Próbálnak minket kizökkenteni, de saját magukat talán jobban kizökkentik

   

Stipsicz Bencével gyorsértékeltük a Fehérvár első két negyeddöntős győzelmét, s vettük át, hogy mi várhat a Volánra a két brunecki összecsapáson. Közben a hétfői mérkőzést elintéző Daniel Catenacci még egy kétmeccses eltiltást is kapott bónuszként.

Két, sok szempontból különböző meccsen vagytok túl, de a lényeg, hogy végül mindkettőt behúztátok komoly munkával, így 2-0-s előnnyel utazhattok a Pustertal otthonába a következő két összecsapásra. Milyennek láttad a playoffrajtot a ti szemszögetekből?

Kezdeném azzal, hogy az ellenfél azért sok mérkőzést játszott az utóbbi időben, benne volt a meccsritmusban, és ez érződött is mindkét meccsen. Például hétfőn is nagyon ránk jöttek az elején, de erre számítottunk is: ők úgy lehettek vele, hogy az első harmadban valahogy meg kell szerezniük egy-két góllal a vezetést, hogy legyen esélyük a hátralévő időben. Lőttek is egyet, egy pattogósat az elején, de utána úgy éreztem, hogy jól tudtunk nyomni majdnem végig. Több helyzetünk volt, más kérdés, hogy itt a playoffban egyelőre nem mennek be úgy, mint az alapszakaszban. Aztán szerencsére a második harmad elején hamar egyenlítettünk, és ott váltani tudtunk, elkaptuk a jó ritmust, nyilván a gól is megnyugtatott minket, egyre többet támadtunk. Talán túlságosan is akartunk, mert gyakorlatilag abból született meg a második góljuk, hogy mi erőltettük a támadásokat, lefüleltek egy korongot, elmentek, és a semmiből lett 2-1 nekik. Nem estünk kétségbe, mentünk tovább, éreztük, hogy azért a harmadik harmadban nekünk még van energiánk, ők már egy kicsit fáradnak. Hári Janinak egy ízben sikerült is kilépnie hátrányban, megoldotta szépen, és onnantól megint tovább nyomtunk, reménykedve, hogy meghozza a gyümölcsét – a legvégén meg is hozta. Jól tömörülő csapat, jól blokkolják a messzi lövéseket, ezen a részén dolgoznunk kell még egy kicsit, de azt gondolom, az a része mindenképp komoly pozitívum, hogy valahogy mindig megtaláljuk a módját, hogy nyerjünk.

Mennyit számít az, hogy ők megállás nélkül próbálnak titeket kizökkenteni a fizikális játékukkal? Ez szerepet játszhat abban, amit említettél, hogy a helyzetkihasználásotok egyelőre nem olyan éles, mint az alapszakaszban?

Nem hinném. Az kétségkívül érződik, hogy folyamatosan próbálnak minket kizökkenteni, de én azt gondolom, hogy saját magukat talán jobban kizökkentik ezzel a stílussal. Például ha utólag megkérdeznéd azt a Pustertal-játékost, aki a végén tök feleslegesen fejbe ütötte Robertsont az ötpercesért, hogy ez vajon okos dolog volt-e, akkor szerintem azt mondaná, hogy nem… Szóval nem hiszem, hogy ez lenne a fő ok, egyszerűen csak a playoffban eddig nem úgy pattannak a korongok, ahogy az alapszakasz nagy részében. De ilyen a hoki: egyszer jól pattan, egyszer kevésbé, de a végén mindig visszaadja, és kihozza egálra.

Érzitek, hogy nektek azért a négy sorotok jobb, kompaktabbak vagytok, mint a bruneckiek, akik láthatóan jobban belefáradnak ezekbe a meccsekbe?

Igen, ők talán egyáltalán nem is mennek négy sorral, és velünk ellentétben sérültjeik is vannak. Szerintem a mi keretünk alapból is mélyebb, márpedig ahogy egyre jobban megyünk bele a playoffba, ez annál többet számít majd. Én a magam részéről ezt az egészet úgy élem meg most, hogy jó együtt lenni, jó négy sorral menni, mert tényleg még a negyedik sorunk is bármikor helyzetbe tud kerülni, ami kimondottan jó és megnyugtató. Hátvédfronton is rendre hat-hét bekkel tudunk menni, ez sem mindegy, miközben náluk inkább csak őt védő van. Olyankor, amikor kiállíttatják magukat, ez nagy nyomást helyez a maradék embereikre, főleg ha valaki hosszabb időre ül ki – mint ahogy azt szerencsére láthattuk is –, vagy ha valakit eltiltanak, az bizony jelenthet nekik problémát (lásd alább – a szerk.).

A 2-0-s összesített előny lélektanilag sem mellékes, a következő két meccs viszont most idegenben lesz, Dél-Tirolban.

Sportszakmailag nem nagyon van ennek jelentősége, játszottunk már ott kettőt idén, most játszunk még kettőt, a cél ugyanúgy az, hogy ezeket is megnyerjük, mindkettőt. Persze, a legjobb mindig itt játszani, a mi szurkolóink előtt, ott kint nyilván más a miliő, de ott meg másnak lehet örülni: amikor fütyülik az embert, vagy amikor néma csönd van, miután gólt lősz – ez is tud azért lelkileg plusztöbbletet adni, még ha egész más értelemben is…

*

A Fehérvár tehát csütörtökön és pénteken Bruneckben folytatja playoffszereplését, egyaránt 19:45-ös kezdéssel. A két olaszországi mérkőzésen biztosan nem léphet jégre Daniel Catenacci, aki a szezon egyik legfelelőtlenebb döntését hozta akkor, amikor hétfőn a harmadik harmadban, a Pustertal késleltetett kiállításánál sípszó után előbb ellőtte a korongot üres kapura (mellé), majd botjával még jól szájba is vágta a számonkérő Carter Robertsont, biztos, ami biztos, a vezetőbíró orra előtt. Magánszáma oly látványosra sikeredett, hogy videózás után nem lehetett rá mást adni, mint egy 5+20-at, ami alatt ugye Tim Campbell az EBEL/ICEHL-playofftörténelem legkésőbbi rendes játékidős góljával megnyerte a meccset a Volánnak, másrészről Catenacci utólag még egy kétmeccses eltiltást és 500 eurós pénzbüntetést is kapott pluszba, szóval triplán jó ötlet volt a teljesen felesleges emberkedés.

Az ICEHL-negyeddöntők összesített állása:

Klagenfurt (1.)–Vorarlberg Pioneers (10.) 1-1
Hydro Fehérvár AV19 (2.)–Pustertal Wölfe (8.) 2-0
Red Bull Salzburg (3.)–Black Wings Linz (5.) 1-1
Bolzano Foxes (4.)–Villach (6.) 2-0

A Pustertal elleni negyeddöntő menetrendje:

március 3., vasárnap, 17:30: Hydro Fehérvár AV19–Pustertal Wölfe 3-2 h.
március 4., hétfő, 19:15: Hydro Fehérvár AV19–Pustertal Wölfe 3-2
március 7., csütörtök, 19:45: Pustertal Wölfe–Hydro Fehérvár AV19
március 8., péntek, 19:45: Pustertal Wölfe–Hydro Fehérvár AV19
március 11., hétfő, 19:15: Hydro Fehérvár AV19–Pustertal Wölfe (ha szükséges)
március 13., szerda, 19:45: Pustertal Wölfe–Hydro Fehérvár AV19 (ha szükséges)
március 16., szombat, 17:30: Hydro Fehérvár AV19–Pustertal Wölfe (ha szükséges)

Sorsolás
Tabella
Kanadai táblázat

2023-02-05-Fehervar-DSC_9704-1024x683 stip bart

fotó: HC Pustertal

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum