Ezért nem húztak be sztárokat az expanziós drafton

 

A Seattle Kraken nem azt a stratégiát választotta, amelyet négy éve a Vegas – de nem is tehetett mást.

2017-ben George McPhee jött, látott és győzött: a Vegas GM-jeként úgy lerabolta a kulcsjátékosaik elvesztésétől bepánikoló kollégáit, hogy az hosszú évekre emlékezetes maradt. Sokan azt várták az NHL-hez frissen csatlakozó Seattle-től is az idén, amit a Vegas tett négy éve, ennek azonban nem volt realitása. McPhee igazán jó cseréket üthetett nyélbe, hogy békén hagyja a klubok által le nem védett fontos játékosokat. Így szerezte meg a Winnipegtől a draft 13. és az Islanderstől a 15. helyet, miközben eleve 6.-ként választhatott, ez egyből három első körös picket jelentett számára. Emellett a Floridától elvitte Jonathan Marchessault-t és Reilly Smitht, amihez elég volt egy negyedik körös draftjogot adnia. A két klasszis együtt 667 meccsen lépett pályára az elmúlt négy évben a rájátszásokkal együtt, ezeken 515 pontot termeltek.

Hasonló taktikával Ron Francis, a Kraken GM-je is megpóbálkozott, a Calgary csapatkapitányáért egy első és egy harmadik körös draftjogot kért – de nem kapott. Annak ellenére sem, hogy Mark Giordano igazán ikonikus figurája volt a csapatnak, noha nem draftolták, ehhez képest 15 szezon van a háta mögött, mindet a Flamesnél töltötte, 37 évesen vált életében először klubot. McPhee könnyebb helyzetben volt négy éve, a draftolás szabályai kedvezőbbek voltak az újonc számára, és a vezetőknek még nem volt közvetlen tapasztalatuk arról, mit érdemes beáldozni egy-egy játékosért. Mára elmondható, hogy tanultak a fiaskóból, nem pánikoltak be a gondolattól, hogy egy-egy fontos láncszem a bővítési draft áldozatául eshet, ez jelentősen csökkentette Francisék mozgásterét.

A Vegas tehát megtanította a csapatokat védekezni a ragadozó típusú draftstratégiákkal szemben, ám emellett további tevőleges szerepet is játszott abban, hogy a Seattle ne tudja megismételni a bravúrt. Azzal, hogy nemrégiben csatlakozott klubként mentesült a draft alól a Golden Knights, menekülőpályát is biztosított a megszorult csapatoknak. A Nashville és a New York Rangers élt a lehetőséggel, a Vegasszal üzletelve elérték, hogy a jó piaci értékkel rendelkező, de nem védhető játékosaikért legalább valamilyen ellenértéket kapjanak. Szintén változás, hogy a játékosok is aktívabb szerepet vállaltak csapataik megsegítésében. Carey Price például lemondott szerződésének cserét tiltó klauzulájáról, hogy a csapat védetté tehesse kollégáját, Jake Allent. A 10,5 milliós fizetésű kapus ezután bejelentette, hogy New Yorkba utazik, ahol egy specialista megvizsgálja, szüksége van-e műtétre, ráadásul nemcsak ismert csípőproblémái, hanem a térde miatt is. Bár csábító volt a gondolat, hogy az anno Marc-André Fleuryre lecsapó Vegas után a Kraken is ikonnal kezdjen a kapuban, a fenti kockázatot Francis nem vállalhatta.

Miután ezek az utak bezárultak a Seattle előtt, más stratégiát választott. Mindössze négy olyan játékost vitt el, akik bére meghaladja az évi 4,5 millió dollárt: Giordano (6,75 millió), Jordan Eberle (5,5 millió), Yanni Gourde (5,2 millió) és Jamie Oleksiak (4,6 millió) rendelkezik kiemelkedőnek mondható jövedelemmel. A többiek kiválasztásánál három fő szempont érvényesült: fizikai adottságok, küzdeni tudás, alacsony fizetés. Az első két szempont olyan csapatot eredményez, amely ellen nehéz játszani, a harmadik abban segít, hogy a jövőben is aktív lehessen a Kraken a játékospiacon. Erre minden eszköze meglesz, az expanziós draft után ugyanis közel 29 millió elkölthető dollárja maradt, ami az előttünk álló években felbecsülhetetlen érték lesz.

A Seattle draftját jó ideig a Vegaséhoz fogják hasonlítani, és ebben nem győzhet, hiszen a feltételek egészen mások voltak, mint négy évvel ezelőtt. De így is érdemes megjegyezni, hogy első ránézésre a Vegas kerete sem tűnt világverőnek, még a 2017/18-as szezon harmadik hónapjában is általános megrökönyödés kísérte újabb és újabb győzelmeit. A Kraken kerete kevésbé biztató, nagy kérdés, hogy a stábban dolgozó elemzők és az edzők mennyire tudnak ütőképes csapatot faragni a nem olyan nagy nevekből. Az biztos, hogy a Vegasszal ellentétben nem egy rohammal akarja bevenni a ligát a gárda, Francisék fokozatosan, több hullámban fogják felépíteni a keretet. Fontos állomás lesz a hónap végén nyíló játékospiac és a következő szezon cserestopja, amikor az összespórolt bérkeretet előnyös üzletek megkötésére lehet fordítani. Ezek miatt az összehasonlítás nemcsak nem igazságos, hanem meglehetősen korai is. Csak évek múlva tudhatunk majd többet.

seattle exp draft

(A cikk az ESPN írása alapján készült.)

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
szeptember 11., szombat
SZK 17:15 DEBFTC 2-6VÉGE
    • M4 SPORT+
szeptember 12., vasárnap
KHL 09:00 AMRDMO 
    • SPORT 2
FEL 18:00 LVCUTE 3-5VÉGE
FEL 19:00 OLLMAC 8-2VÉGE
szeptember 14., kedd
FEL 18:00 NZÁAVS 2-4VÉGE
szeptember 17., péntek
EL 17:30 BRAUTE 1-2 HVÉGE
EL 17:30 GYEDAB 10-4VÉGE
EL 17:30 SCCTIT 6-1VÉGE
EL 18:00 MISETO 5-2VÉGE
EL 19:00 MACDEB 3-2 HVÉGE
ICEHL 19:15 AVSVSV 5-1VÉGE
    • DIGI SPORT 2
szeptember 18., szombat
EL 17:30 BRADAB 
EL 17:30 GYETIT 
EL 17:30 SCCUTE 
ICEHL 17:30 AVSVAP 
    • DIGI SPORT 2
szeptember 19., vasárnap
EL 16:30 FTCETO 
EL 17:00 MISMAC 
    • M4 SPORT+
szeptember 20., hétfő
EL 17:30 BRATIT 
EL 17:30 GYEUTE 
EL 17:30 SCCDAB 
Partnerünk
Archívum