A csíkszeredai párharcnak nincs esélyese

   

Szombaton kezdődnek a MOL Liga elődöntői, az egyik ágon két határontúli csapat, a HSC Csíkszereda és az Érsekújvárt küzd egymással. Bár a rájátszás mindig más, azért érdemes feleleveníteni, hogy mire ment egymással szemben a két csapat az alapszakasz során. Nos a nyolcmeccses összesítésből az Érsekújvár jött ki jobban, 5-3 arányban nyerték a meccseket a felvidékiek. Ha csak a csíkszeredai mérkőzésekre koncentrálunk, akkor 2-2 a végeredmény, egyetlen alkalom kivételével mindig nagyon szoros eredmény született: először 3-2-re nyertek a vendégek, másodjára 2-1-re a HSC, negyedik alkalommal 4-2-re ismét az Érsekújvár. Az egyetlen fölényesebb sikert november végén aratta a HSC, amikor 5-1-re nyert. Érdemes felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy a négy csíki találkozásból háromszor 0-0-ra hozta az utolsó harmadot az Érsekújvár. Kulcsfontosságú lehet tehát, hogy melyik csapat vezet a záró játékrész előtt.

A győzelmek számában ugyan az Érsekújvár áll jobban, de a gólarány nagyon kiegyenlített, a nyolc meccsen összesítésben 23-19 a szlovákiai csapat javára. Ha újra csak a csíkszeredai meccseket vizsgáljuk, akkor hasonló a helyzet, 11-9, de a HSC javára. Ezeken a mérkőzéseken feltűnő, hogy a HSC részéről főként az első két sor jeleskedik a pontgyártásban. A mini kanadai táblázatot a Novak–Hurtaj páros vezeti 4-4 ponttal, őket szorosan követi Molnár Zsolt, Moldován és Szőcs, 3-3 ponttal. Gólszerzőket ugyanakkor viszonylag magas számban találunk, ugyanakkor meglepő, hogy egyedül Novak lőtt egynél több gólt (kettőt). A helyzetet árnyalja, hogy a HSC szezon közben és végén erősített, valamint vezetőedzőt is cserélt.

Fadrny érkezett a második sorba, Kmit Becze és Tranca mellé a harmadikba, míg Szőcs a negyedik sor vezére lett. Mindezek eredményeként a sorok közötti erőviszonyok is jóval kiegyenlítettebbé váltak, ami jót tett a csapat teljesítményének. Külön ki kell emelni a már említett harmadik sort, amely az alapszakasz második felében komoly gólveszélyt jelentett az ellenfelek kapujára. Jól példázza ezt a két csapat legutóbbi, érsekújvári mérkőzése, amikor meglepően simán, 3-0-ra nyert a HSC úgy, hogy Kmiték sora két gólt is szerzett.

Ha a HSC esetében nehéz messzemenő következtetéseket levonni, akkor az Érsekújvárnál ez egyenesen lehetetlen. Fiatal keretükkel is kiválóan kezdték a szezont Robert Spisak tanítványai, de egy idő után elfogyott a lendület, kezdett leülni a csapat. A menedzsment ezért előbb egy orosz, majd január elején két lett játékost, Mihajlovot, Mamonovst és Tjoluskinst szerződtette, majd egy hétre rá igazolták a svéd bajnok, szlovák válogatott kapust, Karol Krizant és a szintén válogatott védő Gábrist. Január végén felmerült négy újabb extraligás játékos szerződtetése, és jelenleg is tárgyalnak arról, hogyan tudnak megegyezni a HK Nitrával a MOL Ligába közösen nevezett játékoskeret megosztásáról.

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

 

Mint legutóbb megírtuk, ebből jól és rosszul is kijöhet az Érsekújvár, hiszen a Nitra jelenleg második a szlovák Extraligában, tehát neki is a legjobb játékosokra van szüksége. Sucharda Ferenc HC Nové Zámky-elnök ezzel kapcsolatban péntek este blogunkat arról tájékoztatta, hogy az eddigi kerettel utaztak Erdélybe, újabb nyitrai játékosok nem csatlakoztak hozzájuk, mivel rájuk otthon is fontos feladatok várnak, a hétvégén meg kell őrizni az alapszakasz 2. helyét. Elképzelhető azonban, hogy jövő hét közepén Érsekújváron néhányan pályára lépnek közülük. A játékosmozgások miatt tehát nem egyszerű használható következtetéseket levonni, a jegyzőkönyvekből az látszik, hogy Ondrej Stefanka kimondottan HSC-specialistának számít, hiszen a négy szeredai mérkőzés alatt három pontot is szerzett.

Előzetes jóslásokba nem bocsátkozunk, a HSC mellett szól, hogy megelőzte az Érsekújvárt az alapszakaszban, hogy a legutóbbi meccsen 3-0-ra nyerni tudott még Érsekújváron is, és hogy hazai pályán játszik. Az Érsekújvár viszont egymás elleni eredményekben jobb. A két csapatban némileg hasonló stílusban jégkorongozik, hiszen a HSC-nél is csehszlovákok a meghatározó játékosok. Szombaton este hatkor a védekezőspecialisták erőpróbájának első felvonása következik.

Gál Sándor (HSC Csíkszereda): Nagyon kemény elődöntő vár ránk, bátran ki merem jelenteni, hogy nincs esélyese ennek a párharcnak. Ellenfelünkből felkészültünk, bár én magam még nem meccseltem ellenük, de ismerjük az Érsekújvár előnyeit. Szlovák stílusú hokit játszanak, ennek megfelelően kiválóan korcsolyáznak és nagyon technikásak. Erős keretük van, amelyet két lett játékossal is megerősítettek. De különösen hazai környezetben csakis a győzelem lehet a cél. Szerencsére újabb sérültjeink nincsenek, teljes kerettel készülünk szombatra.

Robert Spisak (Érsekújvár): A playoff meccsek már másról szólnak, mint az alapszakasz. Itt már bármi megtörténhet, és mi megteszünk mindent azért, hogy elvegyük a Csíkszereda pályaelőnyét. Nagyon fontos lesz, hogyan tartják be a taktikai utasításaimat a játékosok. A szombati meccsen számítani tudok az összes játékosomra, mivel nincsenek sérültjeink.

HSC Csíkszereda–HC Nové Zámky 5-3

   

Megmutatták a csíki fiatalok, hogy lehet számítani rájuk, ők nyerték meg a MOL Liga első elődöntőjét a HSC-nek az Érsekújvár ellen. Becze három gólban volt benne, Tranca két gólt lőtt. Nagyon jól kezdődött a mérkőzés a vendégek számára, hiszen nem egészen másfél perccel a kezdés után már náluk volt a vezetés, Barcak szerzett gólt. A hazaiak próbálkozásait Krizan hatástalanította, pedig gólszerzési alkalom akadt bőven, összesen 15 lövéssel kínálták meg a szlovák kapust. A szünet után még gyorsabban érezett a következő érsekújvári gól, mint az első harmadban. Mihajlov mindössze 35 másodperc alatt növelte a vendégek előnyét, ezúttal Moldován kiállítása miatt emberelőnyben. A 34. percben Tranca szépített, de egy percen belül érkezett a felvidékiek válasza, Mamonovs révén. Még a szünet előtt Molnár Zsombor hozta ismét közelebb a hazaiakat, A fiatal játékos Baron 2+2 perces kiállítását használta ki. A harmadik harmad elején Becze egyenlített, három perccel később pedig ő adott gólpasszt Trancának, csíkszeredai emberhátrányban. Ez a találat döntőnek bizonyult, először vezetett a HSC, és mint később kiderült, ez volt a győztes gól is. A vendégek ugyanis hiába próbálkoztak, nem tudtak Kozuch kapujába találni. A végén Krizant is lehozták az egyenlítés érdekében, de a próbálkozás a visszájára fordult, Novak talált az üresen maradt kapuba, beállítva ezzel a végeredményt.

archív fotó: HSC Csíkszereda

Gál Sándor, HSC Csíkszereda: „A csapat ismét igazolta, hogy van tartása. A mérkőzés első felében nem nekünk állt a zászló, de hittünk benne, hogy meg tudjuk fordítani. A játék alapján pedig egyáltalán nem voltunk olyan hátrányban, mint amit az eredményjelző mutatott. Nagyot harcoltunk. Kicsit későre érkeztek a gólok. Ez a győztes mérkőzés plusz motivációt ad a holnapi mérkőzésre.”

Robert Spisak, Érsekújvár: „Jó mérkőzés volt, amelyet sajnos az utolsó harmadban elveszítettünk. A végén igyekeztünk visszajönni a mérkőzésbe, több lehetőségünk is volt. A kapuslehozatal sajnos nem jött össze. Megyünk tovább. Vasárnap pedig remélem, hogy sikerül győznünk.”

 

Erste Liga, Vákár Lajos Műjégpálya, 1800 néző. Játékvezetők: Lascar, Toparceanu, Butucel, Redai.
Kozuch: 88,9% (Ruczuj)
K
Krizan: 90,5% (Zima)
Adorján, Góga, Novák, Hurtaj, Mihály
1
Hrudík, Tjoluskins, Mihajlov, Stefanka M., Mamonovs
Kósa, Papp, Molnár Zsolt, Moldován, Fadrny
2
Gabris, Ruzicka, Dobry, Uhnák
Nagy, Flinta, Kmit, Becze, Tranca
3
Král, Baron, Barcak, Stefanka O., Tarnóczy
Péter, Bors, Molnár Zsombor, Szőcs, Bíró T.
4
Németh, Lehocky, Spisák, Púchovsky, Klobucnik
Gál Sándor, Hozó Levente
E
Robert Spisak, Miroslav Stefanka
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 01:25 NZÁ Barcak
0-2 20:35 NZÁ PP Mihajlov Hrudík Mamonovs
1-2 33:45 SCC Tranca Becze Kmit
1-3 34:30 NZÁ Mamonovs Stefanka M. Tjoluskins
2-3 36:38 SCC PP Molnár Zsombor Adorján
3-3 42:00 SCC Becze Fadrny
4-3 45:05 SCC SH Tranca Becze
5-3 58:45 SCC EN Novák Adorján
42 Kapura lövések száma 27
18 Kiállításpercek 22
Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum