A Blackhawks írt egy levelet a bérleteseinek

 

A chicagói vezetés rájött, hogy nagyobb átláthatóságra van szükség a szurkolók bizalmának visszanyeréséhez.

A 2020/21-es szezon végeztével nem sok minden történt a Chicago Blackhawksnál, viszont ami igen, annak nem minden esetben örültek a szurkolók. Megszerezték a hátvéd Nyikita Zadorovot és Anton Lindholmot a Coloradótól, a dallasi Mattias Janmarkot a szabadpiacról, 950 ezer dollárért leigazolták Lucas Wallmarkot. Ez önmagában nem tűnik rossznak, ám Zadorovért nagy árat fizettek, hiszen elengedték Brandon Saadot és az újonc hátvédet, Dennis Gilbertet. Saadot nem kell bemutatni, kétszer nyert Stanley Kupát a Blackhawksszal, 27 évesen ereje teljében van. A 23 éves Gilbertről azt nyilatkozta az Athleticnek az egyik játékosmegfigyelő, hogy Zadorov két évvel fiatalabb kiadásban. Még különösebb, ami kapusfronton történt: ajánlatot sem tettek Corey Crawfordnak, aki szabadon távozhatott, szintén két Stanley után. A chicagói kapuban így a Malcolm Subban, Collin Delia, Kevin Lankinen alkotta trió egy tagja állhat majd, hármuknak összesen 76 NHL-meccsnyi tapasztalatuk van. Erre egyenesen azt mondta a már idézett játékosmegfigyelő, hogy ilyen kapusállománnyal nekivágni a szezonnak ?recept a katasztrófához?.

Nem csoda, hogy erre az egyébként a nyilvánosságot a holtszezonban véletlenül sem kereső Jonathan Toews is megszólalt. Az Athleticnek elmondta, nekik senki sem szólt, hogy átépítés zajlik a csapatnál, pedig elég idősek és nyerni akarnak, ami ezzel a kerettel nehéz lesz. Hasonlóan nyilatkozott a többi veterán, Patrick Kane és Duncan Keith is, akiknek még három szezonra szól a szerződésük. A kritikát nehezen viselő Stan Bowman általános igazgató azt felelte erre, hogy ő sem megy be az öltözőbe mérkőzés után, és nem kér számon a játékosokon semmit, így ők is jobban tennék, ha azzal foglalkoznának, ami a dolguk.

Itt tartottunk 10 napja. Azóta némileg lenyugodtak a kedélyek. Erre utal az is, hogy a klub belátta, a kevés kommunikáció a csapat megítélésének kárára megy, nemcsak az öltözőben, hanem a szurkolók körében is. A Blackhawks levelet írt a bérleteseinek, amelyben bővebb magyarázatot ad a történtekre. Bowman nyilatkozott az ESPN-nek is: ?Nem akarjuk szélnek ereszteni a csapatot, és egy egészen másikat összeverbuválni a következő másfél évben. De újjá kell építenünk a mélységét. Nincs elég jó játékosunk sem a húzóemberek, sem a vízhordók között ahhoz, hogy a topcsapatokkal versenyre keljünk. Van egy csomó erős hokisunk, nagyon jól állunk abban, hogy elkezdjünk egy igazi csapatot összerakni, de még nagy utat kell ehhez bejárnunk.?

Bowman azt is elmondta, hogy megbeszélte a dolgot a kulcsjátékosokkal, és elismerte, hogy nem voltak ?szuperőszinték? a változások irányát illetően. Ha a fent idézett cikkek és egyéb kommentárok alapján akarjuk megfejteni ezt az irányt, akkor az egyik sarkalatos pont a bértömeg csökkentése. Olli Maatta közel 3,5 millió dollárért írt alá a Kingshez, Crawford 35 évesen 3,9 millióért a Devilshez, Saad 6 milliós szerződése jövőre jár le. A helyükre jobb ár-érték arányú játékosok érkeztek, ez kétségtelen. A kapushelyzet kulcsa a fiatal edzőnél, Jeremy Collitonnál lehet, aki Európát is megjárta korábban, így nagyobb rálátása van az ottani játékosokra. Kevin Lankinennek hiába nincs még NHL-es meccse, a vezetőedző pontosan tudja, hogy négy év a finn élvonalbeli HIFK kapujában ? folyamatosan 90% feletti statisztikával ? nem jön a semmiből. Ha ez nem lenne elég, Lankinen állt 2019-ben a finnek kapujában a pozsonyi világbajnokságon, ahol 8 meccsen átlagban másfél gólt kapott, és 94% feletti hatékonyságának kulcsszerepe volt a győzelem megszerzésében. Mivel két éve jórészt az AHL-ben véd, sokak szerint ő lehet a Chicago titkos fegyvere a következő szezonra.

Összefoglalva a csapat egyrészt tele van tapasztalt veteránokkal, de emellett sok fiatal tehetség is a rendelkezésre áll: többek között a cseh Dominik Kubalik, Alex DeBrincat, Kirby Dach és Adam Boqvist. Ez a keret nem rossz, de valóban nem elég ahhoz, hogy versenyképes legyen a legmagasabb szinten. Akkor sem, ha a rájátszásban nagy meglepetést okoztak azzal, hogy a kvalifikációs körben kiejtették a Connor McDaviddel felálló Edmontont. Utána le is tisztult a kép, az első körben többnyire szoros meccsek után sima 4-1-es vereséget szenvedtek a döntőre is esélyesnek tartott Vegas Golden Knightstól. Ahhoz, hogy tovább tudjanak lépni, vagyis további erősítéseket hajthassanak végre, nehéz döntéseket kellett meghozni, helyet kellett csinálni a fizetési plafon alatt. Ahogy Bowman mondta az ESPN-nek: ?Nem pusztán új lehetőséget akarunk a bajnokság megnyerésére, hanem fel akarunk jutni a csúcsra, és ott is akarunk maradni.?

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM ÉLŐ
VB 16:00 HUNKOR INFO
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN INFO
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum