A címvédő a listavezetőt fogadja Gyergyóban

 

Csütörtök este három Erste Liga-bajnokival kezdetét veszi a szezon első erdélyi túrája.

A három erdélyi összecsapás mindegyike csemege, de az Újpest gyergyószentmiklósi vendégjátéka kiemelkedik a nap programjából. A címvédő, jelenleg 7 mérkőzést követően 14 ponttal a második helyen áll, míg az 5 találkozót követően is 100%-os UTE vezeti a tabellát. Bár nagyon hízelgően néz ki az újpestiek mérlege, abban valószínűleg a csapat drukkerei is egyetértenek, hogy a GYHK otthonában nem ők számítanak esélyesnek. A bajnok hazai környezetben eddig még csak két erdélyi riválisával találkozott, a nyitó fordulóban a Brassó szoros mérkőzésen elvitte a pontokat, vasárnap viszont a vendéglátók erős harmadik harmaduknak köszönhetően földbe döngölték a rivális Csíkszeredát. A Gyergyó meccsenként átlagban 3 gólt kap, ami egyáltalán nem mondható soknak, ugyanakkor a héten a UPSHL Premierből hazahozott Mag Örs tehermentesítheti a minden mérkőzést végigvédő Rinne kapust. Az első két támadótrió ipari mennyiségben termeli a találatokat, a hat csatár szerzett 26 gólt az eddigi 30-ból – a Tranca Dániel helyére az első sorba felkerülő Császár Hunor is már kettőt vállalt hat assziszt mellett –, mellettük Haaranen is összeszorgoskodott hármat, és Szigeti Ákos is egyet. Az UTE ereje eddig a stabil védekezésben rejlik, Rajna Miklós négy mérkőzést követően 96% felett áll, míg váltótársa, Sági Máté legutóbb 32 védéssel lenullázta az Acélbikákat. Az újpesti gólok is jobban megoszlanak a sorok és csapategységek között, Coatta négyszer avatta már fel az ellenfél hálóőreit, a 3 gólos Tiala legutóbb a hét játékosa lett, a negyedik soros Nádasy is kétszer köszönt már be, de ugyanennyi gólja van a védő Silfvernek, illetve a DEAC ellen duplázó Pokornyi Dávidnak is. Bár akadémiájuk miatt kis túlzással kimeríthetetlenül mély az UTE kerete, a minőségi játékosok hiányzása idén is gondokat okozhat: öt meccs alatt Saarelainen már kétszer, a Just, Nyqvist, Pokornyi hármas egyszer-egyszer nem tudta vállalni a játékot. A GYHK–UTE párosítás az előző kiírásban mindannyiszor hazai sikert hozott, a lila-fehérek magyarországi idő szerint 17:30-kor próbálhatják meg a sorozatot megtörni, ezáltal megőrizni helyüket a tabella élén.

gyhk ute

Brassóban a harmadik helyen álló Corona fogadja a hatodik BJA HC-t. Dave MacQueen csapata két erdélyi győzelemmel indította a szezont, majd első magyarországi kiszállása váratlan fehérvári vereséget és mindössze öt pontot hozott. A frissen leigazolt Dubeau kapus mindössze 90,7%-on áll, míg Tőke eddig csak egyetlen mérkőzést kapott, Dunaújvárosban vezette győzelemre a barcaságiakat. Négyen állnak legalább pont/meccs átlaggal – Blackwater, Zagidullin, Valchar és a védő Piché -, ám mögöttük nagy a szakadék, az ötödik legponterősebb brassói mindössze 3 egységgel büszkélkedhet. A brassói edzői stáb egyelőre keresi a helyét az idén szintet lépő Rokaly-Boldizsárnak, a két gólnál járó fiatal támadó legutóbb Szabó Krisztiánnal és Gajdó Balázzsal alkotta a harmadik sort. A Brassó az elmúlt hétvégén a Kontinentális Kupában szerepelt, de hiába nyert két mérkőzést is, a lett Zemgalétől simán kikapott, így az FTC-vel ellentétben nem jutott tovább a következő körbe. Az alapszakaszt tavaly megnyerő BJAHC sem kezdte olyan jól a szezont, mint legutóbb, hat mérkőzés után mindössze egyetlen rendes játékidős győzelem van Schlekmann Márkék neve mellett – igaz, 60 perc alatt is csak kétszer kaptak ki. Apropó, Schlekmann: a DVTK ellen triplázó csatár fontos ékköve a káposztásmegyeriek támadásának, debreceni hiányzása meg is látszódott a csapat játékán. Mellette Mozer 5 gólos még a Rozsomákoknál, Culigin meglepő módon csak 1+1-gyel és -4-es plusz/mínusz mutatóval szerénykedik egyelőre. A két együttes idén már meccselt egymással, a Vasas Jégcentrumban egy emlékezetes mérkőzésen – Zagidullin lacrosse-mozdulata a hét gólja is lett – a végjátékban egyenlített a BJAHC, majd büntetőkkel Valcharék vitték el a pluszpontot.

bjahc brassó

A borzalmasan kezdő, hét mérkőzést követően nyeretlen Csíkszereda a negyedik DVTK-t fogadja. A Sportklub alaposan beerősített a nyáron, sorra jöttek a jobbnál jobb pedigrével rendelkező légiósok, ám a csapat egyelőre nem állt össze. Bradley Gratton alatt elég ingatag lehet a kispad, kérdés, a minap igazolt ex-NHL-es Welsh kirántja-e gárdát a csávából. Ugyanakkor nem biztos, hogy a csíki csatárok teljesítménye a legnagyobb gond eddig (igaz, a lőtt gólátlag sem éri el a 3-at), a meccsenként beszedett több, mint 5 gombóc annál inkább – félve tesszük fel a kérdést, mi lenne, ha Adorján Attila nem védene továbbra is remek formában? David Levin eddig nem bizonyult a legjobb igazolásnak; már az egy gól, három gólpasszos statisztikát sem teheti ki a vitrinbe, de -9-es plusz/mínusz mutatót főleg nem. A meghatározó játékosok közül kizárólag Cody Milan áll pozitívban, a tavalyról megtartott kanadai 8 gólpasszt osztott ki eddig. A másik oldalon a DVTK hiába kezdte három sikerrel a szezont, immáron hárommeccses negatív szériában vannak a Jegesmedvék. Aggodalomra persze még nincs ok a borsodi megyeszékhelyen, mindháromszor szoros mérkőzésen, egy-egy góllal maradtak alul Szirányi Bencéék. Lövei Dávid 3+3 pontjával a legeredményesebb magyar játékos a miskolciaknál, a négypontos Páterkát leszámítva más hazai nem jutott még egy egység fölé. A két együttes tavalyi négy találkozásából három is hosszabbításba torkollott, a DVTK-nak 8, a Sportklubnak csak 4 jutott azokból a pontokból.

scc dvtk rokaly

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 17., péntek
VB 16:20 GBRDEN 3-4VÉGE
VB 16:20 GERKAZ 8-2VÉGE
VB 20:20 CZEAUT 4-0VÉGE
VB 20:20 POLUSA 1-4VÉGE
    • SPORT 2
május 18., szombat
VB 12:20 DENSUI 0-8VÉGE
VB 12:20 LATSWE 2-7VÉGE
VB 16:20 CANFIN 5-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 16:20 GERPOL 4-2VÉGE
VB 20:20 CZEGBR 4-1VÉGE
VB 20:20 FRASVK 2-4VÉGE
május 19., vasárnap
VB 16:20 NORAUT 1-4VÉGE
VB 16:20 USAKAZ 10-1VÉGE
VB 20:20 SUICAN 2-3VÉGE
VB 20:20 SVKLAT 2-3 BVÉGE
május 20., hétfő
VB 16:20 GBRNOR 2-5VÉGE
VB 16:20 SWEFRA 3-1VÉGE
VB 20:20 FINDEN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 20:20 KAZPOL 3-1VÉGE
május 21., kedd
VB 12:20 AUTGBR 
    • SPORT 1
VB 12:20 FRAGER 
VB 16:20 CANCZE 
    • SPORT 1
VB 16:20 LATUSA 
VB 20:20 FINSUI 
VB 20:20 SWESVK 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum