Hydro Fehérvár AV19–Red Bull Salzburg 1-4

 

Hiába az első félóra jelentős fehérvári fölénye, a gólokat végül megint a címvédő lőtte, a Volán így sorozatban 13. vereségét is elszenvedte mumusától.

A magyar ICE-csapat az asiagói szezonnyitóval megegyező összeállításban várta a címvédőt, vagyis a Bolzano elleni győztes bajnokit egy blokkolás miatt kihagyó McGauley is visszatérhetett a jégre, a kapuban pedig Roy kezdett.

Az ismert előzmények dacára komoly lendülettel, bárminemű megilletődöttség nélkül kezdett a hazai csapat a bajnok ellen, előbb Leavens került lövőhelyzetbe, majd két Tolvanen-védés következett mamuttal, a másodiknál Kuralt állt közelebb a gólszerzéshez. Összeszedetten és koncentráltan játszott a Volán, egy remek korongjáratás után megint a salzburgi finn kapus bravúrjára volt szükség, a kipattanót pedig Hári tette rá, már az első harmadban alaposan belőttük Tolvanent. A salzburgiak előtt szokatlan módon szinte nem is adódott komolyabb sansz, amire kellett, Roy biztosított rá – egy távoli, furán megpattanó salzburgi tüzelésnél például futballkapusokhoz hasonlatos módon karjait a magasba emelve. Hiába ugyanakkor a Red Bull ellen rég nem látott fehérvári fölény, gól nem született, de a nyitó harmad játékképe és a több, mint kétszer annyi hazai lövés (12-6) bizakodásra adhatott okot a folytatást illetően – főleg, hogy a bajnok ebben a periódusban tényleg látványosan nem tudta tartani a mieink tempóját, így jó másfél percnyi kettős fórral kezdődhetett a középső játékrész.

Ami újabb óriási Tolvanen-bravúrokkal indult, 5 a 3-ban gyors egymásutánban Laberge, Leavens, majd ismét Laberge gólhelyzeténél is vert helyzetben mutatta meg a finn, miért a liga egyik legjobb kapusa. A Volánt Robertson szokásos keménykedése, majd ennek folyományaként Németh-tel való páros kiállítása sem tudta kizökkenteni, a harmad első felében nem változott jelentősen a forgatókönyv, Roy-nak legfeljebb könnyű védéseket kellett bemutatnia, majd a 26. percben Vértes szemtelen michigani-kísérlete verte ki a biztosítékot a salzburgiaknál, akik nem ehhez vannak hozzászokva. Tovább nyomott a Fehérvár, a rutinos Tolvanen mögött hogy, hogy nem, egyre gyakrabban és egyre könnyebben mozdult el az a fránya kapu, a meccs feléhez közeledve 16-6 volt a kapura lövési arány, ami tényleg nem gyakori egy Salzburggal szemben. Szinte törvényszerű volt, hogy ezek után mégis a Red Bull tudta megszerezni a vezetést a semmiből is: a 32. percben a 21 évesen már két elit-vb-t megjárt Wimmer pontos lövést eresztett meg a kékről, Roy takarásban volt, befért a vas mellé – 26-12-t mutatott ekkor a lőlap (0-1)… Ez felhozta az osztrákokat, a mieinket pedig megfogta a demoralizáló gól, néggyel a második szünet előtt elcsúszott a fehérvári védekezés, az üresen maradó Nissner nem hibázott könnyű helyzetéből (0-2). Az ilyenkor szokásos lélektani forgatókönyvnek megfelelően a bikák vérszemet kaptak, a harmad második fele már egyértelműen az övék volt, Roy-nak bravúrral kellett ziccert hárítania, hogy meccsben tartsa csapatát.

Amilyen ígéretes volt az első félóra, annyira balul sült el a középső harmad második fele – és a harmadik húsz perc sem kezdődhetett volna rosszabbul magyar szempontból. Fournier vétett el egy korongot utolsó emberként rögtön az első vendégtámadásnál, Schneidernek arra is jutott ideje, hogy saját kipattanóját betegye, mindössze 12 másodperc telt el a játékrészből, amikor elúszott a hajó (0-3). Már csak becsületből is ment tovább a Volán, egy 2 az 1 elleni hazai kontránál azonban a meccs Tolvanen mellett alighanem legjobbja, Schneider blokkolt óriásit keresztbevetődve, hogy aztán a fordulásból ő maga mutassa meg, hogyan kell befejezni egy ellentámadást. Az ECHL-t és a cseh Extraligát is megjárt 32 éves kiváló szélső duplájával (3 meccsen 6 pont idén) már 4-0-ra ment a Red Bull, ami mindenképpen túlzónak mondható, de a klassziscsapatok sajátja ez, hogy a helyzeteiket akkor is belövik, ha egyébként nem játszanak jól. Mindenesetre egy újabb túljátszott Volán-helyzet után, másfél perccel Schneider második gólját követően, a 48. minutum végén csak megszületett a magyar csapat becsületgólja: egy oldalváltás után Laberge bulikörből leadott lapos lövése átvánszorgott végre Tolvanenen – a meccs összképe alapján a kanadai légiós és a Fehérvár is nagyon megérdemelte ezt a találatot (1-4).

A Fehérvár a mérkőzés első felében jelentős nyomás alá tudta helyezni a liga kirakatcsapatát, Tolvanen azonban meccsben tartotta a bajnokot, társai pedig a “félidő” után ébredve meg is hálálták ezt, a helyzeteit sokkal jobb arányban értékesítő Salzburg így egymás után 13. alkalommal is győztesen hagyhatta el a jeget a magyar csapat ellen.

A Fehérvár összeállítása:

Roy, (Horváth D.) – McGauley, Hári, Leavens, Fournier, Campbell – Leclerc, Bartalis, Kuralt, Atkinson, Nilsson – Vértes, Laberge, Terbócs, Stipsicz, Phillips – Magosi, Németh, Mihály, Vokla, Ambrus G.

Sorsolás
Tabella
Kanadai táblázat

PH-FEHERVARAV19-Action-photo

fotók: Soós Attila/Hydro Fehérvár AV19

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 16., csütörtök
VB 16:20 FINAUT 2-3VÉGE
VB 16:20 KAZSWE 1-3VÉGE
VB 20:20 CANNOR 4-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 20:20 USAFRA 5-0VÉGE
május 17., péntek
VB 16:20 GBRDEN 3-4VÉGE
VB 16:20 GERKAZ 8-2VÉGE
VB 20:20 CZEAUT 4-0VÉGE
VB 20:20 POLUSA 1-4VÉGE
    • SPORT 2
május 18., szombat
VB 12:20 DENSUI 0-8VÉGE
VB 12:20 LATSWE 2-7VÉGE
VB 16:20 CANFIN 5-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 16:20 GERPOL 4-2VÉGE
VB 20:20 CZEGBR 4-1VÉGE
VB 20:20 FRASVK 2-4VÉGE
május 19., vasárnap
VB 16:20 NORAUT 1-4VÉGE
VB 16:20 USAKAZ 10-1VÉGE
VB 20:20 SUICAN 2-3VÉGE
VB 20:20 SVKLAT 2-3 BVÉGE
május 20., hétfő
VB 16:20 GBRNOR 
VB 16:20 SWEFRA 
VB 20:20 FINDEN 
    • SPORT 1
VB 20:20 KAZPOL 
május 21., kedd
VB 12:20 AUTGBR 
    • SPORT 1
VB 12:20 FRAGER 
VB 16:20 CANCZE 
    • SPORT 1
VB 16:20 LATUSA 
VB 20:20 FINSUI 
VB 20:20 SWESVK 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum