Felbukkant a láthatáron az új Ovecskin?Crosby duó

 

A 2023-as drafton összecsaphat a két szupertehetség: az orosz Matvej Micskov és a kanadai Connor Bedard.

A 2020/21-es szezonban Micskov az orosz, Bedard a kanadai utánpótlásligában nyújtott elképesztő teljesítményt. Az orosz valamivel idősebb, 2004 decemberében született, míg Bedard 2005 júliusában. Ez ideig egyiküknek sem jelentett kihívást a kortársakkal versengeni. Micskov még az előző idényben, amelyet 14 évesen kezdett, 26 meccsen 70 gólt és 109 pontot ért el az orosz U16-os bajnokságban, ez meccsenként több mint négypontos átlag, erről a maga idejében be is számoltunk. Az oroszok ebben a korosztályban földrajzi elhelyezkedés és erősség alapján különböző osztályokba szervezik a csapatokat, az ifjú tehetség az első osztályban szerepelt, azok közül is a legerősebbnek tartott moszkvai csoportban. Az Ovecskin-érából még nem tudunk ilyen számokat prezentálni, a közelmúltban Andrej Szvecsnyikov volt hasonlóra képes, aki 13 meccsen ért el 53 pontot, de akkori csapata, az Ak Barsz Kazany a volgai csoportban szerepelt, amit általában gyengébb színvonalúnak tartanak. Micskovot hívták a USHL-be is játszani, de nemet mondott, csak Szentpétervárig ment Jaroszlavlból. Idén a SZKA két csapatában is játszott az MHL-ben, a juniorok között ? 15-16 évesen ?, ez sem állította megoldhatatlan feladatok elé: 56 meccsen ugyanennyi pontot szerzett a sokkal fizikálisabb mezőnyben.

Connor Bedard tavaly 14 évesen játszott a 18 évesek között a CSSHL-ben (Canadian Sport School Hockey League), ahol 36 meccsen 43 gólt lőtt és 84 pontot szerzett. Ehhez már van összehasonlítási alapunk, Sidney Crosby 14 évesen is egy helyi U18-as ligában, az NSU18MHL-ben (Nova Scotia U18 Major Hockey League) játszott, neki akkor lényegesen hosszabb volt a szezonja, 74 meccsen lőtt 95 gólt és adott 98 gólpasszt, ez 193 pont. Ha Bedard számait ilyen távra vetítjük ki, akkor 88 gólt és 173 pontot kapunk, tehát sikerült megközelítenie legendás honfitársát. Bedard tavaly márciusban megkapta a hozzájárulást ahhoz ? hetedikként a “világtörténelemben” ?, hogy korengedménnyel a WHL-ben folytathassa. Számára azonban az idei év különösen nehéz volt, hiszen Észak-Amerikában állt a játék, ezért Svédországba költözött, ahol a HV71 csapatában egy meccset játszott U18-ban (1+1), további négyet a juniorok között (2+2). Azóta beindult a WHL, itt a Regina Patsben 5 meccsen 5 gólt és 4 asszisztot jegyzett.

Természetesen mindketten túl fiatalok ahhoz, hogy biztosan kijelenthessük: meghatározó játékos lesz belőlük. Ahogy idősödnek, úgy lesz egyre pontosabb képünk az értékükről, mivel most vannak abban az életkorban, amikor egyre nagyobb a szerepe a taktikának, és fizikai képességeik elengedhetetlen fejlesztése mellett egyre fontosabb a hokis intelligencia kialakulása is. Könnyíteni fogja az összehasonlítást az is, hogy egyre többször találkozhatnak személyesen különböző nemzetközi tornákon, ifjúsági és junior-világbajnokságokon. Ebből a szempontból különösen a 2023-as junior-vb lesz meghatározó Novoszibirszkben, fél évvel a 2023-as draft előtt, amelyre már most sokan úgy tekintenek az óceán mindkét oldalán, mint versenyfutásuk első nagy állomására.

Ha minden jól megy, akkor ők lehetnek a következő évtized Sidney Crosbyja és Alekszandr Ovecskinje, annál inkább, mert Bedard center, Micskov pedig szélső. Mindez nyilván messze van még, de fél szemmel azért érdemes követni, hogyan alakul a két fiatalember pályája.

bedard-micskov

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum