Az NHL örökös gázsirekorderét igazolta le a Csíkszereda

   

Bármily hihetetlen, a mai napig Jeremy Welsh tartja a világ legjobb ligájának egyik leghihetetlenebb és legmókásabb rekordját.

Az ESPN néhai sport- és popkulturális blogja, a Grantland még 2015 augusztusában, két hónappal a beszántása előtt gyűjtött össze 5 különleges és megdönthetetlennek tűnő NHL-rekordot. Az egyiket történetesen azóta is a csíkszeredaiak legújabb légiósigazolása, Jeremy Welsh tartja – soha ki nem találnák, melyiket: az egy szezonra vetített legnagyobb gázsiét!

Az idő tájt a liga két legjobban fizetett sztárja a Chicago Blackawks dinasztiájának két fő sikerkovácsa, a Jonathan Toews, Patrick Kane szuperduó volt: a hat éven belül harmadszor bezsebelt Stanley Kupa után frissiben aláírt gigaszerződés akkori rekordgázsit biztosított nekik, a megszolgált kontraktus értelmében mindketten évi 10,5 millió dollárt tehettek zsebre fejenként. (Lábjegyzet: 2024 nyarától majd a mostani szezont két mesterhármassal indító Auston Matthews lesz az új csúcstartó szezononkénti 13,25 millióval). Csakhogy itt némileg indokolatlanul beúszik a képbe Jeremy Welsh. A kanadai csatár ekkoriban, 2014/15-ben éppen az AHL-es Chicago Wolvesnál játszott – hat bajnoki erejéig éppenséggel Nagy Gergő csapattársaként –, három esztendővel korábban viszont még az NCAA keleti konferenciájának MVP-jeként vezette egyetemi bajnoki címre a Union College együttesét. Tette mindezt csapatkapitány-helyettesként, 40 meccsen 44 ponttal és +18-as mutatóval, ami az NHL-klubok figyelmét is felkeltette: a Carolina Hurricanes draftolatlanként is leszerződtette a 2011/12-es szezon utolsó, már tét nélküli meccsére, Welsh pedig azon melegében be is mutatkozhatott a legjobbak között.

A kulcsrész pedig ez esetben a szezon utolsó meccse kitétel. Ez ugyanis mit sem változtat a kötelező tengerentúli körökön, így hiába csupán egyetlen mezei alapszakasz-mérkőzésről volt szó – egy olyan csapatnál, amely már rég lecsúszott a rájátszásról –, első körben akkor is meg kellett kötni az újonccal egy egyéves belépőszintű (entry-level) szerződést, az akkor érvényben lévő 92,500 dolláros aláírási bónusszal, valamint az alapfizetéssel (évi 832 ezer $) együtt – utóbbit arányosítva a ténylegesen lejátszott (egy) napra. A játékos bére ugyanis a fizetési sapka miatt arányosítható, a bónusz ellenben nem, így viszont Welsh a gyakorlatban hiába csupán egyetlen napra és meccsre írt alá abban az idényben, a 92,500 dolláros bónusza technikailag úgy számított, mintha az a 185 napos évad minden egyes napján „ketyegett” volna – ez mindennel együtt egy elképesztő, majdnem 18 millió dolláros (17,945 m) végösszeget ad ki, papíron persze.

Ott viszont, bármennyire is annak tűnik, nem elírás, így hát további mókás adalék, hogy a korábban az NHL-es fizetési sapkák számontartására szakosodott kvázi CapFriendly-előd, az azóta már megszűnt Capgeek weboldal kénytelen volt külön szájbarágó szócikket szentelni a folyamatosan érkező „Jeremy Welsh fizetési sapkája csak elírás?” kérdések nemleges megválaszolására (sajnos már ez is az internet ködébe vész, de ezen a fórumlinken még megtalálható a részletes levezetés további idevágó példák társaságában).

Mindenesetre a Canes, a Vancouver Canucks és a St. Louis Blues színeiben végül 27 NHL-meccsen 1-1 gólig és gólpasszig jutó, most 35 éves Welshnek a Hargita lábánál talán már nem kell hasonló rekordoktól tartania, ám ha a jégen meg tudná ismételni mondjuk a tavalyelőtti, 57/53-as brit szezonját, úgy azért nagy hasznára válhatna az Erste Ligában hétből hét vereséggel rajtoló Sportklubnak.

jeremy-welsh-

forrás: dnainfo.com

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 15., szerda
VB 16:20 CZEDEN 7-4VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:20 GERLAT 8-1VÉGE
VB 20:20 SUIGBR 3-0VÉGE
VB 20:20 SVKPOL 4-0VÉGE
május 16., csütörtök
VB 16:20 FINAUT 2-3VÉGE
VB 16:20 KAZSWE 1-3VÉGE
VB 20:20 CANNOR 4-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 20:20 USAFRA 5-0VÉGE
május 17., péntek
VB 16:20 GBRDEN 
VB 16:20 GERKAZ 
VB 20:20 CZEAUT 
VB 20:20 POLUSA 
    • SPORT 2
május 18., szombat
VB 12:20 DENSUI 
VB 12:20 LATSWE 
VB 16:20 CANFIN 
    • SPORT 2
VB 16:20 GERPOL 
VB 20:20 CZEGBR 
VB 20:20 FRASVK 
Partnerünk
Archívum