A taktikánk védekezés része kitűnően működött

 

Állandó vb-elemzőnket, Marton Tibort munkája az utolsó két mérkőzés idejére Finnországba szólította, de hazatérve a felvételek alapján utólagosan elkészítette az Olaszországgal játszott meccshez tartozó kis dolgozatát.

Először is elnézést kérek, hogy nem tudtam egyből a mérkőzés után jelentkezni, de Helsinkiben és Espooban voltam a MAC kölyökcsapatával, és bár arra készültünk, hogy ott is követjük az eseményeket, a streamek nem igazán működtek. Ezért hétfőn, már idehaza néztem meg a meccseket felvételről.

Olaszország ellen az alaptaktikánkon változtattunk, középre hátvéd helyett csatár került, és a hátvéd a gyenge oldalra ment.

Pénteken két taktikailag igen fegyelmezett csapat találkozott, edzői szemmel öröm volt nézni ezt a mérkőzést. Mindkét csapat játékán a kanadai iskola markáns nyomait lehetett felfedezni. Bár azzal is tisztában vagyok, nem ez a stílus mindenki szíve csücske, de be kell vallanom, az enyém ez. A két csapat játéka a kőkemény védekezésen és a hibalehetőségek minimalizálásán alapult. Már többször hivatkoztam arra, hogy egy csapat, amelyik hosszú távon sikeres akar lenni, nem veszíthet korongot a védekezőharmadban, meg kell nyernie az 1-1 elleni küzdelmeket, és mindenáron ki kell juttatnia a korongot a védekezőharmadból. Sajnos az első kapott gólunknál beszorultunk a védőharmadba, ugyan volt 2-3 lehetőségünk, hogy kijuttassuk a korongot, de ezt nem tettük meg. Közvetlen a gól előtt a sarokból gyengén próbáltuk meg kitenni a korongot, Borgatello így szerezte meg és tette Rocco elé. Rocco lövésével kapcsolatban ismét egy általam leírt és fontosnak tartott tézis nyert visszaigazolást. Mégpedig az, hogy minél több korongot lőjünk kapura. Abban a cserében mikor a gólt kaptuk, volt 2 veszélyes lövés is a kapunkra, ez biztos, hogy terhelte a kapusunkat, zavart okozott a védelmünkben. A gólt megelőzően Rocco nem túl ideális szögből lőtt kapura, fokozva a  kapunkra a nyomást, de ha kipattanó lett volna, akkor arra Felicetti is jól érkezett.

Az egyenlítőgólunkat Mihály Árpád abból az emberelőnyös felállásból szerezte amiről már szintén beszéltünk, csak most nem a kapu előtti játékos, játékosok lettek megjátszva. A kapu előtti játékosok lehúzták a védelmet a kapu elé, és Hári a fent álló Mihályt játszotta meg.

A második gólt emberhátrányban kaptuk, egy sarokban történő fogatás után 3 olasz játékosra maradt 2 védő, és az üresen álló Iannone egy passz után kapásból kilőtte a bal sarkot.

Sajnos az első emberelőnyünk után már alig-alig volt tiszta emberelőnyös szituációnk, amikor 5-4-ben támadhattunk volna, pedig az előnyt jól játszottuk. Az ilyen szoros mérkőzéseken pedig döntő az előnyök kihasználása, de sajnos előnyt már nem nagyon kaptunk.

Véleményem szerint a taktikánk védekezés része kitűnően működött a világbajnokságon, mert Kazahsztán és Olaszország 120 perc alatt 3 gólt tudott lőni nekünk, és ebből kettő emberhátrányban esett, szerintem ez nagy fegyvertény. Az emberelőnyt ugyancsak jól játszottuk. 2 góllal esetleg lehet mérkőzést nyerni, de eggyel nagyon nehéz.

Remélem, jövőre is marad Rich Chernomaz a szövetségi kapitány, és sikerül a támadójátékunkon is csiszolni.

A vb-n volt két jó kapusunk, és ami fontos, négy igazán jó sorunk, mert minden sorunkban benne volt a gólszerzés lehetősége. Szerintem jó úton halad a fiatalítás, de van még merítési lehetőség. Jó volt látni, hogy nagyon-nagyon közel vagyunk az A csoportba feljutott két csapathoz.

Az olaszok játékában nagy titok nem volt, sokat korcsolyáztak és semmit nem rizikóztak, nem adtak fel semmit a védekezésben egy esetleges jobb helyzetért, csak biztosan és full egyszerűen játszottak. Minden támadásukat lövéssel fejezték be, nem tudtuk őket lekontrázni. Nagyjából ugyanannyi kapura lövésünk volt, de náluk több volt a csak úgy ellőtt korong.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket, bízom abban, hogy sikerült valamennyit hozzátennem a világbajnokság okozta amúgy sem kevés élményhez.

A sorozat korábbi részei:

Szakmázás a Jégkorongblogon

A hoki akkor jó, ha fáj

Nem dolgozott bennünk a gyilkos ösztön

A góllövés nem adottság, szokás kérdése

A sikerünk kulcsa a védekező harmadban volt

Cimkék: , , ,

Összes (14)

Utolsó hozzászólások

 1.   #9
  cimbitom,   

  És a VB összképe kb 90 %-ban igazolta Chernomaz válogatási rendszerét:
  - a leginkább féltett kapus kérdés egyértelműen őt igazolta. Kevesen mertek volna ennek a párosnak bizalmat adni, de ő látta az edzéseken, hogy ki milyen formában van...fejben is.
  - a sokat vitatott negyedik csatársor összetétele is értelmet nyert, mert bár a Dab-ból is lehet meg tudták volna oldani ezeket feladatokat páran, de sokat voltak jégen, gólt talán nem is kaptak. A negyedik soros feladataikat maximális megcsinálták.
  - védelemben ( utolsó 3 meccsen 3 kapott gól) az öregek jók voltak, Sille igazolta, hogy ott a helye. Tokaji élete formájában volt,de Balu és Szélig is megmutatta, hogy még tényleg nem tudták kiszorítani őket. Pozsgai, Szirányi nagyon rendben voltak, abszolút jó döntés volt őket választani pl az Orbán- Hetényi-Láda trió helyett. Gőz - Kiss D párosnál valószínű az utóbbi is minimum tudta volna ezt a teljesítményt.
  - Kovács Csabi antifanok is láthatták, hogy Süti címeres mezben mindig nagyon jó. Magosi, Benk páros pedig az egyik legjobb védekező csatárok. És végre Ladányit nem játszatták hátrányban, amit minden előző kapitány erőltetett, már akkor mondtam, hogy ilyenkor Godónak pihenni kell, hogy aztán 5 v 5-ben vagy előnyben mehessenek a gyilkos passzai (bár most kevés volt belőle). Árpit is sokan kívül szerették volna, de láthattuk, hogy szar idény ide vagy oda, ha rajta van a magyar címer, akkor meghal a pályán.
  Tanulság: az edzői stáb valószínüleg jobban látja, hogy 1-2 héttel a VB előtt ki lesz majd csúcsformában, ilyenkor már nem számít, hogy az idény nagy részében, pl akár ősszel, ki hányasával szerezte a pontokat.
  Zárógondolat: Dejó, hogy évente van világbajnkokság!! :)

 2. facsipesz
    #10
  facsipesz,   

  @Rock me Amadeus: "Rajnát és Sikit megcserélném."

  Én láttam már Mikit mezőnyben, ügyes keze van, Sikiről nem tudom, mire képes, de sokat takarhat a kapuból.

 3. celebesz
    #11
  celebesz,   

  Egyszer csak elmúlik ez a kanadai + védekezzünk kőkeményen stílus is, csak győzzem kivárni... Fociban is hosszú volt, de már a spanyolok, németek is négyesével-hatosával lődözik a gólokat, szóval talán a hokiban is van remény.

 4. Von Siebenbuergen
    #12
  Von Siebenbuergen,   

  Ahogy a válogatási elvek miatt a VB előtt is teljesen jogos volt az "és ugyan ki a f@szom fog gólt lőni" kérdés, nagyjából most is az.

 5. Kiprix
    #13
  Kiprix,   

  @Von Siebenbuergen: Az is nagyjából világos, hogy amíg a mostani jelöltek (Hári, Mihály, Sofi, Galanisz, stb)nem tud olyan szintet hozni, mint anno Csicsó, Palkó, LAdányi, PEterdi (értsd: bárkinek, bármikor gólt lőni), addig ez a kanadai védekezős stílus működhet.

  Lehet fikázni, de ha belemegyünk egy gólpárbajba, a kazahok is agyonvernek minket.
  Jó volt ez így, ahogy volt. És az évekkel a felsoroltak is meg fogjék találni a góllövő botot, akkor lehetünk még versenyképesebbek.

 6.   #14
  szanisz,   

  @Kiprix: "Az is nagyjából világos, hogy amíg a mostani jelöltek (Hári, Mihály, Sofi, Galanisz, stb)nem tud olyan szintet hozni, mint anno Csicsó, Palkó, LAdányi, PEterdi (értsd: bárkinek, bármikor gólt lőni),"

  Az üzeneteddel egyetértek, de azért Palkóék sem kazahoknak, olaszoknak lőtték a gólokat. rengetegszer C-csoportban, vagy a régi, gyenge divizió 1ben kellett vitézkedniük. Azokat Háriék is megsoroznák. Az Ocskay Palkó páros örökké emlékezetes marad, de azért almát az almával...

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk