Félidei bizonyítványok az NHL-ből

 

Bajnokesélyesek, meglepetések és csalódások. Mérleget vontunk az NHL-szezon felénél.

Az NHL 32 csapatából 26 már lejátszotta idénybeli 41. meccsét, ami azt jelenti, hogy elérte a szezon felét, vagy már túl is van rajta. Vannak csapatok, amelyek megfeleltek az elvárásoknak, és ugyanúgy bajnokesélyesek, mint a szezon elején, és akadnak olyanok, akik meglepetést, vagy éppen csalódást okoztak szereplésükkel. Két részletben vonunk gyorsmérleget, Kelettel kezdünk.

A Boston tavaly a győzelmeket és a pontokat tekintve is történelmi alapszakaszt produkált. Idén nem olyan nyomasztó a Bruins fölénye – amiben nyilván szerepe van Patrice Bergeron és David Krejcí visszavonulásának is -, ettől függetlenül Brad Marchand és David Pastrnák vezetésével magabiztosan állnak az Atlantic-csoport élén. A fekete-sárgákat néhány pontos lemaradással követi a Florida és a Toronto. A Panthers két éve alapszakaszt nyert, tavaly viszont éppen csak becsúszott a rájátszásba. A Tkachuk-Reinhart-Barkov tengely aztán így is bevitte a gárdát a fináléba, idénre viszont teljes a kémia a hármas között, ami ismét abszolút kupaesélyessé predesztinálja a Pantherst. Ugyanez már nehezen mondható el a Torontóról. A Leafsnek hiába van az egyik legélesebb csatárnégyese (Matthews, Marner, Nylander, Tavares), amíg a kapuskérdést és a konzisztenciát nem teszik rendbe, addig leginkább csak a playoffrészvételben és a gólkirályi címben lesz maximalizálható a siker.

A tavalyi szezont követően az Atlantic-csoportban Rangers, Hurricanes, Devils csatát vártak a divízió első helyéért. A New York és a Carolina nem is okozott csalódást, a New Jersey helyét viszont hatalmas meglepetésre az a Philadelphia foglalta el, amely a cikk megírásának pillanatában mindössze két ponttal volt lemaradva a listavezető New Yorktól. Manhattanben simán elbírták Adam Fox egy hónapos hiányát, azt viszont egyre nehezebben, hogy Filip Chytil két és fél hónapja, Kaapo Kakko pedig másfél hónapja harcképtelen. Amennyiben a Rangers nem szerez záros határidőn belül egy top 6-os jobbszélsőt vagy centert, akkor még az is megeshet, hogy a playoffban elbúcsúzhat a hazai pálya előnyétől. A Carolina döcögősen kezdte a szezont, és voltak hullámvölgyei is, de rengeteget dobott a csapat teljesítményén a két orosz, Andrej Szvecsnyikov és Pjotr Kocsetkov. A sérüléséből visszatérő csatár 27 meccsen 28 pontot tett a közösbe, a honfitárs hálóőr pedig Antti Raanta és Frederik Andersen sérülései és formaingadozásai miatt gyakorlatilag első számú kapussá küzdötte fel magát a harmadikból. John Tortorella munkáját kalaplengetés illeti, előzetesen senki sem gondolta volna, hogy féltávnál a Philly stabil playoffcsapat lesz. A narancsmezesek sikere egyértelműen a közel pont/meccses átlaggal dolgozó Travis Konecny és az újonc Samuel Ersson vállán nyugszik, ám ha valamelyikük visszaesik, akkor az nagyban befolyásolhatja a Philly szereplését.

A Wild Card két helyére reális esélye hat csapatnak, a Tampának, az Islandersnek, a New Jerseynek, a Detroitnak, a Washingtonnak és a Pittsburghnek van. A két továbbjutó helyet jelenleg a Lightning és a New York birtokolja. A délkeletieket egyértelműen a kanadai táblázatot vezető Kucserov cipeli, de egyre jobban kiütközik a Stamkos, Hedman páros életkora, Vaszilevszkij sérülése, valamint azon bottom six-játékosok hiánya, akik anno két kupagyőzelemhez segítették a csapatot. Nincsenek már Tyler Johnsonok, Alex Killornok és Ondrej Palátok, márpedig az ilyen kaliberű klasszisok elengedhetetlenek lennének egy mély playoff runhoz. Az Islanders éppen csak becsúszott tavaly a legjobb nyolcba, és idén is valami hasonló eredmény várható a USB Arenából. Pozitívum, hogy Mathew Barzal és Bo Horvat egységesebb, mint tavaly, és ott van még az ihletett formában, Norris-trófeára esélyesként hokizó Noah Dobson is. A mérleg másik oldalán viszont a cséká Anders Lee játéka van, aki mindössze 17 pontot tudott eddig a közösbe tenni.

A New Jersey tavaly átszáguldott a mezőnyön, köszönhetően elsősorban Jack Hughes domináns játékának. A 2019-es draft 1/1-ese idén is csapata legjobbja, még úgy is, hogy sérülés miatt 8 meccset ki kellett hagynia. A Devils-szurkolók sajnálatára azonban eddig csak Jesper Bratt tudott mellé felnőni, ami bántóan kevés. A New Jersey helyzetét tovább nehezíti, hogy sem Vítek Vanecek, sem a tavaly berobbant Akira Schmid nem véd hatékonyan. A Detroitról eközben elmondható, hogy egészen Patrick Kane érkezéséig stabil playoffcsapat volt a Red Wings. A volt chicagói ikon azonban hiába hozza a pont/meccs átlagot, bemutatkozása óta teljesen szétesett a Red Wings játéka: Kane-nel az első 11 meccsből kilencet elvesztettek, és összességében csak 7-11-1-es mérleget értek el.

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum