Terrortámadás esetén Crosbyék hazamennek

   

Komoly a félelem az NHL-esek között, van, aki egyedül utazik, mások pedig otthon hagyják a családjukat. A liga és a szakszervezet most mindenben egyetért, kimenekítési tervvel is készülnek.

Ritkán egyezik meg az NHL és a játékosok szervezetének (NHLPA) véleménye ? írja a The Globe and Mail ?, de most van egy téma, ahol mindenben tökéletesen egyetértenek, ez pedig a szocsi olimpia biztonsága. Ha terroristák támadnak Szocsiban a játékok kezdete előtt, átgondolják a részvételüket, ha pedig az olimpia alatt éri támadás a várost, a kanadai férfi jégkorong-válogatott hazautazik.

Az iszlámisták által vonzó célpontnak tekintett téli olimpiára való felkészülésnek éppen ezért része a sportolók kimenekítésének vészforgatókönyve is. A feszültség a február 7-i megnyitó közeledtével egyre nő, több sportoló is úgy döntött, egyedül utazik, családtagjai nem lesznek jelen az orosz városban az olimpiai játékok helyszínén. Szerencsére azonban vannak köztük olyanok is, akik higgadtabban értékelik a helyzetet, és teljes biztonságban érzik magukat.

Bill Daly, az NHL alelnöke a lap kérdésére azt válaszolta, nem nyilatkozhat a vészforgatókönyvvel kapcsolatban, majd e-mailjében hozzátette: “Nem számítok arra, hogy átgondolnánk a részvételünkről szóló döntést, de nem vagyunk abban a helyzetben, hogy előre lássuk, mi fog történni az elkövetkező 15 napban. Nem fogjuk kitenni a sportolóinkat egy olyan helyzetnek, amelyben nyilvánvaló lenne, hogy a részvételük potenciálisan veszélyt jelentene a számukra.”

A játékosok is megszólaltak a terrorfenyegetettség ügyében.

Mike Smith, Kanada egyik kapusa így látja a helyzetet: “Sokat beszélgettünk erről a kérdésről, van két kicsi gyerekünk, a feleségem most várja a harmadikat. Így azután alapos mérlegelés után úgy döntöttünk, nem éri meg odautazniuk. Nem éri meg, hogy állandóan azon aggódjak, minden rendben van-e, amikor nem vagyok velük. Sajnálatos, de ez van.”

Egy másik kapusnak, Roberto Luongónak szintén hiányozni fog a családja Szocsiból: “Nem fogok hazudni, elég sokat gondolok erre. Szerintem egy kicsit mindannyian aggódunk. Az biztos, hogy a következő pár hétben figyelni fogjuk az onnan jövő híreket.”

A svéd Daniel Sedin sem visz magával senkit Szocsiba: “Elég sokat beszéltünk róla. Ilyen dolgokkal nem szabad viccelődni. Az biztos, hogy valahol hátul a fejemben mindig ott lesz ez velem.”

Sidney Crosby sem maradhatott ki: “Természetesen mindenki nézi a híreket, tudjuk, hogy mi történik elég közel Szocsihoz. Annak alapján, amit nekünk mondtak, biztosak lehetünk benne, hogy mindent megtesznek a biztonságunkért. Mi azért megyünk, hogy játsszunk és nekünk erre kell koncentrálni. Szóval nem kell aggódni, de azért mindenkinek eszébe fog ez jutni olykor-olykor.”

A többiekkel ellentétben Patrick Kane édesanyja, nővére és egyik barátnője ott lesz Szocsiban. Az amerikai csatár ekképp indokolt: “Megértették, mi folyik most arrafelé. Ennek ellenére úgy döntöttek, hogy eljönnek, mert el akarnak jönni. Én természetesen támogatni fogom őket ebben.” Kane nem aggódik: “Különféle dolgokat hallani, ami természetesen végig ott lesz majd a fejedben hátul. De végül is tehetünk mi valamit ez ellen? Nem az a feladatunk, hogy aggódjunk ezen dolgok miatt. Ha valami történik is, azt mi nem befolyásolhatjuk. Ha túl sokat aggódsz emiatt, akkor nem leszel ott fejben a meccseken. Azt gondolom, nekünk amiatt kell aggódnunk, hogy ott legyünk és csapatként, egy ország válogatottjaként jól menjen a játék és jól érezzük magunkat.”

Osztja chicagói csapattársa véleményét Jonathan Toews, a kanadainak szülei és a barátnője is ott lesz Szocsiban: “Mindenki mindent megtesz a veszélyek elkerülésének érdekében. A családunk elég közel lakik majd a csapathoz, úgyhogy szerintem az biztonságos hely lesz. Érezzük jól magunkat és bízzunk benne, hogy minden rendben lesz.”

Az NHLPA nyilatkozata szerint a szervezet szorosan együttműködik az olimpia szervezőivel és biztonsági felelőseivel, és hasonlóan nyilatkozott a Kanadai Olimpiai Bizottság is.

Putyin orosz elnök felidézett több, Oroszországban megrendezett nagy fontosságú eseményt, így a G8 és G20 csúcstalálkozókat, amelyek mindenféle incidens nélkül zajlottak le. Az orosz hatóságok csak az olimpia biztonságára 3 milliárd dollárt költöttek, többek között ennek révén is érte el a végső számla az 50 milliárd dollárt, és tette a Szocsi olimpiát minden idők legdrágább olimpiájává, függetlenül attól, hogy téli vagy nyári játékokról volt-e szó.

Mindehhez hozzá kell tenni, hogy az 1972-es müncheni események óta megváltozott az olimpia hangulata és biztonsága. Egy olyan robbantást, amely nem az olimpia sportesemények helyszínén, hanem ahhoz közel történik, valamelyik közösségi térben, nagyon nehéz kizárni, óriási feladat megakadályozni. Példa erre az, ami 1996-ban Atlantában, az olimpiai parkban történt. Akkor ? a 2 halálos áldozat és a 111 sérült ellenére ? egy küldöttség sem utazott haza Amerikából, rövid töprengés után a játékok folytatása mellett döntött a NOB.

Atlanta

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
május 7., kedd
VÁL 19:00 HUNCAN ÉLŐ
    • Duna World/M4 Sport+
Partnerünk
Archívum