Nincs söprés, elmaradt a bajnokavatás az NHL-ben

   

Josh Anderson találatával a Montreal a hosszabbításban nyert 3-2-re a Tampa ellen.

A fináléban legutóbb 1997-ben volt precedens összesített 4-0-s eredményre, amikor a Detroit verte a Philadelphiát. A negyedik mérkőzésre alaposan belenyúlt a keretbe Duharme mester, ugyanis három helyen is változtatott: a csatársorban Jesperi Kotkaniemit Jack Evans váltotta, míg a védelemben a Jon Merrill, Erik Gustafsson páros helyett a Jel Edmundson, Alekszandr Romanov kettős kapott lehetőséget.

Óriási elánnal kezdte a mérkőzést a Tampa Bay. Érezhető és látható volt, hogy Stamkoséknak még véletlenül sem fordult meg a fejükben az a lehetőség, hogy a 3 meccses biztos előny tudatában ajándékozzanak egy győzelmet a Montrealnak, és hazai pályán húzzák be a végső sikert. Azonnal nekiestek a vendéglátójuknak, akiknek az első percekben az is gondot okozott, hogy a saját harmadukból kihozzák a korongot. Jól mutatja a vendégek fölényét, hogy amíg ők már 6 kapura lövésénél és 11 kísérletnél jártak a harmad derekához közelítve, addig a Canadiensek még próbálkozása sem volt. Az óriási rohanásban csak az volt a kérdés, hogy a hazaiak meddig bírják a nyomást, illetve a Lightning bírni fogja-e a saját maga diktálta tempót. A Montreal továbbra is tartotta magát, a Tampa még mindig nyomott, így ennek tükrében teljesen váratlanul jött a Habs gólja a második lövésből öt perccel a harmad vége előtt. A Bolts nem a legjobb ütemben cserélt, így Suzuki a védelem mögé került és a kapu mögül visszatett korongot Josh Anderson bevágta, aminek köszönhetően a Montreal a teljes finálét tekintve először szerzett vezetést. A bekapott gól nem törte meg a Bolts lendületét: megpörgette a harmad végét, de hiába került emberelőnybe, Kucserov révén csak kapuvasig jutott.

canadiens final

A szünetben Jon Coopernek nem sikerült rendet raknia a fejekben. A második harmad első perceiben a Tampa olyan csapat hatását keltette, mint egy bokszoló, akiben benne maradt egy hatalmas pofon és még nem tért magához. A Montreal ezt megérezte, hiszen felvették a ritmust és egyre többször veszélyeztették a Lightning kapuját. A befejezésekbe azonban vagy rendszeresen hiba csúszott, vagy Vasziljevszkij hárított. A mérkőzés felét elérve kezdett ismét életjeleket mutatni a Tampa. Azt, hogy a vendégek ismét átvették az irányítást, jól mutatja, hogy gyors egymásutánban kétszer is emberelőnyben játszhattak, de akárcsak korábban, most is csak kapuvasig jutottak. A folyamatos attaknak végül bő kettő perccel a játékrész vége előtt lett meg az eredménye. A kulcsfigura Ryan McDonagh volt, aki bravúrosan tartotta bent a korongot a harmadban, majd egy egészen fantasztikus no-look passzt adott a kapu elé berobbanó Barclay Goodrow-nak.

A harmadik harmadra azzal a statisztikával fordultak a csapatok, hogy a Montreal a rájátszás során négyszer kezdte egálról az utolsó húsz percet, és mind a négy alkalommal győzni tudott a rendes játékidőben vagy a hosszabbításban. Mint később kiderült, ez a remek sorozat ezúttal sem szakadt meg, ám Josh Anderson góljáig sok minden történt a Bell Centerben. Többek között az, hogy befejező játékrészben minden ott folytatódott, ahol az előzőben abbamaradt. A Tampa küzdött és kapart, láthatóan le akarta zárni a szériát és vele együtt az egész bajnoki szezont, miközben a rekordbajnokon egyáltalán nem látszódott, hogy az életéért küzdene. A kicsit hitét vesztett Montreal fizikai hokival próbálta megtörni a Tampa lendületét, több-kevesebb sikerrel. A vendégek beleálltak ebbe a stílusba, aminek az lett a következménye, hogy a harmad közepén egy nagyobb adok-kapok végén mindkét csapatból hárman mehettek a büntetőpadra pihenni. A hajrát nagyon megnyomta a Lightning, de hiába alakította ki sorra a ziccereket, vagy Price, vagy a kapuvas volt ismét a végállomás.

Egy perccel a befejezés előtt óriási lehetőséghez jutott a Tampa, mert Shea Weber 2+2 perces büntetését kapott a Palat elleni szabálytalanság miatt. A Lightning azonban nem tudott élni a lehetőséggel, mert hiába jöttek a lehetőségek a rendes játékidőben és a hirtelen halálban, képtelen volt értékesíteni a létszámfölényt. Sőt a ráadásban majdnem gólt kapott, amikor Hedman korongvesztése után Suzuki egy az egyben nem tudta megverni Vasziljevszkijt. A rengeteg kihagyott ziccer végül a büntetés lejárta után egy perccel ütött vissza. Egy újabb korongvesztés után Anderson ment el a bal oldalon, a passzát a középen érkező Caufiled még elhibázta, a kipattanót viszont a szélső beverte. A Montreal összesítésben 1-3-ra szépített és elkerülte a söprést a döntőben, amire korábban csak egyszer volt példa a franchise történetében, még 1952-ben a Detroit ellen.

josh anderson

NHL, 2021. július 5.:

Montreal?Tampa Bay 3-2 h.
G.: Anderson (2), Romanov ill. Goodrow, Maroon

Sorsolás
Tabella
Kanadai táblázat

Stanley Kupa-döntő:

Tampa Bay?Montreal 3-1

Rájátszás, 3. kör:

Las Vegas (2.)?Montreal (4.) 2-4

Tampa Bay (3.)?NY Islanders (4.) 4-3

Rájátszás, 2. kör:

Colorado (1.)?Las Vegas (2.) 2-4

Winnipeg (3.)?Montreal (4.) 0-4

Boston (3.)?NY Islanders (4.) 2-4

Carolina (1.)?Tampa Bay (3.) 1-4

Rájátszás, 1. kör:

Colorado (1.)?St. Louis (4.) 4-0
Las Vegas (2.)?Minnesota (3.) 4-3

Toronto (1.)?Montreal (4.) 3-4
Edmonton (2.)?Winnipeg (3.) 0-4

Pittsburgh (1.)?NY Islanders (4.) 2-4
Washington (2.)?Boston (3.) 1-4

Carolina (1.)?Nashville (4.) 4-2
Florida (2.)?Tampa Bay (3.) 2-4

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum