Hat magyarországi klub szurkolói írtak közös nyílt levelet az MJSZ-nek

   

A DAB, a DVTK, a BJAHC, a Fehérvár, az FTC és az UTE vezérszurkolói által jegyzett írást egyenesen Such György elnöknek címezték.

A hat magyarországi szurkolói klub egymással összefogva írta meg azt a nyílt levelet, amelyet a Fehérvár AV19 fanpage-e tett közzé szerda délelőtt. Az írást változtatás nélkül közöljük – nem állítjuk, hogy valamennyi pontja maradéktalanul komolyan vehető konkrétum, de kétségkívül vannak benne jogos és megfontolásra érdemes felvetések, nem is kevés.

“Nyílt levél Dr. Such György, a Magyar Jégkorong Szövetség elnökéhez,

Tisztelt Elnök Úr,

Mi, a Ferencvárosi Torna Club, a Budapest Jégkorong Akadémia Hockey Club, az Újpesti Torna Egylet, a Dunaújvárosi Acélbikák, a válogatott miskolci szurkolói, és nagyrészt a válogatott érdekei miatt a Fehérvár AV19 szurkolói nyílt levélben fordulunk Önhöz. Levelünk célja, hogy megosszuk Önnel az észrevételeinket az ERSTE Liga működésével kapcsolatban, és olyan javaslatot tegyünk, ami véleményünk szerint a bajnokság színvonalának emeléséhez vezethet, és a válogatott érdekeit is szolgálja.

Javasoljuk a liga pontrendszerének eltörlését vagy felülvizsgálatát. Az elmúlt évtizedben ugyan megsokszorozódott a jégkorongozó gyermekek száma, de még mindig nem képviselteti magát kellő számú fiatal az ERSTE Ligában. Sok utánpótlás korú fiatal hagyja abba a versenyszerű jégkorongot mielőtt megméretne a legmagasabb osztályban. Az Andersen Liga pedig véleményünk szerint nem alkalmas arra, hogy biztosítsa a fiatal játékosok fejlődését, mivel a mezőnyben nagy a kontraszt a profi karrierjüket már abbahagyó, levezető játékosok és a fiatalok között.

Szeretnénk elérni, hogy a Fegyelmi Bizottság világosan és egyértelműen fektesse le, hogy milyen szabálytalanságért milyen fokú büntetés jár. Többször előfordult az ERSTE Liga története során hogy a Fegyelmi Bizottság nem azonos mértékben rótta ki az eltiltás mértékét. Ami az egyik csapat esetében egy mérkőzésről történő eltiltást ér, az a másik csapatnál is ugyanannyi legyen.

A játékvezetéssel kapcsolatban elfogadhatatlannak tartjuk, hogy olyan bírókat delegál a Szövetség, akik az adott mérkőzés egyik csapatának alkalmazásában állnak. Ez az adott csapatra nem vet jó fényt, valamit feszültséget okoz a jégcsarnokban.

Tisztában vagyunk azzal, hogy egy jégcsarnok üzemeltetése hatalmas összeget emészt fel, de azt nem tudjuk elfogadni, hogy vannak olyan létesítmények, ahol nincs melegvíz, és penészesek a falak. Szeretnénk a Szövetség segítségét kérni, hogy a fentebb jelzett probléma orvoslásra kerüljön. A bajnokságok végeztével sajnos csak száraz edzésre van lehetőségük a jégkorongozóknak, mivel nincs kellő forrás a kluboknál ahhoz, hogy egész évben legyen jég a csarnokokban. Ennek a problémának a megoldásához is a Szövetség segítségét kérjük.

Szeretnénk elérni, hogy a Szövetség tartsa be, és tartassa be a jégcsarnokokra vonatkozó biztonsági előírásokat. Amennyiben pedig rendbontás, incidens történik akkor abban az esetben szankcionáljon a Szövetség.

Többször volt rá példa, hogy a televízió által közvetített ERSTE Liga mérkőzések időpontja az utolsó pillanatban változott. Ezt az egész szurkolói közösség kifogásolja, mert sok esetben már napokkal a találkozók kezdete előtt megszervezik a szurkolók, hogy mikor melyik mérkőzésre látogassanak el.

A bajnokság jelenlegi lebonyolítási rendszerében a Magyar Bajnokság alulreprezentált az ERSTE Ligához képest. A magyar bajnok jogosult a Kontinentális Kupában való részvételre. Abban az esetben viszont, ha az ERSTE Liga legjobb négy csapata közé három határon túli egyesület jut be, akkor a Magyar Bajnokság nyertese eldöntetett. Olyan rendszer kidolgozását szorgalmazzuk, ami érdekelté teszi a többi magyarországi klubot is a magyar bajnoki cím megszerzésében.

A felnőtt válogatott szövetségi kapitányának olyan személyt jelöljön ki a Szövetség, aki ismeri a hazai közeget, és a munkát fő állásban tudja ellátni. A válogatott keretének összeállításába a szövetségi kapitányon kívül senkinek ne legyen beleszólása. A válogatott játékosok kapják meg a megfelelő hátteret ahhoz, hogy csak a játékra tudjanak koncentrálni.

A felnőtt válogatott hazai mérkőzéseinek látogatottsága a legutóbbi budapesti rendezésű világbajnokság óta drasztikusan lecsökkent. Korábban elképzelhetetlennek tartottuk, hogy egy Tüskecsarnokot ne tudjon megtölteni a válogatott. A jelenlegi probléma mielőbbi orvoslását kérjük. A külföldön megrendezésre kerülő világbajnokságokra rendszeresen szép számú szurkoló kíséri el a csapatot. Szeretnénk elérni, hogy a Szövetség nagyobb figyelmet fordítson a szurkolókra ezeken az eseményeken. Legyen egy olyan kommunikációs csatorna, amin keresztül megoszthatnak a szurkolókkal minden olyan információt, ami által egyszerűbbé válik a kiutazás megszervezése, így téve még élvezhetőbbé a világbajnokságot.

Végezetül pedig javasoljuk a Versenybírói reform bevezetését. Mivel a versenybírók juttatása messze elmarad a játékvezetők tiszteletdíjától, így sokuknak nem éri meg egy mérkőzés lebonyolítását elvállani. Így azokat az utánpótlás és amatőr mérkőzéseket lebonyolító klubokat szankcionálja a Szövetség, ahol nem tudják a megfelelő zsűri létszámot kiállítani. Ezen a versenybírói fizetések emelésével lehetne javítani.

Tisztelt Elnök Úr, bízunk benne, hogy a szurkolói közösség által megfogalmazott észrevételeket érdemesnek tartja megfontolni.

Budapest, 2024.01.24.

Bendula Tamás
Dunaújvárosi Acélbikák

Csorba László​​​​​​​​
Magyar Válogatott miskolci szurkolói

Keskeny András
Budapest Jégkorong Akadémia Hockey Club

Kiss Gábor
Fehérvár AV19 Fan Club

Kiss Zoltán
Ferencvárosi Torna Club

Mátyás Gábor
Újpesti Torna Egylet”

Cimkék: , , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 16., csütörtök
VB 16:20 FINAUT 2-3VÉGE
VB 16:20 KAZSWE 1-3VÉGE
VB 20:20 CANNOR 4-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 20:20 USAFRA 5-0VÉGE
május 17., péntek
VB 16:20 GBRDEN 3-4VÉGE
VB 16:20 GERKAZ 8-2VÉGE
VB 20:20 CZEAUT 4-0VÉGE
VB 20:20 POLUSA 1-4VÉGE
    • SPORT 2
május 18., szombat
VB 12:20 DENSUI 0-8VÉGE
VB 12:20 LATSWE 2-7VÉGE
VB 16:20 CANFIN 5-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 16:20 GERPOL 4-2VÉGE
VB 20:20 CZEGBR 4-1VÉGE
VB 20:20 FRASVK 2-4VÉGE
május 19., vasárnap
VB 16:20 NORAUT 1-4VÉGE
VB 16:20 USAKAZ 10-1VÉGE
VB 20:20 SUICAN 2-3VÉGE
VB 20:20 SVKLAT 2-3 BVÉGE
május 20., hétfő
VB 16:20 GBRNOR 
VB 16:20 SWEFRA 
VB 20:20 FINDEN 
    • SPORT 1
VB 20:20 KAZPOL 
május 21., kedd
VB 12:20 AUTGBR 
    • SPORT 1
VB 12:20 FRAGER 
VB 16:20 CANCZE 
    • SPORT 1
VB 16:20 LATUSA 
VB 20:20 FINSUI 
VB 20:20 SWESVK 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum