Nem azzal foglalkozunk, ki mit gondol rólunk

   

A fiatalítóprojekt második évébe lépő DVTK Jegesmedvék hajszál híján a dobogón fordulhattak rá a nemzetközi szünetre, erre pedig nem sokan számítottak a szezon előtt. A keret egyik legrutinosabb tagja, Szirányi Bence mesélt a megélt változásokról, okokról; s ha már válogatott szünet, természetesen a nemzeti együttesről és az új szövetségi kapitányról.

Kiemelkedően üde színfoltja lett az idei Erste Ligának a DVTK Jegesmedvék csapata. Az elmúlt években változatos utat, sok-sok hegyet és völgyet is bejáró borsodi együttes tavalyelőtt, a szlovák Extraligából visszatérés után kezdett szimpatikus fiatalító-magyarító projektbe, melynek során már egyre bátrabban mertek és akartak is támaszkodni a miskolci utánpótlásból időközben kirepülő első fecskékre. Ők pedig a tavalyi ?tesztév? után idénre felvették a ritmust, és egyre jobban belenőnek a ligába: a sokszor papíron első sorosként szerepeltetett saját nevelésű fiatalok közül Galajda Zsombor és Lövei Dávid egyaránt 7-7 egységgel áll (ezzel a klub harmadik legeredményesebb magyarjai), Mattyasovszky Gergelynek is van már gólja és gólpasszai, de mellettük Pecsét Bálint és Illés Márton is 13-ból 13 bajnokin lépett jégre idén. Utóbbi például sokáig a keret egyik legrutinosabb tagja, az A betűs Szirányi Bence oldalán pallérozódhatott a védelemben, aki öt éve már, hogy ismét a DVTK játékosa, vagyis testközelből élhette át a szemléletmódváltást.

dvtk gye szirányi

?Ez egy teljesen más projekt most, mint a korábbiak voltak. A klub egyrészt gazdasági okokból döntött a fiatalítás mellett, másrészt azért, mert volt már annyi minőségi saját nevelésű U21-es játékosa, hogy megérjen rájuk építeni ? magyarázta a 34 éves válogatott hátvéd. ? Egy ilyen folyamat sosem megy egyről a kettőre, de ez így normális. Nagy változás volt ez mindenkinek, tavaly például ezek a fiatal gyerekek még nem annyira találták a helyüket a jégen, és mi sem teljesen értettük meg velük egymást, de mondom, ez természetes, és idővel egyre jobban beleszoktak. Látszik, hogy milyen sokat fejlődtek, most már konkrétan húzóemberei tudnak lenni a csapatnak, lehet rájuk építeni és egyre több terhet pakolni a hátukra. Ez a mostani szezon egyfajta vízválasztóként is felfogható, hogy lássuk, mennyit bírnak, de egyelőre nagyon szépen helytállnak.?

Szirányi Bence arról is mesélt, mennyire kell, vagy éppen nem kell őket terelgetni a jégen és azon kívül. ?Próbálok nekik segíteni, de azt nem érzem, hogy terelgetni kéne őket. Annyira azért már érett játékosok, hogy például a hangomat nem szükséges felemelnem velük szemben, elég négyszemközt megbeszélni, ha bármi meglátásom van. Ők pedig meg is fogadják a tanácsokat, igyekeznek változtatni és fejlődni. Én például idén Illés Marcival voltam sokat párban, jól meg is értettük egymást, pedig ő még tavaly nem kapott olyan sok lehetőséget ? egyszóval szépen lassan tényleg belenőnek a fiatalok a fontos szerepekbe.?

dvtk öröm

fotók: Nagy Gábor Sándor/DVTK Jegesmedvék

A DVTK a válogatott szünet előtti utolsó meccsét a BJA ellen játszotta, és bár a záró harmadra még 2-1-es vezetéssel fordult, végül egy kései góllal 3-2-re alulmaradt az utóbbi években nagy riválissá lett ellenfelével szemben. Ha legalább a pontszerzés meglett volna, a Tokaji Viktor irányította fiatal miskolci csapat konkrétan a dobogón fordult volna rá a nemzetközi szünetre ? erre pedig azért nem sokan számítottak a szezon előtt.

?Lehet, hogy nem sokan gondolták volna, de mi nem ezzel foglalkozunk, hogy ki mit gondol rólunk, hanem igyekszünk tenni a dolgunkat és keményen megdolgozni mindenért. Nyilván egy olyan meccs után, mint amilyen a BJA elleni volt, nehéz mit mondani, hiszen az utolsó harmadnak még vezetéssel vágtunk neki, aztán nem egészen hat perccel a vége előtt kaptuk a gólt, amivel végül veszítettünk. Nyilván jó lett volna legalább pontot szerezni, és a dobogón ráfordulni a válogatott szünetre, de az, hogy ilyen közel vagyunk az élmezőnyhöz, jól mutatja a fejlődést, és hogy a befektetett munkánknak megvan az eredménye.?

A válogatottból hosszú ideje kirobbanthatatlan rutinos bekk a hét végi Sárközy Tamás Emléktornán is ott lesz a keretben, ismét új szövetségi kapitány irányítása alatt. Szirányi elárulta, Kevin Constantine eddig sem hagyta őket unatkozni: a védjegyének számító házi feladatokat folyamatosan küldözgette nekik?

?Eddig leginkább annyi kontaktom volt vele, hogy megállás nélkül küldözgette a videókat, teszteket, házi feladatokat, úgyhogy kisebb gyomorgörcsöm volt a hétfőtől, mert egy százkérdéses teszttel kezdtünk? De a viccet félretéve, jó, hogy ilyen szellemiségű edző került a válogatott élére, aki ilyen értelemben is új impulzusokat hoz be. Igaz, hogy megint új kapitányunk van, de olyan nagyon új dolgokat és változtatásokat ezen a szinten már nem kell elképzelni, inkább csak kisebb részleteket, taktikai különbségeket. Ami pedig nem mellékes, hogy a Fehérvár nyilván hasonló taktikával játszik, így ezúttal kevesebb játékosnak kell új szisztémát betanulni, hiszen a csapat gerincét adó fehérváriak már ismerik és tudják. Így adott esetben ők is az edző segítségére lehetnek, ha a többiek közül valaki nem biztos valamiben. A lényeg pedig úgyis az, hogy végül jövő tavaszra megtaláljuk az A-csoportra alkalmas játékosokat és összeállítást.?

hetenyi-sziranyi

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 20., hétfő
EL 17:30 GYEFTC 2-3VÉGE
március 21., kedd
EL 17:30 GYEFTC 1-2 HVÉGE
NL 20:00 LUGGSE 
  • SPORT 2
március 22., szerda
AL 21:15 WRMIKO 2-3VÉGE
március 24., péntek
EL 19:30 FTCGYE 3-5VÉGE
  • M4 SPORT
március 25., szombat
EL 19:15 FTCGYE 3-2VÉGE
  • M4 SPORT+
AL 21:00 IKOWRM 5-3VÉGE
március 27., hétfő
EL 17:15 GYEFTC 5-1VÉGE
  • M4 SPORT
március 28., kedd
SHL 19:00 VAXLHF 
  • SPORT 2
március 29., szerda
EL 18:30 FTCGYE 
SHL 19:00 FBKFRÖ 
  • SPORT 2
április 5., szerda
VÁL 17:00 HUNUKR 
Partnerünk
Archívum