Hiába ácsingózik az orosz tinisztárra a Chicago Steel

 

A USHL-csapat a draft 17. körében szerezte meg a 15 éves Matvej Micskov játékjogát, aki a napokban szerződött Jaroszlavlból a SZKA-hoz.

Az U16-os orosz bajnokságban játszó csatár 26 meccsen szerzett 109 pontjával hívta fel idén magára a figyelmet, ebből az irdatlan mennyiségből ráadásul 70 volt a gólok száma. Mindemellett az ifjú zseni a serdülőválogatottban is termelt 22 pontot 11 mérkőzésen, alaposan hozzárulva Oroszország tükörsima győzelméhez a lausanne-i ifjúsági olimpián.

Ezek után nem csoda, hogy azonnal le is csapott rá a KHL szentpétervári topklubja. A SZKA a napokban egyezett meg a fiatalemberrel és a szüleivel, hogy Jarorszlavlból az északi fővárosba teszik át a székhelyüket. Az erről szóló orosz cikkek kiemelték: alapos megfontolás után tekintettek el Micskovék a felmerült tengerentúli opcióktól, mivel úgy ítélték meg, a SZKA kedvező feltételeket kínálhat a játékosban rejlő potenciál kibontakoztatásához. Tény, hogy a szentpéterváriak az elmúlt években 180 fokos fordulatot mutattak be játékospolitikájukban. Míg korábban a szupersztárok összevásárlásával iparkodtak ütőképes keretet formálni, addig most kiemelten koncentrálnak a fiatalokra. A koronavírus-járvány miatt félbeszakadt csonka idényben például négy olyan 2000-ben és 2001-ben született játékosuk is volt ? Galenyuk, Marcsenko, Morozov és Podkolzin ?, akik komoly jégidővel meghatározó szerepet vittek. Emellett a feltörekvők megkaphatják a lehetőséget az MHL juniorligában és a VHL-es SZKA-Nyevában is. Nem lenne meglepő, ha a 2004. decemberi születésű Micskov tovább erősödve nagyon hamar megmutathatná magát magasabb szinten is.

Természetesen a tengerentúlon is felfigyeltek a fiúra: a USHL draftján ? amelyen Keresztes Levente is elkelt ? a Chicago Steel foglalta le a játékjogát. A csábítási művelet reális esélyeivel Ryan Hardy, a csapat GM-je is tökéletesen tisztában van. Amikor az egyik szurkoló a hír hallatán a Twitteren kezdett el lelkendezni, mondván, ha ez a srác tényleg a csapatban fog játszani, akkor ő mindenkit meghív pelmenyire, Hardy lehűtötte: ?Nagyobb az esélye annak, hogy én leszek az Egyesült Államok elnöke, mint hogy Matvej Micskov átjön hozzánk, de ettől még természetesen minden követ megmozgatok érte. Mármint Micskovért, és nem az elnökségért.? Hardy az egyik legextravagánsabb GM a USHL-ben, és meglehetősen közlékeny is. Amikor valaki megkérdezte tőle, hogy szerinte melyik a jobb, a kanadai vagy az amerikai juniorbajnokság, akkor így felelt: ?Én sohasem szállok be ezekbe a vitákba. Mindig nevetek, amikor valaki azt mondja: én ebben vagy abban a ligában szeretnék játszani. Egy bizonyos szint fölött minden ligában van nagyszerű emberekkel magas szintű programot nyújtó csapat, és vannak horrorisztikusak is. Ha mód van rá, akkor programot válassz, ne ligát.?

Nyilván Micskov is ennek szellemében járt el, amikor Szentpétervár mellett döntött. Ahogy az sem véletlen, hogy a Steel nem pazarolt előkelő picket a csekély sanszra, Micskov csak a 17. körben kelt el, ami természetesen egyáltalán nem a tehetségét tükrözi. A 2023-as NHL-játékosbörzén valószínűleg egészen más pozícióban fog majd rábökni egy igazán szerencsés GM. Persze csak akkor, ha a fejlődése valóban töretlen marad. Az alábbi videó-összeállítás a már említett ifjúsági olimpián készült.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum