A draft leendő sztárja hálás Majoross Gergelynek

 

Magyar edző keze alatt még nem dolgozott akkora tehetség, mint az Érsekújvárban játszó Brandt Clarke.

A koronavírus-járvány miatti kényszerű intézkedések talán senkinek nem okoztak annyi problémát, mint a draft előtt álló fiatal tehetségeknek. A kanadai juniorligák közül a QMJHL hol elindul, hol megáll, a WHL-ben alig néhány meccset játszottak, az OHL-ben annyit sem. Az Egyesült Államokban a USHL és az NAHL megy ugyan, de azok sem maximális létszámmal és nem is teljes gőzzel. Ezek után az NHL-ben fontos téma, hogy mi legyen a 2021-es játékosbörzével. A liga vezetése szeretné tartani a júniusi időpontot, ám a szakma amellett érvel: nem fair a fiatalokkal szemben, ha úgy kell megméretni magukat, hogy 2020 márciusa óta közel sem egyformán kapnak lehetőséget. Ha egyáltalán kapnak.

Mivel minden bizonytalan, ez új stratégiákat követel a tehetségektől is, akik közül sokan Európába szerződtek, lévén, hogy ebben az életkorban különösen fontos a meccstapasztalat. Így tett a 2003-as születésű Brandt Clarke is, akit korosztálya egyik legígéretesebb bekkjének tartanak. Az Eliteprospectsen 11-ből 2 szakértői csoport az 1/1-es pozícióba várja őt, négy további szerint 1/2-es lehet, 7. helynél alacsonyabbra senki sem számít. Mivel a draft mint téma kiemelten fontos a tengerentúlon, az Athletic című újság megkérte Clarke-ot, vezessen rövid naplót arról, hogy miként telnek a napjai. Az OHL-es Barrie Colts védője kötélnek állt: ősszel leírta, unja már a meccsek nélküli edzéseket, és játéklehetőséget szeretne találni mindenáron.

Miután egy svéd másodosztályú sansz kútba esett, Clarke elfogadta az Érsekújvár megkeresését. 2020 karácsonyán a bátyjával, a 2019-ben a Devils által 3/80-asként draftolt Graeme-mel együtt a felvidéki csapathoz szerződött. Érkezésük idején még nem Majoross Gergely volt a vezetőedző, és Brandtnek meg is gyűlt a baja az átállással, ráadásul a levegőben lógott a visszahívás lehetősége, ami fokozta a bizonytalanságot. Január közepén aztán menesztették Martin Hrncar vezetőedzőt, érkezett Majoross, majd egy hétre rá az ifjú tehetség támasza, Graeme visszatért az Egyesült Államokba ? 6 mecccs és 1 assziszt után ?, mivel a New Jersey visszahívta. Az idősebb Clarke a Devilsben még nem jászott azóta, az AHL-es Binghamton Devilsben kapott 6 meccset, ahol 1+1-nél jár jelenleg.

Rövid ideig úgy tűnt, hogy az öccsének is vissza kell mennie, ám az OHL mégsem startolt el, így maradhatott az Zámkyban ? és egyre jobban belelendült a hokiba. Az Athleticben, ami Észak-Amerika egyik legfontosabb sportújságja, soha nem fordult még elő, hogy magyar hokis szakemberről írjanak. Brandt Clarke révén ez is megtörtént. A fiatal bekk elmesélte, Majoross egyik első tanácsa az volt a számára, hogy legyen bátrabb: ?Szerette volna, ha aktívabban részt veszek a játékban, ha többször kérem el a korongot. Arra is biztatott, hogy ne mindig a legbiztonságosabb játékot játsszam, csak hogy kijusson a korong a harmadból, hanem hogy merjek meghúzni hosszú passzokat is.?

A következő meccsen Clarke meglőtte élete első profi gólját. Azóta 23 találkozón 4+6-nál tart az Extraligában, vasárnap este a DVTK Jegesmedvék ellen 1+1-et ért el, jelentős szerepet játszva abban, hogy az Érsekújvár a miskolciakat lerázva máris kiharcolta a playoff-kvalifikációs helyezést.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum