A magyar játékosok természete hasonlít a csehekéhez

   

Két hónapja dolgozik a Sapa Fehérvár AV19 vezetőedzőjeként Jan Neliba. A magyar EBEL-csapat fantasztikusan teljesít az 59 éves cseh szakemberrel, a pontok 68,4%-át megszerzi. Kiváló külső segítséget igénybe véve anyanyelvén készítettünk alapos interjút a játékosként vb-bronzéremig és csehszlovák bajnoki címig, míg edzőként szlovák bajnoki győzelemig jutó trénerrel.

– Milyen benyomásokat szerzett eddig a csapatról?

– Kellemes meglepetés volt számomra a csapat teljesítménye, nagyon jó érzés ebben a székesfehérvári hokiközegben dolgozni. Csak pozitívat tudok mondani, nagyon jól érzem itt magam.

– Mikortól lehet felfedezni a keze nyomát a játékon, és mikortól mondja, hogy ez az ő csapata?

– Néhány dolgot már ilyen rövid idő alatt is sikerült átplántálnom a csapatba és a játékosokba. Jobban küzdünk egymásért, határozottabbak vagyunk a pályán és a kapuk előtt egyaránt. Természetesen még bőven van min javítanunk, de ez egy folyamatos fejlesztési munka. Érdekes módon azt tapasztalom, hogy a magyar játékosok természete hasonlít a csehekéhez. Ez segít a könnyebb megértésben. Sokat dolgozunk azon, hogy még jobbak legyünk, de azt máris el kell mondanom, hogy a magyar játékosok jobban teljesítenek támadásban, mint védekezésben.

– Az eredmények már számon kérhetők Jan Nelibán?

– Természetesen az első mérkőzéstől számon kérhető vagyok. Ez az én csapatom, ami vele történik, az velem is, a győzelem és a vereség is a felelősségem. Amikor idejöttem, érezhető volt, hogy a csapatnak új impulzusokra van szüksége. Az eredmények egyelőre jönnek, ez a csapat és az edzők munkáját igazolja vissza, nincs miért szégyenkeznünk.

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

 

– A cseh játékrendszerből mennyit és mit hozott át a Fehérvárhoz? Várhatók még további változások a szisztémában?

– Mint minden edző, én is a saját elképzeléseimet hoztam az új csapatomhoz is. Néhány dologban ezért azonnal változtatni kellett, de vannak olyanok, amelyeket szép lassan vezetünk be, mert szezon közben mértékkel szabad csak belenyúlnunk bizonyos tényezőkbe. El kell mondjam, ezek a srácok kiválóan tudnak jégkorongozni és nagyon szeretik a játékot. Az odaadásuk megfelelő, ezen nagyon sok múlik. Túl sok gólt kaptunk az elején, ezért nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy ezt a számot lejjebb szorítsuk, elöl pedig több lövést kértem a játékosoktól.

– Milyen állapotban van a játékoskeret kondíció, fizikai és mentális felkészültség szempontjából?

– Gyakorlatilag folyamatosan meccseket játszik a csapat, egy szünetünk volt, de a keret nagy része akkor a válogatotthoz ment. A kondícionális felkészültség változtatására így nem volt időnk. Azt mondanám, hogy a csapat megfelelő fizikai állapotban van, de szeretném tovább javítani, mert ez fontos versenyelőnyt eredményezne számunkra. Ezt most mikrociklusokban tudjuk megoldani, keddenként és szerdánként plusz edzést iktattunk a programba, ekkor próbáljuk behozni azt a lemaradást, ami abból fakad, hogy mi nem tudunk szezon közben alapozni. Ez amolyan karbantartás, de fontos része a felkészülésünknek.

Mentálisan nehezebben megítélhető a helyzet. Ha nyerő szériában van egy csapat, akkor mindenki boldog, nem látszanak annyira a gondok. Vereségeket követően jobban kirajzolódnak a problémák, és a fáradtság is erősebben érezteti hatását. Ebből a szempontból tehát nem mondhatom, hogy alaposan ismerném jelenlegi csapatomat, mert nem voltunk még krízishelyzetben közösen.

Játékosaim profik, ennek megfelelően bánok velük. Ki kell hoznom belőlük a maximumot, ez a közös feladatunk.

– A nagy és látványos egyéni hibák kiküszöbölésére van megoldási ötlete?

– Mivel a jégkorongsport sokat fejlődött és folyamatosan gyorsul a játék, bizony egyre inkább benne van a hiba és a tévedés lehetősége a játékosok teljesítményében, és egy hiba egyre inkább látványosan hátrányosan érinti a csapatot. Bizonyos hibák jellemzőek ránk, jobban kijönnek nálunk, ehhez a helyzethez alkalmazkodva alakítjuk a taktikát. Általában megpróbáljuk egyszerűsíteni a játékunkat. Erősebb csapatok ellen pedig nagy hangsúlyt fektetünk a koncentrációra, a fegyelemre és a védekezésre. Megfigyelhető, hogy sokszor más és más sorokat küldünk az ellenfél játszó, góllövő soraira, ezt a változatosságot láthatóan nehezen kezeli több riválisunk is. Kihasználjuk, hogy nekünk négy jó sorunk van, amelyekben egyformán megbízunk.

– Az emberelőnyös és hátrányos játékban tervez módosításokat?

– Előre meg szeretnénk határozni azt a taktikát, amelyet ilyen helyzetekben játszunk, de természetesen ez nem mindig működik úgy, ahogy elképzeljük. Ha ezt nem sikerül megvalósítani, akkor egy-egy ötlet, fineszes megoldás, váratlan húzás vezethet eredményre, kellenek ezek is a jó emberelőnyös játékhoz. Nálunk mindkettő rendelkezésre áll, begyakoroltunk néhány figurát, de még lehet javítani a speciális játékunkon. A hátrányos védekezéssel alapvetően nincsenek gondjaink.

– Szeretne hozni cseh játékosokat a csapathoz?

– Meglátjuk, hogy alakul a szezon második fele és a vége. Az EBEL-ben magas a színvonal, egy légiós előtt nagyon a kihívások, de persze lennének reálisan megfizethető cseh játékosok, akik meg tudnák oldani ezt a feladatot. Voltak jelentkezők eddig is, de a pontrendszer miatt nincs napirenden a változtatás, mert ehhez el kellene küldenünk valakit a keretből, amit jelenleg semmi nem indokol.  De visszatérve a kérdésre, csak olyan cseh hokist igazolását támogatnám, akit ismerek, akinek a képességeivel tisztában vagyok, mert csak húzóembert érdemes idehozni, minél kisebb kockáztatással.

– Amúgy indokoltnak tartaná a keret megerősítését?

– Minden edző azt szeretné, ha mindig erősebb és erősebb kerettel dolgozhatna. Ugyanakkor tudomásul kell vennünk, hogy ez mindig a csapatvezetés feladata, ők látják a lehetőségeket és az anyagi helyzetet.

– Gondolkodnak még azon, hogy egy cseh vagy szlovák másodedzőt hozzanak?

– Kezdetben erről volt szó, ez volt a terv. De az a helyzet, hogy Énekes Lajos személyében egy szuper partnerem van. Edzőtársam nagyon jól felkészült szakember, aki ismeri a közeget, így ebből a szempontból tökéletes a helyzetem, nem érzem, hogy változtatni kéne ezen.

– A nyelvi nehézségekkel hogyan birkózik meg?

– Jobban tartottam ettől a kérdéstől, mint amennyi nehézséget okozott végül is a valóságban. Sille Tamás rendkívül sokat segít, óriási szerencsém van vele. Régóta itt él és játszik, elismert a csapatnál és a magyar hokiban, hatalmas könnyebbség vele dolgoznom. El kell mondanom, hogy amikor Finnországban dolgoztam, megtanultam finnül. A magyar nyelv azonban a finnél is összetettebb, nem tudom megígérni, hogy hamarosan magyarul kommunikálok. De mint mondtam, nincsenek kommunikációs problémák a csapaton belül.

– Mi az, amiben a legnagyobb lemaradása van a magyar hokinak az élvonalhoz képest, és miben áll hozzá a legközelebb?

– A magyar hoki legnagyobb problémája, hogy kicsi a bázisa. Kevés a játékos és kevés a jó jégkorongos környezet. Ez csökkenti a versenyképességét. Székesfehérváron minden adott és rendben van, még egy-két helyen megvannak a feltételek a munkához, de ez kevés, sok ilyen bázisra lenne szükség a továbblépéshez. Azt kell mondanom, hogy a lehetőségekhez képest komoly eredményeket ér el a magyar jégkorongsport. Fontos a jövő szempontjából, hogy a jelenlegi új generáció mire lesz képes a felnőtt korba lépéskor, nyomdokába tud-e lépni a régieknek, akik az A csoportba vitték a válogatottat. Bízom benne, hogy ezek a tehetségek mihamarabb rendelkezésre állnak a magyar élcsapatoknál.

– Van olyan magyar játékos a keretben, aki befért volna korábbi csapataiba?

– Sok csapatnál dolgoztam, tehát egy szóval nem lehet erre válaszolni. Maradjunk annyiban, hogy a Fehérvár játékoskeretéből kora és felkészültsége alapján Sofron Istvánt emelném ki. Sofi nagyon tehetséges, jó játékos, aki gólérzékeny, és ez nagy kincs. Óriási perspektíva áll előtte, csak rajta múlik, mire viszi végül. Készen áll arra, hogy nyártól egy európai elit bajnokságban játsszon, s nem csak epizódszerepet. A svéd, a finn vagy éppen a cseh élvonalba való játékos, már jelenlegi kvalitásai alapján is.

– Ha felkérnék rá, lenne a magyar válogatott szövetségi kapitánya?

– Ez a kérdés eddig még nem került szóba. Azt mondom, először várjuk meg, hogyan alakul az EBEL végjátéka, bejutunk-e a rájátszásba, és ha igen, ott hogyan szerepelünk, milyen lesz a helyzet a szezon végén. Teoretikusan azt mondhatom, ha ilyen felkérés érkezik, és lehetőségem adódna arra, hogy továbbra is Magyarországon dolgozzam, akkor szívesen elvállalnám ezt a megtisztelő lehetőséget. De még egyszer hangsúlyozom, várjuk meg a szezon végét, mert eddig ez a lehetőség fel sem merült, és nem szeretném, ha úgy tűnne, ajánlkozom erre a posztra. Szóval majd tavasszal meglátjuk, hogyan tovább. Addig is szeretném megragadni az alkalmat, hogy boldog karácsonyt kívánjak a magyar jégkorongcsaládnak.

Cimkék: , , ,

Összes (54)

Utolsó hozzászólások

 1. trollfeeder
    #49
  trollfeeder,   

  @bobrov: A neve üzenet az "edzőbuktató" uraknak, hogy "Nem szerelem". =)

 2. trollfeeder
    #50
  trollfeeder,   

  Azt hiszem, Neliba érdeme: terheléskiegyenlítés, másképp védekezünk, küzdenek a játékosok egymásért (ha nem, fejleordítás van), bátrabban lövöldözünk
  Hullámvölgynél vagy legkésőbb rájátszásnál ki fog derülni, mire megyünk nyomás alatt. Bírják-e kulcsjátékosok az 54. mérkőzésen túl, akár rájátszás vagy VB harmadik meccse.
  A válogatottas kérdést teljesen nyitva hagyta szerintem. A magyar hoki megítéléséről pedig egyelőre nagyjából a "súgók" szavait hallhattuk vissza.

 3. DVB
    #51
  DVB,   

  @L1: Amikor 2005-6 kornyeken az Ujpestet a Joe ..... szponzoralta a DHL-en keresztul, a partnercegek a DHL-tol kaptak ingyenjegyet - 300-400 embert hozott igy jo par meccsre, melle volt ingyen forralt bor/tea es pogacsa. Vajon ebbol mennyi marad meg, ha olyan a szinvonal, hogy juniorok vesztik el az osszes meccset? (Na meg voltak olyan emberek is, akik megjegyeztek hogy ez megse annyira hasonlit a golfra)

  Volt egyszer az elod blogon egy nagyon jo cikk arrol, hogy mi kene ahhoz hogy tobben jarjanak. A szinvonaljavulas nem eleg, hanem a korites is kell ahhoz hogy csaladok jarjanak - a jegkorong alapvetoen olyan sport.

 4.   #52
  L1,   

  @DVB: igazi csuka fogta róka helyzet ez.Mert hiába a sok ingyen jegy,ha szar a meccs, akkor a következőre már 6 ökrös fogattal sem tudod kivontatni a nézőket./jópár évvel ezelőtt még az interliga korában,meginvitáltam 1ik munkatársam,és barátnőjét,hogy jöjjenek ki egy hoki mecscre,kijöttek.Kifogták szerintem a szezon legjobb meccsét,jó hangulat jó meccs,jó szurkolás,és bónuszban még győzelem is volt.Meccs után kérdezték hogy mikor lesz a következő? Évekig kijártak ezután szinte mindegyik meccsre volán sállal a nyakukban .Akkoriban jártam Albacomp kosár meccsekre is,erre is kivittem őket.Albacomp élcspat volt és a Mafc cal játszott akik amezőny végén álltak.Bazi unalmas volt még nekem is ,pedig láttam több 100kosár meccset előtte.Mind 2 csapat hibát hibára halmozott ,igazi nézőriasztó mérkőzés volt,munkatársam és barátnője fél szemmel az órát lesték,hogy mikor lesz már végre valahára vége ennek a szenvedésnek.Azóta sem voltak kosár meccsen.Amíg nem lesz jó a csapat,nem látszik látványosan addig csak az igazi fanatikusok fognak kijárni,és kevés lesz az olyan néző akinek még újdonság egy hoki meccs.Másik szerintem fontos dolog(klub vezetők szerint nem annyira a show)Olvastam Alfonzó könyvét,volt benn egy igen érdekes és tanulságos rész,megosztom veled,persze nem szó szerint:Egy rántott szeletet is lehet úgy tálalni hogy kedvünk se legyen hozzányúlni,de ugyanezt a rántott szeletet ha egy szép herendi porcelánnal szervirozzuk,akkor úgy érezzük hogy mindig ilyent akarunk enni./ most a volánról írok,mert fehérvári lévén Ebel meccsekre járok/ Show elem szinte semmi,max annyi hogy kezdés előtt körbekorizik 2 pedofil ördögnek látszó jelmezes ,és a nézők közé hajigál pár sport szeletet.Ennyi thats all!a hangosítás torz,borzalom,játékos bemutatásál bagolynak kell lennie annak aki megérti mit is mondanak be. Őszintén mennyibe kerülne 1-2 színes fény effekt,ami ilyenkor körbe körbe menne a játéktéren és a lelátón?? közben alatta menne valami ütős zene (tudom van akinek Zoltán Erika is ütős,van akinek a Nickelback sem az)közben játékos bemutatáskor a kivetítőn mehetne a játékos fényképe mezszáma stb...nem hinném hogy ez megingatná a büdzsét,és ez csak 1 ötlet,több tucat más is mehetne ami szinte semmibe sem kerülne,mégis emelné a hangulatot,de mint írtam erre magasról kakil mindenki.

 5. Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit
    #53
  Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit,   

  @DVB: bezzeg, mire en DHLes lettem, mar nem volt penz a hokira es Joe talpara is utilaput kotottek... :)

 6. uteapu
    #54
  uteapu,   

  Kicsit eltértünk a cikktől csak a megszokott rossz irányba.
  Az EBEL-MOL vita teljesen értelmetlen. Olyan, mint az A csoport és a D1 különbségén vitatkozni. Ugyan így az EBEL-t, mint 5 ország elit ligáját sem lehet igazán összehasonlítani a különböző országok, szinte tiszta hazai ligáival. Miért nem tesszük ezt ily rendszerességgel az EBEL-NL esetében? Ott is van hazai bajnokság. A helyzet az, hogy a Volán, jókor volt jó helyen, meglépett egy lehetőséget. Jól tette. Az már a hokinkra nem vetett jó fényt, hogy nem egy bő, erős ligából lépett tovább és a helyzet érdemben nem sokat változott. Mondhatnám úgy is, hogy belevágott egy kényszervállalkozásba, mert volt benne fantázia. Sikerült és ehhez meg is kapta a kellő segítséget.(Csak az egészséges gyaloglás miatt említem: ugye nem felejtődik el, hogy azért az EBEL szereplés, sokszor befolyásolta a leszólt honi bajnokság lebonyolítását.Persze, mint úgymond lovas nép, azért mindenki szívesen ülne lóra.)
  Lehet büszkének lenni az EBEL szereplésre és az ottani teljesítményre, jogosan. Le lehet szólni a MOL ligát csak nem illik. Amikor kitollasodik a madár, elhagyja a fészkét de nem felejti el, mert lehet, egyszer vissza kell térnie oda. Jobb esetben csak kotlania.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk