Floridai csatával indul a konferencia-elődöntő

   

Az alapszakaszt megnyerő Florida a kétszeres bajnok Tampával csap össze. A Colorado a St. Louis ellen folytatja.

Magyar idő szerint szerda hajnalban két mérkőzéssel elkezdődnek a párharcok a legjobb nyolc között az NHL-ben. Keleten igazi csatára lehet számítani, ahol az alapszakaszt megnyerő Florida ellenfele az állami rivális, az előző két bajnokságot megnyerő Tampa Bay lesz. A Panthers esélyeshez méltóan, de nagyon nehezen lépett tovább a Washington ellen, ami két dologra vezethető vissza. Az egyik Jonathan Huberdeau játéka, aki az alapszakaszban 85 gólpasszt osztott ki és 115 pontot szerzett, a hat meccsen viszont mindössze három pontot tett a táblára. Az első körben az ő helyét az alapesetben csak kiegészítőembernek számító Carter Verhaeghe vette át, aki 6+6-tal segítette a csapatát és ezzel nemcsak a gárda legjobbja lett mindhárom kategóriában, de azt is elmondhatja magáról, hogy két meccset ő nyert meg a Floridának. Verhaeghe játéka egyébiránt azt is megmutatja, hogy milyen mélysége van a csapatnak, hiszen a 26 éves center csak a hatodik legjobb pontszerző volt az alapszakaszban. Huberdeau gyenge játéka mellett még hihetetlenebb az a tény, hogy a Panthers a Washington elleni párharc során a 18 előnyéből egyet sem tudott gólra váltani, pedig alapszakaszban az ötödik legjobb fórkihasználással rendelkezett. Ha ebben a szegmensben a Barkovéknak nem tudna szintet lépni, akkor elképzelhetetlen, hogy esélyük legyen a továbbjutásra. A két negatívum mellett mindenképpen a Florida mellett szól, hogy három mérkőzést is hátrányból fordítva nyert meg. Ez nem meglepetés, hiszen az alapszakaszban 29 ilyen győzelmet szereztek, amivel listavezetők voltak ebben a kategóriában, így a Tampának különösen kell figyelnie arra, hogy még 2-3 gólos előnyben sem érezheti magát biztonságban.

A Tampa Bay nem titkolt célja, hogy 40 év után az első csapat legyen, amely triplázni tud. Ehhez sikerrel vették az első akadályt, hiszen hétmeccses csatában úgy nyertek a Toronto ellen, hogy a mindent eldöntő ütközetet a kanadai fővárosban húzták be. Ha a Floridánál kiemeltünk egy embert, akitől többet várunk, akkor a ugyanezt a bajnokcsapatnál is meg lehet tenni. Ez a játékos pedig nem más, mint Andrej Vasziljeszkij. A Lightning kapusa eddig magához képest eléggé visszafogottan védett, hiszen a hatékonysága éppen a 90%-os küszöb alatt maradt, pedig a karrierátlaga 92 felett van. Ha Vasziljevszkij odateszi magát és Bobrovszkij is tud még pluszt felmutatni, akkor a két orosz küzdelme egy egészen különleges extrát is adhat ennek a szériának. A kétszeres bajnokcsapattal kapcsolatban két pozitívumot kell kiemelni. Az egyik, hogy a Lightning ha lehet, még mélyebbnek tűnik, mint a riválisa. Egyik játékosa sem volt háromnál többször eredményes, viszont 13-an iratkoztak fel a góllövőlistára és hét meccsen egyedül Erik Cernak neve mellé nem került egyetlen pont sem. A második dolog, hogy a 2020-as playoff kezdete óta a Tampa egyszer sem vesztett el két egymást követő mérkőzést. Ez azt jelenti, hogy ha a Florida hátrányba kerül, akkor hatalmasat csökkenek az esélyei a továbbjutásra.

Tipp: a Florida továbbjut 7 meccsen.

A rájátszások történetének egyik örök visszatérő kérdése, hogy mi a jobb: söpréssel vagy esetleg öt mérkőzésen tovább menni, és extra pihenőnapokat szerezni, vagy játszani hat-hét mérkőzést egy párosításban, és ezáltal megmaradni a ritmusban? A kérdésre nincs biztos válasz, annyi viszont most ki fog derülni, hogy a két állítás közül a Coloradónak kedvezett-e a pihenő, vagy a St. Louisnak a ritmus. Az Avalanche-nál biztos, hogy most az első tézisre esküsznek, mert az elmúlt egy hétben felépült a sérüléséből a csapat első számú kapusa, Darcy Kuemper, aki biztosan ott lesz a vasak között az első összecsapáson. Hogy ez mennyire kell a Coloradónak, arra itt a bizonyíték: Kuemper 93,4%-kal védett, míg az őt helyettesítő Pavel Francouz csak 90,2-vel. További jó hír a denveri fanoknak, hogy csapatuk gólátlaga 5,25 a playoffban, ami messze a legjobb a nyolc továbbjutó csapat között. További pozitívum, hogy a Colorado a teljes mezőny legkevesebbet büntetett csapata, viszont a 76%-os kivédekezésre nem lehet büszke Bednar együttese.

Amilyen eldöntött kérdés a kapuposzt Denverben, olyannyira nem az St. Louisban. A Blues Hussóval kezdett az első körben, aki egy shutouttal tette le a névjegyét, hogy aztán a következő két találkozón kilenc gólt kapjon és mindkét meccset elbukja a Minnesota ellen. Ezután viszont érkezett a 2019-es playoff hőse Jordan Binnington, akivel a kapuban a Blues behúzta a következő hármat és a második körbe lépett. Az ember azt hihetné ezek után, hogy Binnington biztosan kezdő lesz, viszont ezzel szemben ott van az a tény, hogy tavalyi rájátszás során a Colorado kisöpörte a St. Louist, Billington pedig 89,9%-kal védett a széria során. Craig Berube, a Blues edzője tehát nincs könnyű helyzetben, de nagy valószínűség szerint Billington lép ma jégre a Ball Arenában. A Coloradónál már érintettük a speciális egységeket, ezt is érdemes megvizsgálni a Blues szempontjából. Taraszenkóék az emberelőnyök 30%-át kihasználták a Minnesota ellen, ami komoly fegyvertény. A Colorado alig volt büntetve, viszont gyengén védekezik hátrányban, így nem lenne meglepetés, hogy ha a Blues egy olyan párharcot próbálna kierőszakolni, amit a speciális egységek játéka dönt el. Ha ehhez hozzávesszük azt, hogy a Blues nyolcat lőtt fórban és csak egyet kapott hátrányban, miért is erőltetné ezt az elképzelést Craig Berube.

Tipp: a St.Louis továbbjut 7 meccsen.

avs blues round2

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum