Red Bull Salzburg–Hydro Fehérvár AV19 3-2

   

A székesfehérváriak két előttük adódó lehetőséget kihasználva kétszer is visszalopták magukat egy gólra Salzburgban, ez végül egy szoros vereségre volt elegendő a negyeddöntő nyitó összecsapásán.

Nem indult jó hírekkel a találkozó magyar szempontból, a sérült Horváth Milán továbbra sem állhat rendelkezésre, Petan, Bartalis, Szabó Dániel, Vértes és Ambrus Gergő pedig betegség miatt nem utazott. A Volán így három bekkpárral és házi pontkirálya, valamint harmadik legeredményesebb magyarja, a playoff-kvalifikáció 2 meccsét 1+2-vel záró Bartalis nélkül lépett jégre a címvédő otthonában. A bekkpárok az Asiago elleni párharccal megegyezően álltak fel (Csollák nem volt most a keretben), Petanék hiányában a Terbócs, Findlay, Sarauer támadótrió lépett eggyel feljebb a másodikba, Magosi visszakerült Mihály Ákos és Németh Kristóf mellé, Leclerc pedig papíron a negyediket vitte Ambrus Csongorral és Rétfalvival.

Salzburgi kapura lövéssel és magabiztos Roy-védéssel indult a meccs, majd a kanadai portás kapu mögé kikorizása után adódott kisebb hazai veszélyhelyzet. Alig három perc elteltével viszont már hatalmas Roy-bravúrokra volt szükség. Egy osztrák ellentámadás végén Thaler kapta a keresztpasszt, a fehérvári kapus átért a lepkéssel a hosszúra és óriásit védett, gyors egymásutánban kétszer is – másodízben már fektében, vert helyzetben. Szezon védése-gyanús megmozdulások voltak. A 13. perc elején azonban már ő is tehetetlen volt, ezúttal Thaler nyerte meg a különcsatájukat. A salzburgiak a tisztán álló MacWilliamhez játszottak hátra egy korongot, a 12 NHL-meccs erejéig a Torontóban is megforduló kanadai bekk lövése a Roy-t zavaró osztrák szélsőn megpattanva jutott be a hálóba (1-0). A Red Bull nem játszott nyomasztó fölényben, de az összképnek megfelelő előnnyel fordulhatott a középső harmadra.

A második húsz perc mezőnyjátéka során változatlanul a fehérvári harmadban folyt többet a játék, a 27. percben azonban kiszabadult a szorításból a Volán, és a ritka salzburgi hibák egyikét azonnal góllal büntette. Egy saját harmados szerzett korongot Baltram adott el, az elé kerülő ajándékpakkot Terbócs magabiztosan értékesítette Tolvanennel szemben (1-1). Válaszul nem meglepő módon fokozódott az osztrák nyomás, ám a gól jót tett a Fehérvárnak, a csapat stabilan állt a lábán. Egészen a 32. percig, amikor is egy peches vendégszituációt kihasznált a Red Bull. Egy buli után Vokla saját csapattársát, Terbócsot gáncsolva vesztette el ütőjét, nem tudta rendesen lekövetni az üres hosszúhoz megérkező Schneidert, akinek Baltram tette be szépen, fonákkal a kaput megkerülve (2-1). A címvédő változatlanul kontrollálta a játékot, a 35. percben pedig felpörögtek az események, és megérkeztek a párharc első kiállításai. Előbb Ambrus Csongor ellen ítéltek – a fórt két veszélyes hazai helyzettel kivédekezte a Volán –, majd a kiegészülés előtt nem sokkal Wukovits suttyó botkiütős produkcióját nem lehetett nem befújni (főleg, hogy a játékvezető orra előtt történt). Válaszul McIlvane mester kisebb meglepetésre kikérte az idejét, csapata majdnem szerzett is egy hátrányos gólt, de Huber mellédurrantott, majd Nissner kapott egy tiszteletet parancsoló ütközést. Ez a két perc sem ment le 5 a 4-ben, a 39. perc elején Magosi – a tarkóján szeme nem levén – hátrafelé korizás közben ütközött a félkör szélére kikolbászoló Tolvanennel, a finn látványos borulása után őt is kiküldték, majd a harmad záróakkordjaként Fournier-t is, biztos, ami biztos.

Az áthúzódó minimális kettős előnnyel még nem, a szimplával viszont már élni tudott a házigazda: Meyer hagyta ott szépen Genowaynek, az NHL-ben, olimpián és Spengler-kupán is jégre lépett, 350 KHL-meccstapasztalattal bíró, svéd bajnok kanadai bekk a kékről irgalmatlanul nagy gólt ragasztott a sarokba (3-1). A 47. percben Stajnoch verte le a földön Mihály sisakját, be kellett fújni, s bár a fórral nem élt a Fehérvár, a játékrész derekán Erdély palánk melletti megelőző korongszerzése nyomán Kuralt Tolvanent gyönyörűen átverve fejezte be a ritka fehérvári ziccert (3-2). A gólt challenge miatt megnézték, de a hosszú percekig tartó, roppant gondos és mindenre kiterjedő videózás során sem tudtak olyat találni, ami miatt elvehették volna. Ment tovább a Volán, héttel a vége előtt Donaghey nagy lövésénél forgott veszélyben a salzburgi kapu, a palánkról visszapattanóra végül Tolvanen vetődött rá. A meccszáró tűzijáték során újabb találat már nem született, a bajnok így végül egygólos győzelemmel szerzett előnyt a négy nyertig tartó negyeddöntőben. Folytatás péntek este az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban.

A Fehérvár összeállítása:

Roy (Horváth D.) – Fournier, Campbell, Erdély, Hári J., Kuralt – Stipsicz, Nilsson, Sarauer, Findlay, Terbócs – Vokla, Donaghey, Magosi, Németh K., Mihály Á. – Leclerc, Ambrus Cs., Rétfalvi

avs rbs németh kr

fotók: Gepa/RedBull

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
május 7., kedd
VÁL 19:00 HUNCAN ÉLŐ
    • Duna World/M4 Sport+
Partnerünk
Archívum