Orbán 2, Raymond és Varga 1-1 meccset kapott

   

Meglehetősen nagy utóélete lett a 3-1 arányú hazai győzelemmel véget ért Fehérvár-Graz mérkőzésnek. Három fehérvárit eltiltással sújtott az EBEL FB, így ebben a műfajban is 3-1-re nyert a magyar csapat. Update: reakció.

Marty Raymond vezetőedző egy meccsen kénytelen távol maradni a kispadtól. A fegyelmi bizottság, azaz a DOPS indoklásából idézünk. Megállapításuk szerint a játékvezetői jelentésből kitűnik, hogy a vezetőedző a Graz elleni mérkőzés 60. percében, nevezetesen 59:53-nél a játékosait nem tartotta megfelelő kontroll alatt. A testület véleménye szerint a vezetőedző felelőssége, ha a játékosok úgy viselkednek, hogy azzal megsértik a jégkorongsport integritását. A jégkorong értékeit nem lehet bunyókkal, túlzott keménységgel, netán tömegverekedéssel képviselni. Egészen más megítélés alá esik, amikor két elszánt játékos a játék hevében keményedik egymással, mint amikor egy játékmegszakítás alatt több, vagy akár az összes játékos szükségtelenül keménykedik. A jégkorongot nem lehet ezzel azonosítani, az ilyen akciók nem használnak sem a sportágnak, sem az érintett játékosoknak és ráadásul sérülésveszélyes is.

AVSG99 verekedes

A Fehérvár a harmadik gólját, amivel 3-1 lett az eredmény, 7 másodperccel a mérkőzés vége előtt érte el, a Fehérvár 57-es számú, eredetileg védőként nevezett játékosának (Orbán Attila) viselkedése, nevezetesen, hogy több alkalommal is beszélt a csapat kispadjával, közben számos alkalommal zavartan megváltoztatta a pozícióját a jégen, és végül ő volt az, aki centerként odaállt a kezdő korongbedobáshoz, ami esetében nem normális dolog. Mindez az edzők felelőssége. Közvetlenül a bedobás után a Fehérvár 57-es játékosa magas bottal és gáncsolással ellenfelét úgy vitte jégre, hogy azzal veszélyeztette is őt. Mindez nem következett a mérkőzésből. Végezetül az is felismerhető, hogy Orbán Attila felvette a szemkontaktust a cserepaddal, ahol Marty Raymond vezetőedző lelépett a padról, hogy a palánkhoz jöjjön utasításokat adni. Mindez azt bizonyítja, hogy Marty Raymond tisztában volt azzal, mi fog következni a jégen. Az EBEL menedzsmentje a csapat viselkedéséért a felelősséget a vezetőedzők kezébe adja, mivel ők azok, akik naponta dolgoznak a játékosokkal és befolyással tudnak lenni a magatartásukra.

Az EBEL szabálykönyve nem engedi meg, nem támogatja a szükségtelen akciókat, amelyek egy játékmegszakítás alkalmával történnek. Minden ilyen esetben, ideértve ezt a mérkőzést is, az edzők felelősséggel tartoznak a csapataikért. Amikor szükséges, az edző köteles mindent megtenni azért, hogy megőrizze a sportág integritását.

A jogi bizottság véleménye alapján az EBEL büntetéskatalógus 77. pontja értelmében Marty Raymondot a fentiek miatt egy mérkőzésről azonnali hatállyal eltiltja.

Varga Arnold a Graz elleni meccs utolsó percében, 59:58-nál kapott büntetést: “verekedés kezdeményezéséért a játék utolsó 5 percében”. Ezért a vezetőbíró 5+2 perces büntetést adott neki. Az EBEL Casebook szerint minden olyan játékos, aki verekedés  kezdeményezéséért kap büntetést a mérkőzés utolsó 5 percében, automatikusan egymérkőzéses eltiltásban részesül, és az esetet utólag ki kell vizsgálni. Mivel Varga nem visszaeső, ezért esetében csak ezt az egymeccses eltiltást alkalmazta a DOPS.

Hasonló indokokkal kapott ugyancsak egy mérkőzésre szóló eltiltást a grazi Alexandre Picard, aki az ellenfelét elgáncsoló Orbán Attilával kezdeményezett verekedést. (Vesztére.)

A legtöbbet Orbán Attila kapta, neki két meccset osztott ki a DOPS. Az indoklás szerint a fiatal fehérvári védő 59:58-nál ellenfelét veszélyesen, magas bot használata mellett gáncsolta el, ami az IIHF-szabálykönyv szerint kimeríti a “slew footing” fogalmát. Orbán védőjátékos, és eredendően a saját megszokott pozícióját foglalta el a gól utáni középkezdésnél. Azonban megváltoztatta a pozícióját és ő ment oda a bedobáshoz, ami semmiképpen nem szokásos eljárás. Tekintve, hogy mindez 59:53-nál történt, a bizottság úgy döntött, hogy ez előre megfontoltan történt, azzal a céllal, hogy üzenetet küldjön, és ez nem része a játéknak.

“Orbán Attila nem követhet el ilyen veszélyes akciókat ? fogalmaz szó szerint az ítélet, bár azt a kérdést nyitva hagyja, hogy más játékosra ez a tiltás vajon vonatkozik-e. ? Nem tűrhető el, hogy egy játékos a mérkőzés vége előtt ilyen rövid idővel testi erővel az ellenfél számára üzenetet küldjön, akár a mérkőzésen korábban történtek miatt, akár egy következő mérkőzésre gondolva.”

Mivel Orbán megmozdulását a DOPS és a PSC (az EBEL fegyelmi ügyekben illetékes másik fóruma) slew footingnak értékelte, amely veszélyes volt, ráadásul véleményük szerint mindezt előre megfontoltan követte el, így figyelemmel arra, hogy Orbán nem visszaeső, azonnali hatállyal két mérkőzésről tiltották el.

Fontos megjegyezni, hogy Orbán eltiltása esetében a verekedésnek nincs szerepe. Ugyanakkor komoly hiányérzetünk is támadt, hiszen a meccs végi matekozás során három párharc alakult ki, de ezek kirobbantásáért mindössze két játékos bűnhődik.

Az eseménysor teljes egészében az alábbi videón követhető nyomon a legjobban. Minden kommentár nélkül javasoljuk, tekintsék meg az eseményeket 2:05-től, amikor is Varga Arnold büntetése szempontjából kulcsfontosságú jelenetek zajlanak, a verekedő pártól 10 méterre egymás mellett áll három magyar játékos, szemlélik az eseményeket. (Ne keressék az ítéleteket, a 72-es grazi nem kapott eltiltást, amit ő tett, az a liga szempontjából eltűrhető, miképp a 6-os számú grazi is követendő minta, aki egy párban zajló küzdelembe az ellenfél ráncigálásával kíván belépni, ráadásul annak háta mögül érkezve. Ne legyünk restek tehát megállapítani, hogy az ítélet értelmében mindez a játék integritásából következik, épp ezért az ő cselekedeteikért nem felelős csapatuk vezetőedzője.)

Meg kell említeni, hogy a nap legsúlyosabb büntetését két Klagenfurt-játékos kapta. A 3 meccsre eltiltott Siklenka mozdulata még úgy, ahogy magyarázható, de a 4 mérkőzésre bűnhődő Lundmark akciója vérlázító.

Update: Ocskay Gábor reakciója, idézet a hivatalos Facebook-oldalról:

“Ocskay Gábor szakosztály-igazgató is véleményezte a Graz elleni mérkőzésen történtekért kiszabott büntetéseket: – Az egész vezetés nevében mondhatom, hogy nem tartjuk korrektnek az ítéletet. Ha el is fogadjuk mondjuk Orbán Attila kétmeccses büntetését, akkor nem értem, hogy a grazi Picard miért csak egymeccses eltiltást kapott és hogy további vendégjátékosokat miért nem látott vétkesnek a szövetség? Fellebbezésre azonban nincs lehetőségünk. Viszont nem szabad, hogy ezen mérgelődjünk és az ítélet túlzottan lekösse a figyelmünket. Sokkal fontosabb, hogy az esti meccsre tökéletesen felkészüljünk és jó eredményt érjünk el!”

Cimkék: , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum