10/13: Eljut-e az Oilers a rájátszásba?

 

Október elsején az NHL-ben is elkezdődik az alapszakasz. Október elsején az NHL-ben is elkezdődik az alapszakasz. Felvezető sorozatunk tizedik kérdése.

Az nhl.com összeszedte azt a 13 legfontosabb kérdést, amelyekre az előttünk álló szezon választ fog adni. Egyenként ismertetjük ezeket a kérdéseket, illetve a lehetséges válaszokat.

Dallas Eakins-szel harcban lesz az Edmonton a rájátszásért?

Talán az Edmonton rendelkezik a liga legtehetségesebb játékosállományával. A problémát az okozza, hogy olyan fiatal tálentumokról van szó, akik még nem kész játékosok. Taylor Hall, Nail Yakupov, Ryan Nugent-Hopkins (nála fontos kérdés lesz, hogy mennyire és mikorra sikerül felépülnie vállsérüléséből), Jordan Eberle, Sam Gagner, Justin Schultz és Devan Dubnyk esetében Dallas Eakins edző feladata, hogy eljuttassa őket fejlődésük következő fázisába, amikor a felnőttek között is kiemelkedően kell teljesíteniük.

Eakinsnek van miből építkeznie, hiszen előtte olyan neves szakemberek törték az utat, mint Tom Renney vagy Ralph Krueger. Renney a Rangerstől érkezett Edmontonban 2009-ben, jelenleg a Detroitnál dolgozik. Krügerről pedig már blogunkon is esett szó, 1998-tól 13 évig volt a svájci válogatott szövetségi kapitánya, elévülhetetlen érdemeket szerzett a helvétek idei szenzációs szereplésében. 2010 óta az Oilers másodedzője, az elmúlt évben váltotta Renney-t a vezetőedzői székben. A kanadai szövetség speciális tanácsadónak kérte fel a Szocsira készülő kanadai válogatott mellé. Ha valaki, hát ő egészen biztosan ért ahhoz, hogyan kell fiatal tehetségekből érett felnőtt játékost faragni.

Márpedig elsősorban a fenti hét, többségében fiatal játékoson fog múlni, hogy sikerül-e beverekednie magát az Oilersnek a playoff-ba, amit 2006 óta nem tudtak elérni. Eakinsnek legelőször ehhez a hét játékoshoz kell megtalálnia az utat, megértetni velük a taktikát, hogy aztán ők mutassanak példát a többieknek. Nagy segítsége lehet ebben néhány frissen igazolt rutinosabb játékos. Andrew Ference a Bostontól érkezik, David Perron feladata a góllövés lesz, míg a holtszezon egyik legalulértékeltebb igazolásának számító Boyd Gordon, az első két sor valamelyikének centereként fontos bulikat hozhat el.

Nagy kérdés, hogy az NHL-ben újoncnak számító Eakins alkalmas-e a feladatra, hogy rájátszásba vezesse az Oilerst. A 46 éves amerikai szakember hátvédként 120 meccs erejéig eljutott az NHL-ig is, de főként az AHL-ben voltak sikerei. Az edzői szakmát Torontóban tanulta, ahol két évig volt a Maple Leafs másodedzője, majd az utóbbi négy évben az AHL-es Marlies vezetőedzőjeként dolgozott. Igen tehetségesnek tartják, sok gm szerette volna leszerződtetni nyáron, de tény, hogy vezetőedzőként még egyetlen NHL-szezon sincs a háta mögött.

Első nyilatkozatai arra engednek következtetni, hogy nem küzd önbizalomhiánnyal és tisztában van azzal, hogy magasan vannak az elvárások, a szurkolóknak elegük van a fiatal, de szerethető csapat státuszából: “Nem építkezünk, nem vagyunk fiatal csapat ? nyilatkozta az nhl.com-nak. ? Arra készülünk, hogy minden este nyerjünk, ez az, amire törekedni fogunk a szezonban. Nem léphetünk előre, ha csak azt nézzük, mi történt a múltban, tavaly vagy tavalyelőtt vagy azelőtt. Tiszta lappal indulunk, van egy csomó új edző, új játékos és ami a legfontosabb: újak az elvárások is.”

NUgent Edmonton

A fiatalságról és a tehetségről is megvan az elképzelése: “Pusztán a tehetség nem elég. Azt akarom, hogy a játékosaim olyan fizikai állapotban legyenek, hogy ha azt kérem tőlük, hogy 26 percet játsszanak egy meccsen, akkor azt magas szinten is meg tudják valósítani. Ebben hajthatatlan vagyok. Ez biztosan nagy kihívás lesz némelyikük számára, de ez nem lehet vitaalap.” Az első lépéseket a hírek szerint már meg is tette az új irányba Eakins. Először is évek óta először van igazi enforcer a csapatban. A legfrissebb igazolás ugyanis nem más, mint Steve MacIntyre, akinek adatlapja mindent elárul nem mindennapi képességeiről. A 196 centis és 113 kilós csatár tavaly egy meccset játszott az NHL-ben, pontot természetesen nem szerzett, viszont kapott 12 percnyi büntetést. Az elmúlt 5 évben 184 meccsen lépett pályára az NHL-ben és az AHL-ben, ezeken 7 pontot termelt, valamint összeszedett 413 percnyi büntetést. Nyilván azért csak ennyit, mert eleve erősen limitált azon játékosok száma, akik leállnak egy ekkora emberrel bunyózni. Ha a keret magja ennyire fiatal, jól jöhet egy tyúkanyó.

De Eakins kicsit átalakította az öltözőt is, amely eddig inkább hasonlított a legnagyobb saját nevelés, az Edmontonban 12 szezont lehúzó Mark Messier kegyhelyére, mint egy NHL-es csapat öltözőjére. “Fontos, hogy a játékosok tudják, ez az ő öltözőjük és nem Mark Messier-é. Ez nem a tiszteletlenség jele és ezt biztos, hogy ő is megérti. Majd valahol lesz egy kép róla is.”

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum