert az edzés teljesen más, mint a mérkőzés. Azok a fiatalok, akik velünk vannak, egy apró lépést tettek a siker felé. Kiderült róluk, hogy jól edzenek. Ha valaki jól edz, az az esetek nagy többségében előbb-utóbb jó játékos lesz. Érezhető, hogy egy-két fiatal döngeti a kapukat, ezúttal több hiányzónk van, mint szokott lenni, és az úgymond alapemberek közül is többen gyengélkedtek. Szerencséjük volt tehát a fiataloknak, de ügyesek voltak és kihasználták ezt a lehetőséget. Ez is fontos tulajdonság.

Ladanyi HUN

Fotó: Mudra László (MJSZ)

A 42 fős keretben is voltak meglepetések, aztán a 26-os utazókeretben talán még több. Hogy látja ezt?

A nagyobb meglepetés nem a bő keret kihirdetésénél volt, hiszen ahogy a szövetségi kapitány nyilatkozta, sok juniorjátékos kapta jutalmul azt, hogy a felnőttekkel készülhet, edzhet, beleszagolhat ebbe a légkörbe. Ahogy mondtam, ezek után kaptak egy extra lehetőséget, mert sok alapember nem jött. Két napjuk volt a bizonyításra, és van olyan U20-as játékos, aki nemhogy felnőtt meccsen nem játszott még, de talán edzésen sem vett részt, ezen idő alatt kiszorította sokszoros válogatott, 22-26 éves riválisait. Ez az igazi meglepetés.

Természetesen hozzá kell tenni, hogy most kiszorította. A mostani döntés nem jelenti azt, hogy ha világbajnokságra utaznánk, akkor is ezzel a játékoskerettel mennénk. De a játékszabályok világosak voltak. Az első edzés előtt elmondta az edzői stáb, mit vár tőlünk. Folyamatosan játszottunk, hétfőn délután, kedden délelőtt és délután 2×50 perces meccseket játszottunk, 3-3 sorral, 10 perces szünettel. Ez azt jelenti, hogy másfél nap alatt lejátszottunk 4 mérkőzést. Nagyon kemény volt fizikailag. Az edzők pedig folyamatosan figyeltek, 3-4-en ültek a lelátón, jegyzeteltek, és azt kell mondanom, minden apró részletet észrevettek. Nagyon aprólékosan megnézték, ki hogy áll a játékhoz, ki mennyit valósít meg edzésen az elvárásokból, a kért feladatokból.

Még egyszer hangsúlyozom, a mérkőzés teljesen más lesz. De amit hétfő óta tapasztaltam edzéseken, az biztató. Változott a hozzáállás, mert egy kicsit mások a lehetőségek, mint 5-10 éve. Pat Cortina leüvöltötte a fejünket, ha valamit nem jól hajtottunk végre, az intenzitás vagy a hozzáállás nem volt megfelelő. Rich Chernomaz nem így csinálja most, mert megteheti. Ha valami nem tetszik neki, azt elmondja, aki nem harap eléggé, azt kiteszi a keretből. Ez egy komoly jelzés azoknak, akik most kimaradtak. A szűkítés után minden kimaradóval elbeszélget a stáb, tehát mindenki pontos képet kap arról, mi volt a tapasztalat vele kapcsolatban, milyen téren várnak változást tőle. Látható, teljesen mindegy, ki honnan érkezik és milyen az előélete. Ezúttal visszakerültek olyanok, akiket áprilisban nem vittek a vb-re, és kikerültek olyanok, akikre talán senki nem számított.

Mit vár a csütörtöki mérkőzéstől és a tornától?

Igazából semmit. Hülyeségeket nem akarok mondani. Foglalkozzunk az első meccsünkkel. Idejön 15 KHL-es játékos, ráadásul olyanok, akik a helyükért küzdenek a hazai világbajnokság előtt, és nekünk esnek. Ezt a helyzetet tisztességgel megoldani még a maximálisan felkészült legjobb válogatottunknak is nagyon komoly feladatot jelentene. Azt tudom mondani, hogy ezúttal tényleg nem számít az eredmény. A szakvezetés azt szeretné felmérni, hogy kitől mire számíthat éles helyzetben. Ki tudja belőni egy fehérorosz ellen azt, amit edzésen. Ki tudja meghúzni azt a cselt itt is, amit a Jégpalotában sikerrel tett. Lehet, hogy most valakire góllövőként számít, vagy klubjában jelenleg az, de aztán kiderül, hogy arra ezen a szinten nem alkalmas, de máshol, más feladatra kiválóan tudjuk használni.  Nyilván az is előfordulhat, hogy néhány játékosról kiderül, nem felel meg az elvárásoknak. Ezek az apró dolgok sokkal fontosabbak most, mint az eredmény.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

Eseménynaptár
március 25., szombat
U20 12:15 DHKAVS 5-7VÉGE
U20 18:00 MACVAS 4-0VÉGE
március 26., vasárnap
ROM 17:30 SCCBRA 3-4VÉGE
U16 18:00 AVSMAC 3-1VÉGE
március 27., hétfő
U18 18:10 UTESCC 3-2 HVÉGE
március 28., kedd
U18 18:40 SCCUTE ÉLŐ
március 29., szerda
NHL 01:00 BOSNSH 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 SJSNYR 
  • SPÍLER TV
KHL 18:00 LOKSZK 
  • SPORT 2
március 30., csütörtök
U14   UTEAVS 
NHL 02:05 PITCHI 
  • SPÍLER TV
KHL 18:00 AKBMMG 
  • SPORT 2
március 31., péntek
NHL 02:05 NSHTOR 
  • SPÍLER TV
ROC 15:40 VSVAVS 
ROC 16:10 MISVIC 
április 1., szombat
NHL 01:05 NYRPIT 
  • SPÍLER TV
ROC 15:40 MÜNAVS 
ROC 16:10 MISSLL 
április 2., vasárnap
NHL 01:05 TBLMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 EDMANA 
  • SPÍLER TV
ROC 10:10 OLLAVS 
ROC 13:10 MISRIT 
NHL 21:05 BUFNYI 
  • SPÍLER TV
április 3., hétfő
U14   AVSUTE 
NHL 00:05 CBJWSH 
  • SPÍLER TV
U18 15:30 HUNSLO 
VÁL 19:00 HUNSWE 
április 4., kedd
U18 13:10 HUNSLO 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk