A magyar játékosok természete hasonlít a csehekéhez

   

Két hónapja dolgozik a Sapa Fehérvár AV19 vezetőedzőjeként Jan Neliba. A magyar EBEL-csapat fantasztikusan teljesít az 59 éves cseh szakemberrel, a pontok 68,4%-át megszerzi. Kiváló külső segítséget igénybe véve anyanyelvén készítettünk alapos interjút a játékosként vb-bronzéremig és csehszlovák bajnoki címig, míg edzőként szlovák bajnoki győzelemig jutó trénerrel.

– Milyen benyomásokat szerzett eddig a csapatról?

– Kellemes meglepetés volt számomra a csapat teljesítménye, nagyon jó érzés ebben a székesfehérvári hokiközegben dolgozni. Csak pozitívat tudok mondani, nagyon jól érzem itt magam.

– Mikortól lehet felfedezni a keze nyomát a játékon, és mikortól mondja, hogy ez az ő csapata?

– Néhány dolgot már ilyen rövid idő alatt is sikerült átplántálnom a csapatba és a játékosokba. Jobban küzdünk egymásért, határozottabbak vagyunk a pályán és a kapuk előtt egyaránt. Természetesen még bőven van min javítanunk, de ez egy folyamatos fejlesztési munka. Érdekes módon azt tapasztalom, hogy a magyar játékosok természete hasonlít a csehekéhez. Ez segít a könnyebb megértésben. Sokat dolgozunk azon, hogy még jobbak legyünk, de azt máris el kell mondanom, hogy a magyar játékosok jobban teljesítenek támadásban, mint védekezésben.

– Az eredmények már számon kérhetők Jan Nelibán?

– Természetesen az első mérkőzéstől számon kérhető vagyok. Ez az én csapatom, ami vele történik, az velem is, a győzelem és a vereség is a felelősségem. Amikor idejöttem, érezhető volt, hogy a csapatnak új impulzusokra van szüksége. Az eredmények egyelőre jönnek, ez a csapat és az edzők munkáját igazolja vissza, nincs miért szégyenkeznünk.

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

 

– A cseh játékrendszerből mennyit és mit hozott át a Fehérvárhoz? Várhatók még további változások a szisztémában?

– Mint minden edző, én is a saját elképzeléseimet hoztam az új csapatomhoz is. Néhány dologban ezért azonnal változtatni kellett, de vannak olyanok, amelyeket szép lassan vezetünk be, mert szezon közben mértékkel szabad csak belenyúlnunk bizonyos tényezőkbe. El kell mondjam, ezek a srácok kiválóan tudnak jégkorongozni és nagyon szeretik a játékot. Az odaadásuk megfelelő, ezen nagyon sok múlik. Túl sok gólt kaptunk az elején, ezért nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy ezt a számot lejjebb szorítsuk, elöl pedig több lövést kértem a játékosoktól.

– Milyen állapotban van a játékoskeret kondíció, fizikai és mentális felkészültség szempontjából?

– Gyakorlatilag folyamatosan meccseket játszik a csapat, egy szünetünk volt, de a keret nagy része akkor a válogatotthoz ment. A kondícionális felkészültség változtatására így nem volt időnk. Azt mondanám, hogy a csapat megfelelő fizikai állapotban van, de szeretném tovább javítani, mert ez fontos versenyelőnyt eredményezne számunkra. Ezt most mikrociklusokban tudjuk megoldani, keddenként és szerdánként plusz edzést iktattunk a programba, ekkor próbáljuk behozni azt a lemaradást, ami abból fakad, hogy mi nem tudunk szezon közben alapozni. Ez amolyan karbantartás, de fontos része a felkészülésünknek.

Mentálisan nehezebben megítélhető a helyzet. Ha nyerő szériában van egy csapat, akkor mindenki boldog, nem látszanak annyira a gondok. Vereségeket követően jobban kirajzolódnak a problémák, és a fáradtság is erősebben érezteti hatását. Ebből a szempontból tehát nem mondhatom, hogy alaposan ismerném jelenlegi csapatomat, mert nem voltunk még krízishelyzetben közösen.

Játékosaim profik, ennek megfelelően bánok velük. Ki kell hoznom belőlük a maximumot, ez a közös feladatunk.

– A nagy és látványos egyéni hibák kiküszöbölésére van megoldási ötlete?

– Mivel a jégkorongsport sokat fejlődött és folyamatosan gyorsul a játék, bizony egyre inkább benne van a hiba és a tévedés lehetősége a játékosok teljesítményében, és egy hiba egyre inkább látványosan hátrányosan érinti a csapatot. Bizonyos hibák jellemzőek ránk, jobban kijönnek nálunk, ehhez a helyzethez alkalmazkodva alakítjuk a taktikát. Általában megpróbáljuk egyszerűsíteni a játékunkat. Erősebb csapatok ellen pedig nagy hangsúlyt fektetünk a koncentrációra, a fegyelemre és a védekezésre. Megfigyelhető, hogy sokszor más és más sorokat küldünk az ellenfél játszó, góllövő soraira, ezt a változatosságot láthatóan nehezen kezeli több riválisunk is. Kihasználjuk, hogy nekünk négy jó sorunk van, amelyekben egyformán megbízunk.

– Az emberelőnyös és hátrányos játékban tervez módosításokat?

– Előre meg szeretnénk határozni azt a taktikát, amelyet ilyen helyzetekben játszunk, de természetesen ez nem mindig működik úgy, ahogy elképzeljük. Ha ezt nem sikerül megvalósítani, akkor egy-egy ötlet, fineszes megoldás, váratlan húzás vezethet eredményre, kellenek ezek is a jó emberelőnyös játékhoz. Nálunk mindkettő rendelkezésre áll, begyakoroltunk néhány figurát, de még lehet javítani a speciális játékunkon. A hátrányos védekezéssel alapvetően nincsenek gondjaink.

– Szeretne hozni cseh játékosokat a csapathoz?

– Meglátjuk, hogy alakul a szezon második fele és a vége. Az EBEL-ben magas a színvonal, egy légiós előtt nagyon a kihívások, de persze lennének reálisan megfizethető cseh játékosok, akik meg tudnák oldani ezt a feladatot. Voltak jelentkezők eddig is, de a pontrendszer miatt nincs napirenden a változtatás, mert ehhez el kellene küldenünk valakit a keretből, amit jelenleg semmi nem indokol.  De visszatérve a kérdésre, csak olyan cseh hokist igazolását támogatnám, akit ismerek, akinek a képességeivel tisztában vagyok, mert csak húzóembert érdemes idehozni, minél kisebb kockáztatással.

– Amúgy indokoltnak tartaná a keret megerősítését?

– Minden edző azt szeretné, ha mindig erősebb és erősebb kerettel dolgozhatna. Ugyanakkor tudomásul kell vennünk, hogy ez mindig a csapatvezetés feladata, ők látják a lehetőségeket és az anyagi helyzetet.

– Gondolkodnak még azon, hogy egy cseh vagy szlovák másodedzőt hozzanak?

– Kezdetben erről volt szó, ez volt a terv. De az a helyzet, hogy Énekes Lajos személyében egy szuper partnerem van. Edzőtársam nagyon jól felkészült szakember, aki ismeri a közeget, így ebből a szempontból tökéletes a helyzetem, nem érzem, hogy változtatni kéne ezen.

– A nyelvi nehézségekkel hogyan birkózik meg?

– Jobban tartottam ettől a kérdéstől, mint amennyi nehézséget okozott végül is a valóságban. Sille Tamás rendkívül sokat segít, óriási szerencsém van vele. Régóta itt él és játszik, elismert a csapatnál és a magyar hokiban, hatalmas könnyebbség vele dolgoznom. El kell mondanom, hogy amikor Finnországban dolgoztam, megtanultam finnül. A magyar nyelv azonban a finnél is összetettebb, nem tudom megígérni, hogy hamarosan magyarul kommunikálok. De mint mondtam, nincsenek kommunikációs problémák a csapaton belül.

– Mi az, amiben a legnagyobb lemaradása van a magyar hokinak az élvonalhoz képest, és miben áll hozzá a legközelebb?

– A magyar hoki legnagyobb problémája, hogy kicsi a bázisa. Kevés a játékos és kevés a jó jégkorongos környezet. Ez csökkenti a versenyképességét. Székesfehérváron minden adott és rendben van, még egy-két helyen megvannak a feltételek a munkához, de ez kevés, sok ilyen bázisra lenne szükség a továbblépéshez. Azt kell mondanom, hogy a lehetőségekhez képest komoly eredményeket ér el a magyar jégkorongsport. Fontos a jövő szempontjából, hogy a jelenlegi új generáció mire lesz képes a felnőtt korba lépéskor, nyomdokába tud-e lépni a régieknek, akik az A csoportba vitték a válogatottat. Bízom benne, hogy ezek a tehetségek mihamarabb rendelkezésre állnak a magyar élcsapatoknál.

– Van olyan magyar játékos a keretben, aki befért volna korábbi csapataiba?

– Sok csapatnál dolgoztam, tehát egy szóval nem lehet erre válaszolni. Maradjunk annyiban, hogy a Fehérvár játékoskeretéből kora és felkészültsége alapján Sofron Istvánt emelném ki. Sofi nagyon tehetséges, jó játékos, aki gólérzékeny, és ez nagy kincs. Óriási perspektíva áll előtte, csak rajta múlik, mire viszi végül. Készen áll arra, hogy nyártól egy európai elit bajnokságban játsszon, s nem csak epizódszerepet. A svéd, a finn vagy éppen a cseh élvonalba való játékos, már jelenlegi kvalitásai alapján is.

– Ha felkérnék rá, lenne a magyar válogatott szövetségi kapitánya?

– Ez a kérdés eddig még nem került szóba. Azt mondom, először várjuk meg, hogyan alakul az EBEL végjátéka, bejutunk-e a rájátszásba, és ha igen, ott hogyan szerepelünk, milyen lesz a helyzet a szezon végén. Teoretikusan azt mondhatom, ha ilyen felkérés érkezik, és lehetőségem adódna arra, hogy továbbra is Magyarországon dolgozzam, akkor szívesen elvállalnám ezt a megtisztelő lehetőséget. De még egyszer hangsúlyozom, várjuk meg a szezon végét, mert eddig ez a lehetőség fel sem merült, és nem szeretném, ha úgy tűnne, ajánlkozom erre a posztra. Szóval majd tavasszal meglátjuk, hogyan tovább. Addig is szeretném megragadni az alkalmat, hogy boldog karácsonyt kívánjak a magyar jégkorongcsaládnak.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

Eseménynaptár
szeptember 22., péntek
U18 15:40 RBSMAC 6-2VÉGE
U18 15:40 VSVETO 5-2VÉGE
U18 16:30 PEFSCC 1-7VÉGE
EL 17:50 VC2BRA 4-3 HVÉGE
EL 18:30 MISSCC 4-1VÉGE
EL 18:30 TITUTE 5-2VÉGE
EL 19:00 MACFTC 6-1VÉGE
U18 19:00 EHLMIS 2-4VÉGE
U18 19:00 ZASAVS 4-5VÉGE
szeptember 23., szombat
U18 12:40 VSVMAC 4-3VÉGE
U18 12:40 ZASETO 0-10VÉGE
KHL 13:00 BAADMO 3-5VÉGE
    • SPORT 2
EWHL 15:00 KMHHVI 8-0VÉGE
U18 16:00 EHLAVS 4-9VÉGE
U18 16:00 KACVAS 7-0VÉGE
U18 16:00 RBSMIS 13-1VÉGE
U18 18:00 VICUTE 6-0VÉGE
U18 18:55 OHWKMH 4-2VÉGE
EBEL 19:15 HCIAVS 4-2VÉGE
szeptember 24., vasárnap
U18 09:15 VSVAVS 8-2VÉGE
U18 09:15 ZASMIS 0-3VÉGE
EWHL 09:50 HVIKMH 1-5VÉGE
U20 12:10 KMHVAS 1-5VÉGE
U18 12:20 EHLMAC 0-8VÉGE
U18 12:20 RBSETO 11-2VÉGE
U20 12:40 ZNOUTE 7-1VÉGE
U20 14:40 MACETO 5-2VÉGE
EL 17:00 DABVC2 7-2VÉGE
EL 17:30 TITMIS 3-4 BVÉGE
U20 17:30 DHKAVS 7-5VÉGE
EBEL 18:00 HCBAVS 7-2VÉGE
EL 18:00 FTCBRA 5-4VÉGE
EL 18:30 UTESCC 4-2VÉGE
szeptember 25., hétfő
EL 18:00 DABSCC 
EL 20:00 MACBRA 
    • M4 SPORT
szeptember 27., szerda
MK   KMHVAS 
U20   ETOMIS 
U20   KMHPEF 
MK 18:00 UTEMAC 
MK 18:30 MISFTC 
MK 18:30 TITDAB 
szeptember 28., csütörtök
U18   AVSMAC 
U18   DHKSZD 
U18   ETOVAS 
U18   ZEGPEF 
szeptember 29., péntek
U20 15:40 VASRBS 
U20 17:10 MACVIC 
U20 18:00 UTEHCI 
U20 19:10 DHKEHL 
   H I R D E T É S
Partnerünk