Jövőre már a DEL2 a cél!

 

Péter Donáttal, a német harmadosztályú ECDC Memmingen 22 éves csatárával beszélgettünk a tavalyi Oberliga-döntőről, a szerződéshosszabbításról, illetve idei remek szezonjáról.

Az idei évtől a JKB már csak a legmagasabb szintű külföldi bajnokságok magyar légiós-teljesítményeiről számol be hétről-hétre – ezzel együtt természetesen nem vesszük le vigyázó szemeinket az alacsonyabb osztályokban szereplő exportjátékosainkról sem. Így a német állampolgársággal is rendelkező Péter Donátról sem, aki végigjárta a német utánpótlás-korosztályokat, egy ifjúsági és két junior világbajnokságon szerepelt a magyar válogatottal. Felnőttkarrierjét a 2020/21-es, koronavírus-járvány sújtotta szezonban kezdte meg a német harmadvonalbeli Memmingennél, immáron harmadik szezonját tapossa a bajor kiscsapatban.

A tavalyi éved remekül sikerült, az alapszakasz során 37 mérkőzésen 30 pontot szereztél, majd 15 rájátszás-összecsapáson további 14-et tettél hozzá. Csapatod, az ECDC Memmingen a déli csoport második helyéről kezdte a rájátszást, és egészen az Oberliga döntőjéig menetelt. Hogyan értékeled a 2021/22-es szezont?

Remek éve volt a csapatnak, jó társaság gyűlt össze, megfelelően sikerült az idős és a fiatal játékosok kombinációja. Senki sem számolt azzal, hogy Oberliga-döntősök lehetünk, igazából előzetesen a jó alapszakasz-helyezés is meglepetés volt. Sajnálom, hogy elvesztettük a finálét, személy szerint nekem is, valamint a városnak is jót tett volna a győzelem és a vele járó DEL2-es feljutás. A szerencse is mellettem állt az idény folyamán, de megdolgoztam a helyzetekért. Két topjátékos között centereztem, emberelőnyben és hátrányban is játszottam, a pontok is jöttek. Előzetesen pont per meccs körül szerettem volna átlagolni, ami végül nem sikerült, de így is ez volt karrierem egyik legjobb és leghosszabb szezonja.

Az Oberliga döntőjében ugyan megnyertétek az első mérkőzést a Keresztury Eriket is foglalkoztató Regensburg ellen, a következő hármat viszont zsinórban elbuktátok, és 1-3-as összesítéssel lemaradtatok a feljutásról. Miben volt nálatok jobb a Regensburg?

A probléma gyökerei korábban kezdődtek, az elődöntőben a Hannover Indians ellen összesítésben 2-0-ra vezettünk, majd a harmadik mérkőzésen féltávnál hiába mentünk 4-0-ra, kiegyenlítettek, aztán hosszabbításban meg is vertek minket. A lendületünk ott kicsit megtört, és bár az ötödik meccset be tudtuk még húzni a Hannover ellen, ez a párharc mentálisan sokat kivett belőlünk. A döntő első felvonását megnyertük ugyan, de utána a Regensburg megtalálta az utat a sikerhez. Kiélezett döntő volt, minden mérkőzés 1-1 góllal dőlt el.

peter donat 1

A mostani szezonod nagyban hasonlít az előzőhöz: 35 mérkőzés után 10+15 pont áll a neved mellett, a Memmingen hatodik legponterősebb játékosa vagy. Hogy megy a játék idén?

Sergej Waßmiller, a tavalyi edzőnk eligazolt a DEL2-be. Sokat köszönhetek neki, hiszen ő adta meg a lehetőséget a felnőttek között, idén egy fiatal mesterrel dolgozunk együtt, aki az előző években még csapattársunk volt. Borzasztóan kezdtük a szezont, egyszerű meccseken kaptunk ki. A felkészülés jól ment, de elég hamar lecsúsztunk alulra, pedig nem ezt várták tőlünk, mert a keret nagy része egyben maradt. Nekem személy szerint hasonló a játékom, mint tavaly, és a pontok is ezt tükrözik. Ez is volt idénre a célom, hogy sokat játsszak, az apró dolgokat tudjam fejleszteni. Az utóbbi időben szerencsére kezdünk magunkra találni, a legutóbbi kilenc mérkőzésünkből már nyolcat megnyertünk.

Nemrégiben volt egy négymérkőzéses pont nélküli szériád, a hétvégén, a Höchstadt elleni 8-3-as mérkőzésen viszont 3 asszisztot jegyeztél. Mire kell figyelni egy-egy gyengébb sorozatnál?

A hétvégén sikerült megszakítani ezt a negatív szériámat, de nem szoktam stresszelni, ha épp nem jönnek a pontok. Ha jól dolgozom, akkor előbb-utóbb pontok is lesznek, így inkább a saját játékomra figyelek, hogy minél hasznosabb legyek. Jaroslav Hafenrichter az egyik társam az első sorban, ő évekig a DEL-ben játszott, és még csak 33 éves, a másik oldalon pedig egy cseh légiós megy. Többnyire a gólokat várják tőlünk, valamint nekünk kell semlegesítenünk az ellenfél első sorát is. Az első emberelőnyös és hátrányos alakulatokban is benne vagyok.

peter donat 3

A bajnokság hajrájához közeledve a déli csoport 7. helyen álltok, négy ponttal lemaradva a hatodik, biztos playoffrészvételt garantáló pozíciótól. Meglehet az egyenes ági rájátszás?

Még 11 meccsünk van az alapszakaszból, ha tartjuk ezt a pozitív szériánkat, akkor bízok és hiszek abban, hogy el tudjuk kerülni a playoff-kvalifikációt. Természetesen nem lesz egyszerű. A rájátszásban 8 északi és 8 déli csapat vesz majd részt, kiegyenlített az erőviszony a két divízió között, az északiban talán offenzívabb a játék, ott több gól esik.

A nyári szerződéshosszabbításod bejelentésekor olvashattuk, hogy bár voltak megkereséseid a DEL2-ből is, te mégis a Memmingemnél maradtál. Miért döntöttél így?

Személyes döntés volt, átbeszéltem a szüleimmel és a menedzseremmel, nem éreztem még készen magam arra, hogy egy osztállyal feljebb lépjek. Fontos nekem a minél több jégidő, sok különböző játékszituációt kell még megtapasztalnom, a nálunk lévő jobb játékosoktól is tanulni akartam még, meg persze jól is érzem itt magam. Jövőre viszont mindenképpen szeretnék osztályt cserélni.

Korábban nyilatkoztad nekünk, hogy a Memmingen edzői a következő években ugrásszerű fejlődést várnak tőled. Hogy érzed, mennyire sikerült megfelelni az elvárásoknak?

Át kellett variálnom a játékstílusomat, nem ment az, mint ami az utánpótlásban, idő kellett, mire erre rájöttem. Ha sokat van nálad a korong, akkor a buta egy az egyek fontos korongvesztéseket eredményezhetnek, ezt le kellett vetkőznöm. Adott esetben inkább jobb belőni a korongot mélyre, ha nincs más opció. Sokat fejlődtem védekezésben, ez centerként fontos része a játéknak. Próbálom irányítani a sort, birtokolni a korongot és minimalizálni a könnyelmű hibákat.

Mit tudsz, benne vagy a válogatott látókörében, szövetségi oldalról figyel téged valaki?

Vas Mártonnal tartom a kapcsolatot, hozzá tudok fordulni, ha baj lenne. Azt nem tudom, hogy mennyire figyelnek, keményen dolgozom, hogy egyszer meghívót kapjak. Nyilván előrébb segítene engem is, ha egy magasabb szintű bajnokságban játszanék.

peter donat 2

Fotók: Alwin Zwibel / ECDC Memmingen

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT INFO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum