Az Erste Liga talán erősebb szint lehet

   

Falus Ádám szerződtetését a múlt hét folyamán jelentette be a FEHA19, ennek apropóján kaptuk mikrofonvégre a felnőttválogatottnál is számításba vett 22 éves hátvédet.

Falus Ádámmal még az ősszel beszélgettünk arról, hogy a svájci ligák légiós-átrendeződése miatt kevesebb játéklehetőséget kapott a másodosztályú GCK Lions-nál. Egy ideig túlkorosként visszajátszott a juniorbajnokságba, majd októbertől hol a GCK-nál, hol a harmadosztályú Dübendorfnál számoltak vele. A SwissLeague-ben végül 15 alapszakasz- és 6 rájátszás-mérkőzés jutott a 22 éves játékosnak, míg a harmadosztályban 13 alkalommal volt jégen: „A csapat szempontjából remek idény volt, a GC Küsnacht talán 10 éve nem teljesített ilyen jól. Az alapszakaszban harmadik helyen végeztünk, a rájátszásban az elődöntőben estünk ki. Nekem viszont személy szerint nem volt jó évem, nem sokat játszottam. Ott voltam ugyan a csapatban, de nem voltam eleget a jégen. Jó a bajnokság, az edzések, tudtam fejlődni, de a játéktapasztalat, a lehetőség, ami ebben a korban nagyon kell, az hiányzott. A válogatott összetartáson éreztem a legjobban, hogy az edzésszám megvan, de kevés a meccsrutinom, mert nem játszottam kint eleget. Ezt mentálisan is nehéz feldolgozni, meg is beszéltem a csapattal, és végül a váltás mellett döntöttem.”

A 193 centiméteres bekk már a 2021/22-es szezonban is visszajátszott néhány meccset a harmadosztályú Dübendorfhoz, tavaly is segítette őket, de az előttünk álló idényben nem szeretett volna a MyHL névre hallgató bajnokságban elhelyezkedni: „Lett volna több lehetőségem is a svájci háromban, de úgy éreztem, hogy az a liga nem vinne előre. Amatőrligának van besorolva: vannak erősebb és gyengébb csapatok, ahol én játszottam, ott például heti két edzés és két meccs van. Az ottani játékosoknak nem céljuk a profi sport, inkább már csak hobbi. Én viszont még szeretném követni az álmaimat, ehhez pedig sok jégidőre van szükségem egy profi bajnokságban. Az Erste Liga a légiósokkal kiegészülve talán erősebb szinten is lehet, mint a MyHL, de még nem játszottam itt, így nem tudom összehasonlítani.”

falus

Falus hétévnyi légióskodást követően tér haza Magyarországra, de nem nevelőegyüttesében, az UTE-ban folytatja, hanem az elmúlt napokban alaposan megerősített FEHA19 hátvédje lesz: „Spontán jött a lehetőség Kovács Csabáéktól. Európában akartam próbálkozni, de nehéz légiósként elhelyezkedni, hiszen a vébéről is lemaradtam, illetve az előző idényben nem is voltam eleget jégen, így nincsenek jó statisztikáim sem. Ezért gondoltam, hogy játszom Magyarországon egy évet, megnézem, mire vagyok képes, ha rendszeres játéklehetőséget kapok. A FEHA19 remek ajánlattal állt elő, tetszik az akadémiai rendszer, naponta két jeges és egy száraz edzésünk is lesz, szeretném őket a lehető legjobban segíteni. Ott van az ICEHL-es nagycsapat is, remélem, alkalomadtán lesz lehetőségem oda is feljátszani. Július végén, augusztus elején találkozik majd a csapat, és indul a közös felkészülés, addig Papp Kristófékkal készülök jégen és szárazon is.”

Falus tavasszal bekerült Kevin Constantine bő válogatott keretébe, két hónapig készült a nemzeti együttessel, a 11 mérkőzéses felkészülés során azonban csak háromszor került meccskeretbe – végül az utolsó keretszűkítésnek esett áldozatául, s maradt le a tamperei világbajnokságról: „Két hónapot voltam a válogatottal, az elején kaptam néhány meccset, de aztán tudtam, hogy tizedik hátvéd vagyok, és csak egy esetleges sérülés esetén vinnének ki Finnországba. Örültem neki, hogy ott lehettem, megismertem olyan játékosokat, akik nemsokára kiöregednek, vagy visszavonulnak a válogatottságtól. Örülök hogy ezzel a generációval tudtam bemutatkozni, van jó néhány olyan játékos, akiket anno még a tévében néztem, és miattuk kezdtem el hokizni. Mindent megtettem, hogy bekerülhessek az utazó keretbe, de nem törtem le, hogy végül nem sikerült, csak motivál a jövőre nézve. A célom továbbra is az, hogy ott legyek a válogatott közelében, kapjak lehetőséget az ICEHL-es csapatnál, és a jövőben visszamehessek Svájcba, vagy más európai helyre.”

Falus Ádám

Fotó: MJSZ

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 16., csütörtök
VB 16:20 FINAUT 2-3VÉGE
VB 16:20 KAZSWE 1-3VÉGE
VB 20:20 CANNOR 4-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 20:20 USAFRA 5-0VÉGE
május 17., péntek
VB 16:20 GBRDEN 3-4VÉGE
VB 16:20 GERKAZ 8-2VÉGE
VB 20:20 CZEAUT 4-0VÉGE
VB 20:20 POLUSA 1-4VÉGE
    • SPORT 2
május 18., szombat
VB 12:20 DENSUI 0-8VÉGE
VB 12:20 LATSWE 2-7VÉGE
VB 16:20 CANFIN 5-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 16:20 GERPOL 4-2VÉGE
VB 20:20 CZEGBR 4-1VÉGE
VB 20:20 FRASVK 2-4VÉGE
május 19., vasárnap
VB 16:20 NORAUT 1-4VÉGE
VB 16:20 USAKAZ 10-1VÉGE
VB 20:20 SUICAN 2-3VÉGE
VB 20:20 SVKLAT 2-3 BVÉGE
május 20., hétfő
VB 16:20 GBRNOR 
VB 16:20 SWEFRA 
VB 20:20 FINDEN 
    • SPORT 1
VB 20:20 KAZPOL 
május 21., kedd
VB 12:20 AUTGBR 
    • SPORT 1
VB 12:20 FRAGER 
VB 16:20 CANCZE 
    • SPORT 1
VB 16:20 LATUSA 
VB 20:20 FINSUI 
VB 20:20 SWESVK 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum