Megkérdezte, hol szeretnék játszani

 

Vas Márton hétfő óta Frankfurtban készül a szezonra, szombat óta már jégen is. A szurkolók által a világbajnokság legjobb magyar mezőnyjátékosának választott 33 éves center-hátvédet miértekről, múltról és jövőről faggattuk.

Felemás szezont hagytak maguk mögött a Fehérvár-játékosok. Karácsonyig korábban nem látott jó szériáik voltak, majd jött a teljes összeomlás, a szezon végén pedig ismét kimagasló teljesítmények a válogatottban. Foglalkoztatja még, hogy mi miért történt a 2012/13-as évadban?

hun_vas_martonTermészetesen folyamatosan gondolkodunk azon, hogy hónapokon át miért nem ment a játék. Néha elindult a szekér, de aztán rövidebb-hosszabb jó szakaszok után mindig visszaestünk. Az edzőváltással megváltozott valami, jó irányba fordultak a dolgok, de ez a hangulat aztán átfordult, és onnan már nem is sikerült igazán visszajönni. Aztán a szezon végén a válogatott szövetségi kapitánya és edzői meghajtották a társaságot, jó munkát végeztünk, új impulzusok értek minket, és ennek lett eredménye a jó budapesti vb-szereplés. Ebből a szezonból is sokat lehet tanulni, mindig emlékezni kell azokra a dolgokra, amelyek nem úgy működtek, ahogy kellett volna. Egy rutinos játékosnak ezeket a tapasztalatokat is a maga javára kell tudnia fordítani.

Vas Marton HUN 2

Fotó: Mudra László (MJSZ)

Miért jött el a Volántól és miért éppen a frankfurtiak ajánlatát fogadta el?

Lejárt a szerződésem, Rich Chernomaz szakmai munkája pedig nagyon tetszett, nagy részben ez döntötte el a kérdést. Örülök, hogy ilyen szakemberrel dolgozhatok tovább. Komoly edzőt és játékosokat hozott a nyáron, bízom benne, hogy Tim Kehlerrel együtt komoly csapatot építenek Frankfurtban. Nagyra törő terveink vannak, szeretnénk egyből feljutni a DEL 2-be. Ehhez megfelelőnek tűnik a játékosállomány, nemrég például egy olyan játékos érkezett hozzánk, akinek 400 DEL-meccse van. Ezek az igazolások is mutatják, hogy nem az Oberligában maradás a terv.

Amikor aláírt, mire számított, melyik ligában játszik majd?

Akkor még semmit sem tudtunk arról, hol indul a csapat. Amikor a jövőmről döntöttem, az volt a legvalószínűbb, hogy a német harmadosztályban játszom. Egyáltalán nem bánom, hogy egy évig itt hokizok. Nem éltem bele magam a DEL 2-be, Rich nem is ámított azzal, hogy biztosan ott fogunk játszani, végig abból indultunk ki, hogy az Oberliga a biztos. Azon dolgozom, hogy legyen egy jó bemutatkozó évem Németországban. Chernomaz ismeri ezt a ligát is, azt mondta, hogy színvonalban természetesen lesz visszalépés az EBEL-hez képest, mert ez a bajnokság gyengébb. Ugyanakkor abban biztos vagyok, hogy az edzésmunkánk nem lesz gyengébb, mint amilyenekben az utóbbi években részem volt, tehát a válogatottságra ugyanúgy felkészítenek majd a németországi tréningek. Augusztus 17-én kezdtük a jeges edzéseket, egész a kiutazásomig egyénileg készültem odahaza. Jégre nem mentem, mert Székesfehérváron leadtam a szerelést. Még két hétig egyedül leszek Frankfurtban, augusztus végén utazik utánam a családom.

Három idős játékos visszavonult a válogatottságtól a vb után. Az ő kiesésük szükségszerűen visszaesést okoz?

Ez a fiatalokon múlik. Az a kérdés, hogyan állnak a munkához, mennyit tesznek azért, hogy felnőjenek a feladathoz. Vannak ügyes hátvédeink, akik tehetségük, jelenlegi tudásuk alapján is megfelelőek lehetnek a feladatra, hogy helyettesítsék a kieső idősebb játékosokat. Ezek alapján azt mondom, hogy a három oszlopunk elvesztése után játékszínvonalban nem feltétlen kéne visszaesnie a válogatottnak. Az viszont biztos, hogy Horváth András, Sille Tamás és Szélig Viktor hiányában a csapategység és a belső szerkezet megváltozik, az irányítószerep másokhoz kerül a nemzeti csapatban. Hogy ez a változás miként megy végbe, az is fontos lesz az eredményesség szempontjából, mert ők mindhárman nagyon fontos szerepet töltöttek be a csapaton belül.

Vas Marton HUN

Mire számít a 2014-es szöuli világbajnokságon?

Vannak biztató jelek, optimista vagyok. Hosszú folyamat elején tartunk, néhány éve apránként fejlődünk, azt látom, elöl és hátul is. De az ellenfelek is mind-mind egyre jobbak lesznek. Jelenleg van egy jó edzőnk, aki iránt teljes a csapat bizalma. Rich egy hároméves terv alapján dolgozik, ebben én maximálisan bízom, és akivel beszéltem, ők is így vannak vele. Ha meg tudjuk valósítani az elképzeléseit, akkor a három év alatt feljebb tudunk zárkózni az élmezőnyhöz, vagyis az A csoport alsó feléhez. Egyértelmű azonban, hogy minél több játékost kell felnevelni a megfelelő színvonalhoz. Ebben még el vagyunk maradva azokhoz képest, akiket utol akarunk érni. Már javult a helyzet, de még mindig kicsi a merítés, alacsony a magyar profi jégkorongozók száma, nem igazán kiélezett a verseny a válogatottba kerülésért.

Az utóbbi években már el is felejtettük, hogy Vas Márton valaha hátvéd volt, a vb-n mégis kimagaslóan teljesített ezen a poszton. Szíve szerint center vagy hátvéd lenne a jövőben?

Őszintén mondom, hogy teljesen mindegy, hol játszom, elöl vagy hátul. A világbajnoki felkészülés alatt Rich Chernomaz megkérdezte, hol szeretnék játszani, mivel tudta, hogy évek óta center vagyok, miközben inkább bekként volt szüksége rám. Neki is ezt mondtam. Csak annyit kértem, hogy ha lehet, a mérkőzések előtti utolsó 3-5 edzésen azon a poszton gyakorolhassak, ahol számításba vesz.

A Löwen Frankfurtban milyen poszton játszik majd?

Amikor megállapodtunk a frankfurti szerződésről, azt mondta, hogy hátvédként visz oda. Az azóta adott nyilatkozatai alapján úgy érzem, mindig ott játszom majd, ahol pillanatnyilag fontosabb lesz a csapat számára. Már csak ezért is izgalmas feladat vár rám.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum