Ha nem élvezed, amit csinálsz, nem leszel sikeres

   

A Rögle BK általános igazgatója, Chris Abbott engedett bepillantást az ängelholmi ?kiscsapat? nagy sikereinek titkába. Szóba került a pozitív attitűd, a játék szeretete, Marco Kasper és a vezérek felelőssége is.

Emlékezetes Bajnokok Ligája-csoportmeccset vívott a Hydro Fehérvár AV19 a Raktár utcában a címvédő Rögle ellen, a svédországi visszavágón aztán már kijött a különbség a két együttes között. Az ängelholmi ?kiscsapat? rövid idő alatt igen látványos fejlődési ívet írt le az elmúlt néhány évben: csupán 2015-ben jutott fel a svéd élvonalba, az SHL-be, 2019-ben nyolcaddöntős, két évvel később már bajnoki ezüstérmes volt, majd történelmi sikert aratva megnyerte a Bajnokok Ligáját. Önmagában megérne egy tanulmányt, hogy az alig 40 ezer lelkes dél-svédországi városkában hogyan építették fel Európa egyik mintaklubját, amely a város legnagyobb büszkesége (a Koenigsegg szupersportkocsi-manufaktúra mellett), és amely SHL-mércével mérve is csupán a 9. legnagyobb költségvetésű klubként veszi fel a versenyt a pályán Frölunda-szintű nagycsapatokkal. Legutóbb már alapszakaszgyőztesként zárt, miközben olyan fiatal kiválóságokat ad a nemzetközi hokivilágnak, mint az idei NHL-drafton 1/8-asként kiválasztott Marco Kasper. A sikerek egyik fő letéteményesei (a több mint 600 ? nem elírás, hatszáz! ? helyi szponzor mellett ? más világ?) a kanadai Abbott-ikrek, Chris és Cam, akik a 2008/09-es szezonban játszottak itt játékosként, a 2017/18-as évad óta pedig vállvetve vezetik a klubot: Chris a GM, Cam pedig a vezetőedző. A két tengerentúli szakember rendkívül pozitív attitűdöt hozott magával, irigylésre méltóan innovatív munkakörnyezetet teremtett, s a pályán belüli és kívüli vérprofizmus eredményei igen látványosak is. Ezzel együtt a nyitottságuk, közvetlenségük is ámulatra méltó: nincs semmi titok, örömmel adják át a tudást minden érdeklődőnek, Chris Abbott például a Volán elleni BL-meccs délelőttjén jó egyórás rögtönzött csarnoktúrát tartott nekünk Szélig Viktor Fehérvár GM-mel együtt a bámulatos Catena Arenában, majd készséggel nyilatkozott is a ?Rögle-receptről?.

catena arena

?Kezdjük ott, hogy nekünk Cammel eleve megtiszteltetés, hogy részei lehetünk ennek a szervezetnek, ahol korábban játékosként játszottunk, majd később megkaptuk a lehetőséget, hogy együtt vezessük a klubot. Ezt igyekszünk kellő szerénységgel és alázattal tenni, hiszen ezek alapvetően szükségesek a győzelemhez is. Az elvárásainkat nyilván megfogalmazzuk az embereink felé, de ezzel együtt támogatjuk őket és próbálunk minden nap megbizonyosodni arról, hogy a megfelelő személyekkel dolgozunk együtt, a lehető legpozitívabb hozzáállással.?

Arról, hogy ezt ők hozták-e be a klubkultúrába, vagy svéd sajátosság, így vélekedik: ?Szeretném hinni, hogy van benne részünk, igen. Egyszerű ez: ha nem élvezed, amit csinálsz, nem leszel sikeres ? és ez mind, rajtunk vezetőkön múlik a leginkább. Teljes mértékben arra törekszünk, hogy az alkalmazottainknak és a játékosainknak a jégkorong legyen az életükben az a faktor, amit a legjobban élveznek: ez a hockey for living mentalitás, amellyel még jó pénzt is kereshetsz. De az elsődleges, hogy profiként is azt érezzék, ez még mindig ugyanaz a játék és élmény, amit anno gyerekkorunkban játszottunk és rajongással imádtunk. Hogy konkrétan az én pozíciómról van szó, vagy az éttermünkről, az edzői stábról, ez esetben majdnem mindegy: a lényeg, hogy mindenki jól érezze magát a bőrében, emberként kezeljük egymást, úgy, hogy közben azért kidolgozzuk a belünket.?

chris abbott

fotó: Bildbyr?n/Ludvig Thunman

Nem lehetett elmenni az utánpótlásképzés látványos sikerei mellett sem, ami manapság már NHL-draftolt fiatal tehetségekben is megmutatkozik. ?A felnőtt- és a juniorcsapatban összesen 14 NHL-draftolt játékosunk van. Az alapfelfogásunk nem más, minthogy azzal, hogy egy profi csapatot építünk, egyúttal lehetőséget biztosítunk a fiataljainknak arra, hogy idővel elérjenek a legmagasabb szintre ? mint a mellékelt ábra mutatja, akár az NHL-be is. Ugyanakkor ez kétirányú dolog, mert ezzel ők is segíthetnek a mi csapatunkon, miközben saját magukat fejlesztik és készítik fel a tengerentúlra.

Nyilván alapvető fontosságú a megfelelő létesítményhelyzet, ami nálunk abszolút adott, hiszen a felszereltség világklasszis ? ez azért is fontos, hogy a fiatalok lássák, és tényleg akarjanak idejönni és fejlődni. Ugyanez a helyzet az edzői stábunkkal, amely előreviszi az ifjú játékosainkat. Tudni kell, hogy mi vagyunk a legfiatalabb csapat az egész SHL-ben, a csapat átlagéletkora éppen csak 24 év fölött van, holott a ligában az átlag inkább a 25 és félhez közelít. A struktúránk fontos része, hogy olyan fiatal játékosaink legyenek, akik túlteljesítik a minimumelvárásokat, így tudnak folyamatosan fejlődni és mindig a következő szintre lépni ? ehhez elengedhetetlen az az edzői stáb, amely készségesen együtt dolgozik velük ebben.?

forsberg

No de mégis mi az elsődleges prioritás a fiatalok nevelése terén? ?A legfontosabb dolog talán a megfelelő példával való elöljárás, hogy a tapasztalt játékosok utat és példát mutassanak a fiataloknak. Emellett lefektessék nekik az alapsztenderdeket, hogy lássák, hogyan lehet profivá válni és hova lehet eljutni. Erre egyébként kiváló példa Marco Kasper, aki tizennyolc évesen is az egyik legnagyszerűbb vezér mind a pályán, mind a konditeremben, vagy amikor odakint vannak lőgyakorlaton. Rendkívül különleges fiatal játékos ? sok más srácunkkal egyetemben. Az ilyen srácoknak minden lehetőség adott itt: határ a csillagos ég, de legalábbis az NHL, ha tényleg minden munkát beleteszel abba, amit szeretsz csinálni!?

marco kasper

fotó: Andreas Ljunggren/Rögle BK

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum