A sikerünk kulcsa a védekező harmadban volt

   

A szerdai mérkőzés előtt többekkel beszélgettem, és mindenkinek azt mondtam, hogy nyerni fogunk. Többnyire megmosolyogtak. Marton Tibor szentimentális elemzése.

Imre Lajos, a válogatott csapatvezetője csak annyit válaszolt erre, hogy ő ezt nem tudja, csak reméli, de azt tudja, hogy nagyon menni fogunk és jól fogunk játszani, ez biztos. A véleményem arra a tapasztalatra alapoztam, amit ettől a sporttól, a magyar jégkorongtól kaptam. Ez a tapasztalat pedig a következő: a jégkorongozók olyan sportolók, akik ha éri őket valami negatív dolog, amilyen mondjuk a Dél-Korea elleni mérkőzés kudarca, akkor utána olyan irtózatos pozitív energia szabadul fel, ami útjában 3144 KHL mérkőzés rutinja sem lesz elég. Ráadásul a csapat folyamatosan pozitív energiát meríthet a közönségtől. Az, ami a keddi edzésen történt, ahogy a szurkolók az edzésen biztatták a csapatot, az azt hiszem, mindenki szívét megmelengeti. Teljesen beleborzongtam, ahogy a mérkőzés előtt végignéztem a videót az edzésen történtekről.

Azzal kell kezdeni az elemzést, ami az előző írásomból kimaradt, mégpedig hogy lőjünk minél többet kapura. Nem csak tökéletes helyzetekből, hanem lőjünk amikor csak lehet, mert ha kapura lövünk, csupa jó dolog fog velünk történni.

Én azt vallom, hogy egy mérkőzés kulcsa a tökéletes játék a védekező harmadban. Ha egy csapat nem veszít korongot a védekező harmadban és 3 gólnál kevesebbet kap, akkor a statisztikák szerint nagyon nagy százalékban győz. Kazahsztán ellen  ilyenek voltunk. Nagyon jól kezdtük a mérkőzést. A koreaiak elleni mérkőzés után azt írtam, hogy fontos, hogy kezdjük magas szinten a mérkőzést, és akármi történik, tartsuk ezt a szintet, vagy ha lehet, emeljük. Mind taktikailag, mind korcsolyázómennyiségben jól kezdtünk. Dinamikusan, sokat korcsolyázva tudtunk létszámfölényes helyzeteket kialakítani. A mérkőzés első harmadában látszott, hogy a kazah válogatott nem erre számított.

Az első gólunkra is az igaz, amit már leírtam: lövés, lövés, lövés. Fel kell vállalni a lövés felelősségét. Mihály Árpád felvállalta, és vezetést is szereztünk.

Az egyenlítő gólt sajnos az itt a vb-n megszokott koreográfia szerint kaptuk. A kapunk előtt egy üres játékos lőhette be a saját kipattanóját. Ez a gól kiállításból született, ez a kiállítás talán elkerülhető lett volna, nem volt veszélyes szituáció. Egy játékosnak mindig mérlegelnie kell, mit, miért. Mit áldozok be egy passzért, cselért, kilépésért, ütközésért, mi az, amit nyerhetek ha?, és mi az, amit kockáztatok. Hozzáteszem, ha egy csapat emberhátrányba kerül, nem kell feltétlen gólt kapnia. Mint ahogy azt a mérkőzés hajrájában bizonyítottuk is.

Fotó: Mudra László (MJSZ)

Tokaji Viktor gólja is igazol 2 szabályt. Az első, hogy a védő minél gyorsabban juttassa a kapura a korongot, a második pedig, hogy folyamatosan csináljunk forgalmat a kapu előtt. Mikor Tokaji ellőtte a korongot, két játékosunk is volt a kapu előtt. Ha kipattant volna, akkor is jó esélyünk van a gólszerzésre.

De mint írtam, a mai sikerünk kulcsa a védekező harmadban volt. És ebben ezen a meccsen hatalmas segítséget jelentett a csatárok védekező játéka. Csatáraink elzárták a védők lövéseinek lehetőségét, kritikus szituációkban nyerték meg a párharcokat a kék vonal közelében. Minden egyes emberhátrányban testtel blokkolták a korongot. A mérkőzés folyamán sokat gondolkoztam, hogy ki az, aki nálam a mérkőzés legjobbja. Szuper Levente sok bravúrt mutatott be, Kovács Csaba ismét nagyszerűen játszott, Mihály és Tokaji fontos gólt lőtt. A harmadik csatársor, Magosi és a két Nagy nagyszerűen védekezett és a támadásban is veszélyesek voltak. Nálam ebben a sorban szerepelt a mérkőzés legjobbja, Magosi Bálint. Az utolsó emberhátrányban kritikus helyzetben kétszer is a testével blokkolta a korongot, ez egyfelől könnyen lehet, hogy góltól mentett meg minket, másfelől óriási erőt adott a csapattársaknak, még jobban fanatizálta őket, és nem utolsósorban az ellenfelet elbizonytalanította. Számomra ez volt idáig a világbajnokság 2 legszebb momentuma. Emlékeztet Gordon megmozdulásaira.

A sorozat korábbi részei:

Szakmázás a Jégkorongblogon

A hoki akkor jó, ha fáj

Nem dolgozott bennünk a gyilkos ösztön

A góllövés nem adottság, szokás kérdése

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum